Yalçın Bayer: Yeter! Söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Böyle bayındırlık müdürleri de var

ANKARA kökenli Boz İnşaat Ltd. Şti., 1993'te 28 milyar keşif bedelli Isparta, Gelendost Devlet Hastanesi işini alır. İnşaat biterken Bayındırlık İl Müdürü Erhan Kubilay'ın kulağına bazı dedikodular gelir. Evrak üzerinde inceleme yapılır, Teftiş Kurulu'ndan müfettiş istenir. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın onay verir. Gelen müfettişlerin incelemesinde, 196 milyar liralık fazla ödeme yapıldığı ortaya çıkar.

Anlaşmazlık şudur: İhale sözleşmesine göre, alüminyum doğramaların yalnızca bağlantı bölümlerinde dolgu malzemesi kullanılması öngörülürken, binanın tümündeki doğramalarının içlerinin çelik, demir gibi malzemelerle doldurulduğu, bunun sonucunda da 6 ton ağırlığında olması gereken doğramaların 34 tona çıktığı ve hak edişin de bu bedel üzerinden yapıldığı belirlenir.

Bunun üzerine Bayındırlık Müdürlüğü, geçen yılın aralık ayında yapılan geçici ödemelerden, 196 milyarlık hak edişi keser.

Müteahhit, alüminyum doğramaları şartnameye göre yeniden yapar.

Bu arada Boz İnşaat Ltd.Şti, bu hatalı ve kusurlu işinden ötürü ihalelerden men cezası alır ve Bayındırlık Bakanlığı'nın bu kararı 23.2.2001 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanır.

Bayındırlık şartnamesine göre, her ne kadar kontrol yapılsa bile sonuçta hata ve kusurlu işlerden müteahhit sorumlu oluyor.

Ancak Boz İnşaat'ın sahipleri Utku Bozoğlu ve Murat Bozoğlu, ‘‘Kontrol teşkilatı bizi uyarmadı’’ diyerek, bu paranın haksız yere kesildiği için Antalya İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunur.

Bu arada müfettişlerin raporu üzerine savcılık dava açılmasına karar verir. Şimdi Gelendost Asliye Hukuk Mahkemesi'ne önümüzdeki günlerde davaya bakılmaya başlanacak. Sanıklar arasında Bayındırlık İl Müdür Yardımcısı İsa Mandarcı ve işlemlerde sorumluluğu bulunan 7 bürokrat da bulunuyor.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi kampusundaki inşaatların büyük çoğunluğunu yapan Boz İnşaat'ın ortaklarından Murat Bozoğlu'nun, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın damadı olduğu öğrenilir.

Marketlerin oyunu

ANKARA'dan Yeliz Gür Aydın, Batıkent'teki Canerler Süpermarket'te başına gelen bir olayı aktarmış: 14.4.2001 günkü alışverişim sonrası fişimi incelediğimde raftaki etiket fiyatı 1.465.000 lira olan Maret Hesaplı Salam'ın, kasada 2.675.000 lira olarak okunduğunu ve böylece benden 1.210.000 lira fazla tahsilat yapılmış olduğunu fark ettim. 25.4.2001 günü Metin Bey'e derdimi anlatım. 'Geçen haftaki fiyatın 2.675.000 lira' olduğunu söylediler. Bunu kanıtlamalarını istediğimde ise, her nedense o haftaki listeyi bir türlü bulamadılar. Derdim fazla para ödemiş olmak değil. İnsanları saf görüp, bu şekilde davranmalarından aşırı derecede rahatsız oldum. Bu arada görüştüğüm Tüketici Koruma Derneği ise, önce Maliye Bakanlığı ile görüşmemi söyledi. Orası ise konunun kendilerini ilgilendirmediğini, tekrar dernek ile görüşmemi belirtti. Dernekle tekrar görüştüğümde bana 'En iyisi siz bir daha oradan alışveriş yapmayın' dediler. Para kazanmanın zor olduğu bir dönemde tarafıma yapılmış olan bu hareketin cezasız kalmaması gerektiğini düşünüyorum. Konudan sizi haberdar etmeyi uygun buldum.''

Okurumuzun şikáyetini Canerler Süpermarket'in halkla ilişkiler görevlisi Serap Hanım'a aktardık. Arayacaklarını söylediler. Aradılar da. Market Müdürü Ali Başer, okurun şikáyetinde haklı olduğunu, yanlışlığın 500 gramlık Maret Hesaplı Salam paketlerindeki barkotların yanlışlıkla 250 gramlıklara da vurulmasından kaynaklandığını, ancak müşteriye ulaşamadıkları için sorunun çözülemediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Memur tayin ve terfii TSK'daki gibi olmalıdır

ANAMUR 'Ekspres' Gazetesi'nde ilginç bir yorum okuyoruz:

‘‘... Tepesinde tayin, sürgün vb. ceza korkusu estirilen memurun asıl sorunu zam değildir. Zam gerekirse yapılmasın ama siyasi örgütlenmeler de durdurulsun. Hiçbir işe yaramayan, mesleğinde bir başarı elde edememiş, üretken olmayan insanlar, çok iyi kuklalık yapacakları için siyasetçi tarafından tercih edilmekte ve hızlı bir şekilde terfi ettirilmektedir. Atama, tayin ve terfiler onların inayetiyle gerçekleştiriliyor.

Günümüzde daha yeni uygulanan DMS ile memur alımında objektif davranılmaya başlanmıştı. Peki ya tayin, atama ve terfilerde ne zaman objektif davranılacak? Türk vatandaşı yasalar önünde eşittir. Ancak yapılan atama, tayin ve terfilerde ne kadar eşit davranılıyor?

Sorunumuz Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki gibi bağımsız, etkili bir atama, tayin ve terfi sistemi. Siyasetçinin burnunun girmediği üretken ve objektif bir çalışma ortamı.’’

Memurun başını döndürdüler

DEVREK İlçe Tarım Müdürü Adil Örenli'nin atama serüvenini yazdıktan sonra bakın neler oldu? Hakkında 9. atama yeri olan Ergani'ye yapılan 'geçici' görev kararı kaldırıldı, 26.4.2001'de yeniden Devrek'te görevine başladı. Ancak dün ise Örenli'nin, jet hızıyla Hani'ye 'asaleten' tayin edildiği tebliğ edildi. Örenli, tedavi gördüğü Ankara'ya gitmek istedi, kendisine sevk káğıdı verilmedi. Sağlık Bakanlığı'nın, Zonguldak'taki hastaneleri Örenli'ye, rapor ve sevk yapılmaması için uyardığı öğrenildi.

MHP'lilerin bir memura yaptığını görüyor musunuz?

Sıvas'ta LPG tekeli kimin?

SİVAS Valisi'ne ‘‘Siyasete, yolsuzluğa ve yasaların yetersizliğine olan isyanını’’ dile getirmek istediğini yazan bir okurumuz şöyle diyor: FP'li Belediye Başkanı Osman Seçilmiş ve yandaşlarının Sıvas'ta LPG tekeli yarattığının farkında mısınız? Sıvas'taki 6 LPG istasyonundan 4'ü bunların elinde olup rantını paylaşmaktadırlar. Siz de eski vali gibi bu konuya duyarsız mı kalacaksınız? Bu ticareti yapanların ticaret hakları gasp edilmektedir. Olayı incelerseniz, akaryakıt bayilerinin nasıl mağdur edildiğini göreceksiniz.''

Kapkaççı terörü bıktırdı

MALTEPE, İdealtepe, Coşkun Sokak'ta 21.4.2001 günü, 20.00'de kapkapçılar tarafından çantam çalındı. Sokak lambalarının yanmayışı ve kaldırımı olmayan bir sokak olması onların işini kolaylaştırdı. E-5'te kolayca çıkış yolu bulabilmeleri de ayrı bir kolaylık oldu onlar için.

Polis, kapkaç olaylarına karşı aciz durumda. Neden derseniz? Karakola ifade vermeye gittiğim polis aracının sol kapısı bozuktu. Karakolların hali de içler acısı.

Ne olur başkalarının canı yanmasın; polis caydırıcı önlemler alsın. Sivil ekipler dolaşsın. Sokak lambası yanmayan sokak olmasın.

A. Nefise ŞEN-KADIKÖY

Nasıl dürüst olabilirim?

SAYIN Cumhurbaşkanım, Büyüklerimiz vatandaşların haklarını düşünmüyor. Benim ve ailemin geçmişlerinde bir karakola dahi gitmemiştir. Ben üç sene önce eşimi kaybettim. İki çocuğumla hayat mücadelesi vererek esnaflık yapıyorum. Çengelköy'de ufak bir dükkanım var. Fakat vergimi, Bağkur taksidimi bile ödeyemiyorum. Ben bu şartlar altında sağlıklı ve dürüst nasıl olabilirim? Çocuklarıma iyiyi, güzeli nasıl öğretebilirim. Her şey kötü; biz vatanımızı ve sizleri nasıl severiz?

Ayşe GÜRCAN ÇENGELKÖY

MESAJ

TNT ekspres kurye taşımacılığı firmasının, ‘‘Bilgi ve kültür taşıyor’’ kampanyası sürüyor. Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu, MEB'in ilköğretim okulları için öngördüğü yayınlar ile eğitim ve genel kültür kitapları, TNT tarafından Hakkári'nin Yüksekova İlçesi'ndeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na götürülüyor. Kitap ve araç gereçle 1800 öğrenciye eğitim veren okulda zengin bir kütüphane oluşturulacak. TNT Tel: 0216-425 17 30.

ATV televizyonu, Anagold ve sonra da Asgold firmalarının sponsorluğunda 'Ağırlığınca Altın' isimli bir yarışma yayınladı. Ben de katıldım ve 64 Cumhuriyet Altını almaya hak kazandım. Ancak bu armağanı alamadım. Bırakın ATV'yi, Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'ne yaptığım başvurulardan olumlu veya olumsuz bir yanıt alamadım. Bu yarışmalar izleyicileri kandırmak için mi yapılıyor? Recep DAYI-İSTANBUL

BAHÇELİEVLER'den çevre dostu bir okurumuzdan, Belediye Başkanı Saffet Bulut'a: Siz sporu seven ve spor için anıt yaptıran bir başkan olarak Yavuz Gökmen Parkı'na bir bakın; çocuk ve gençlere ayrılan yerler kısıtlandı, basket sahası kaldırıldı. Parkın içine araba yıkama yeri yapmak doğru mu? Çocuklarımız sokaklarda oynamasın.

İŞ Bankası Şenesenler Şubesi'ndeki hesabıma 26.4.2001'de 30 milyon yatırdım. Aynı gün 23.00'de acil bir durum için bankamatikten çekmek istedim. 14 milyon kaldığını görünce sabah şubeye giderek sordum; çekilen 16 milyonun yıllık işlem ücreti olduğunu belirttiler. Geçen yıl 2 milyon civarında alınan işlem ücreti 8 misline nasıl çıkabilir? Parayı yatırırken niçin bu paranın bu işleme tabi tutulacağı hatırlatılmıyor. K. Merih AYANALI-KADIKÖY

Yazarın Tüm Yazıları