Yalçın Bayer: Yeter söz milletin






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Toprağa ve denize trilyonlar gömüldü

Havaalanı, liman ve balıkçı barınağı yatırımları iflas ettiB

MİLLİYET'te dün ‘‘İşte böyle battık’’ manşetinde, siyasilerin hemşerilerine yaranmak için havaalanlarına nasıl trilyonlar akıttıkları yazıyor.

Konuyu biraz daha da açmak gerekiyor. Şimdi yerlerinde inek ve koyun otlayan havaalanları ve birer taş yığını halindeki balıkçı barınaklarının yapımı kimlerin döneminde ihaleye çıkarıldı?

Siyasetçinin keyfi ve israfa dayalı, yandaşları müteahhitlere rant sağlamayı amaçlayan ve sonuçta trilyonların toprağa gömülmesine yol açan verimsiz yatırımlar ANAP ve DYP hükümetleri dönemlerini kapsıyor.

Balıkçı barınaklarına bakarsak... Bugüne kadar 177 adet balıkçı barınağı ihalesi yapılmış. Bunlardan 137'si bitirilebilmiş, 38'inin yapımı ise sürüyor. Bitenlerin bir bölümü de dalga ve selden hasarlı olduğundan atıl durumda bulunuyor. Bunların onarımı için de ayrı bir kaynak gerekiyor.

Ancak bu yılki mevcut yatırım tutarı, devam eden 38 balıkçı barınağının % 10'luk bölümüne yetebiliyor. Yeni yatırım demek, bu % 10'un da daha aşağıya çekilmesi anlamına geliyor.

PARA YOK

DLH Genel Müdürü İhsan Gülay, bu tablo karşısında yeni ihalelerin yapılmasının mümkün olmadığını söylüyor. 2005 yılına kadar yeni ihaleden söz edilemeyeceğini söylüyor. Nitekim, DLH'ye ayrılan yatırım ödenekleri de bunu doğruluyor.

Gülay, ‘‘DHL'deki havaalanları, limanlar ve balıkçı barınakları ve tüm yapı işlerinin ortalama %48'inin tamamlandığını, bugünkü dolar bazında bu işlerin bitirilmesi için 640 trilyon gerektiğini’’ söylüyor.

DLH, 1999 Eylülü'nden beri hiçbir ihale yapmıyor. Eldeki projeleri ödenek birimleri çerçevesinde bitirmeye çalışıyor. Ekselasyon katsayıyı nedeniyle maliyetler yükselerek gidiyor. Dolayısıyla hiçbir projenin keşif yılındaki rakamı tutması mümkün olmuyor. Nedeni ise, kaynağı olmadan projelerin ihale edilmesinden kaynaklanıyor. Müteahhitlerin yapabilecekleri bir şey de olmuyor. Çünkü onlara yeterli ödenek verilemiyor.

Kimler yaptırdı?

ELDEKİ verilere baktığımızda, 8333 km. kıyı uzunluğu bulunan ülkemizde ortalama her 61 kilometrede bir balıkçı barınağı veya çekek yeri ihalesi yapılmış... İlginçtir; Karadeniz'de her 26 km.'de, Marmara'da her 18 km.'de, Ege'de her 71 km'de, Akdeniz'de her 91 km.'de ve adalarda da her 213 km'de bir balıkçı barınağı ihalesi kararı alınmış.

Paralar böylece gömülmüş.

Bu yatırımlara karar veren siyasi iradeyi öğrenmek ister misiniz?

Yaşar Topçu (DYP/ANAP) 1991-1993, Mehmet Köstepen (DYP) 1993-1995, Ali Şevki Erek (DYP) 1995, Oğuz Tezmen (Meclis dışından) 1995, Ömer Barutçu (DYP) 1996, 1997-9898, Ahmet Denizolgun (Bağımsız) 1998-1999.

Devam eden 42 balıkçı barınağından 20'sini Köstepen, 13'ünü Tezmen ve 3'erini de Erek ve Barutçu yaptırmaya karar vermiş.

Başbakanları açıklamaya gerek var mı?

Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ve Tansu Çiller.

Siyasetçinin havaalanları

DHMİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı havaalanları ihalelerinin bir bölümü tamamen politik amaçlı... Erbakan'ın Körfez (Edremit), Ongun'un Gazipaşa (Antalya), Erek'in Tokat, Barutçu'nun Çaycuma (Zonguldak), Demirel'in İsparta, Topçu'nun Sinop havaalanı ihaleleri bunların en bilinenleri. Bunlar gibi son Edirne ve Hatay havaalanları yatırımlarının Vilayet Özel İdareleri tarafından ihale edildikten sonra DHMİ'ye aktarılması dikkat çekiyor. Bu yatırımların bitirilmesi için sadece DLH kontrollük görevi yapıyor.

İşte Türkiye'de ölü yatırımların bilançosu.

Kuday'a yanıt

THY'den, eski yönetim kurulu üyesi Alaaddin Kuday'ın, ‘‘Yemedim, yedirmedim’’ (7.4.2001) başlıklı yazıdaki iddialara yanıt geldi.

Kuday'ın iddialarına karşılık özetle şu bilgiler veriliyor:

Öİ'den onaylı Yönetim Kurulu'nun Airbus 310'ların satış kararı, 28.1.1999'da çıkmış, 27.10.1999'da Hürriyet ve Sabah'ta ilan edilmiş, ayrıca 25.10.1999'da Resmi Gazete'de de yayınlanmıştır. Sonuçta altı uçak tanesi 12 milyon dolardan İran'a satılmıştır. Prof. Enis Öksüz tarafından 27.10.1999'da THY Yönetim Kurulu üyeliğine getirilen Kuday 7.7.2000'e kadar görev yapmıştır. Yönetim Kurulu'nun 12 toplantısına katılmış, işlemlerle ilgili hiçbir konuya muhalefet şerhi koymamıştır. Bunlara Airbus uçaklarının satışı da dahildir. Şimdiki yönetim sırasında, THY'ye pervaneli uçak alımı konusu hiçbir zaman gündeme gelmemiştir. THY'ye alınan VIP helikoperi ise şu anda hangarda bulunmakta, gerektiğinde zaman zaman kiraya verilmekte ve satışı düşünülmektedir.

Kimin parası?

GÖZTEPE A.Ş. Kulübü Başanı Hamdi Türkmen, Hatayspor maçından önce kaptan Metin Diyandin'i yanına çağırmış ve şöyle demiş: ‘‘Devlet Bakanımız Yüksel Yalova aradı ve galibiyet halinde sizlere 50 bin dolar ekstra prim vereceğini söyledi. Git arkadaşlarına bu haberi ver.’’

Göztepe, maçı 2-1 kazanıyor.

İzmirli bir okurumuz, bu vaadin yer aldığı gazete kupürlerine iliştirdiği notta şöyle diyor: ‘‘Aydınlı Bakanımız, İzmir takımına vaat ettiği bu primi nereden buluyor? Kendi cebinden mi verecek? Bir avukat veya bakan için bu para çok değil mi? Acaba emrindeki Özelleştirme İdaresi veya Vakıfbank'ın parasını mı kullanacak? Kullanırsa hakkı olabilir mi? Yoksa, Sayın Bakan'ın son zamanlarda moda olan şekliyle sponsoru mu var; ne karşılığında?’’

KRİZZEDEYİZ

MUSTAFA Göktaş (Mersin): Hiç merak ettiniz mi, Batı'daki ülkeler nasıl yönetiliyor; kaç vekili, kaç bakanı var diye. İngiltere'de 20, Fransa'da 14, Almanya'da 14, Japonya'da 12, ABD'de 14, Hollanda'da da 12 bakan bulunuyor. Bizde ise 36 bakan mevcut. Diğer ülkelerde 180-200, en fazla 250 vekil var; bizde 550... Hantal bir devlet yapısı her zaman işinize gelecek. Devletin imkánlarını arpalık gibi kullanacaksınız. Açlık, yokluk, sefalet diz boyu. Neymiş, çağ atlıyormuşuz. Vatandaşın pantolonu patlıyor artık.

BERLİN'den adını vermek istemeyen bir okurumuzdan: Onlar kendilerini biliyorlar. Yetek artık yedikleriniz ve çaldıklarınız torununuzun torununa yeter. Biraz vicdanınız, haysiyetiniz, şerefiniz ve vatan sevginiz varsa ülkemiz için çalışın, yoksa çekip gidin.

MESAJ

PROF. Gürhan Kendiroğlu yazıyor: Levent'te huzur içinde yaşayıp uyuyamıyoruz. CMUK ve Af Yasası ile serbest kalan tüm hırsız, soyguncu, kapkaççılar mahallemizi sardılar. Geçen cumartesi gece derin uykuda iken evimiz soyuldu. Levent Karakolu mensupları da Levent sakininin malını, ırzını, canını korumakta hiçbir çaba göstermiyor. Acaba tasarruf tedbirlerine biz vatandaşların malını, ırzını, canını korumakta aciz kalan Levent gibi bazı semt karakollarından mı başlanmalıdır?

NEW York Üniversitesi Onursal Başkanı Dr. John Brademas bugün 18.00'de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu'nda 'Türkiye ve Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi' konulu konferansta konuşacak.

'TÜRKİYE'nin AB Üyeliğine Geçiş Sürecinde Türk-Alman İlişkilerinin Etkileri' konulu uluslararası konferans yarın 12.00'de İTO Konferans Salonu'nda.

Yazarın Tüm Yazıları