Yalçın Bayer: Vatandaşın ümüğü sıkıldı Niyazi oldu






Yalçın BAYER
Haberin Devamı

VATANDAŞ isyan ediyor. Alışveriş merkezleri bomboş. İşten çıkarılanların sayısı onbinleri buluyor.

Zamlar çığ gibi geliyor.

Esnaf ve sanatkárlar Başbakanlığın kapısına dayandı; Halkbank'ın 12 Mart'tan itibaren %250 faiz ile %500 oranlarındaki temerrüt faizi karşısında kepenklerini indirmekten başka çareleri kalmadığını açıklıyorlar. (Hükümet, uygulamayı dün 31 Mart'a erteledi)

TOBB çevrelerinde 'genel grev'in kapıda olduğu belirtiliyor.

Sanayiciler bugün Ankara'ya gidiyorlar.

Genç işadamları, iş dünyasıyla paylaşılacak acil bir 'aksiyon' planı istiyor.

Kurbanlık hayvan fiyatlarını soran yok.

Depremzedeler devleti merhametsizlikle suçluyor.

Parasını bankaya kaptıran Kastelli bile 'yakarım burayı'' diyor.

Sayısız fakslar dert küpü...

Ankara'dan Abdurrahman Yavuz, Başkent Elektrik'in %25'i son kriz sırasında olmak üzere altı ayda %65 zam yapılmasını gizli soygun olarak nitelendiriyor.

Akaryakıt zammının bayramdan sonra yapılacağı açıklanmışken verilen sözden vazgeçilerek dün aniden uygulamaya sokulabiliyor.

Son söz; İstanbul'dan okurumuz Erdal G.Tepe'den:

‘‘İmam bildiğini okuyor, olanlar da Niyazilere oluyor’’

Adana'da kılıçlar çekildi

ADANA Büyükşehir Belediye Başkanı ANAP'lı Aytaç Durak ile belediye meclis üyeleri arasında görülmemiş bir inatlaşma sürüyor.

Durak, bu tabloyu sergilemek üzere siyasetçilerin pek alışık olmadıkları bir uygulama yaptı. Güvenoyu sayılabilecek referandum niteliğinde 200 bin aileye yönelik bir anket düzenledi.

Durak'ın partisi ANAP'tan sadece iki meclis üyesi var. Geri kalan 16 üyenin -7 MHP, 7 DSP, 1 CHP ve 1 FP- tamamı Durak'a muhalefet cephesi oluşturmuş durumda. Durak, öneri ve projelerinin engellediğini söylüyor.

Bu nedenle halkın oyuna başvurdu:

Siz benim mi, yoksa belediye meclis üyelerinin mi icraatlarını onaylıyorsunuz? Beni onaylamazsanız istifa edeceğim.

Ankete 107.317 katılım oldu; 6.405 güvensizlik oyuna karşılık 97.424 kişi Durak'ı destekledi.

Durak anket sonuçlarını bugünkü Belediye Meclisi'nde açıklayacağını belirterek, halkı da görüşmeleri izlemeye çağırdı. Asıl sorun Durak'ın Adana'ya artan ihtiyaçlara uygun belediye otobüsü almak istemesi ve belediye meclis üyelerinin buna onay vermemesinden kaynaklanıyor.

Belediye meclis üyeleri de, ‘‘Bu halka ekmek ister misiniz sorusunu sormak gibi bir şey. Biz de iddialarımızı ortaya koyarak, doğru dürüst bir anket yapalım. Durak'ın kurduğu belediye şirketlerinde yolsuzluk yapılıyor, kendisi de güven vermiyor. Asıl güvenoylaması sandığa gitmekle olur, aldatıcı anketlerle değil’’ diyorlar.

Muhalefet, Durak hakkında 'bölücülük, yasal görevi engellemek ve halkı tahrik etmek suçlarını işlediği' iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Vali bugünkü meclis toplantısında olay çıkmasından endişe ederek tarafları sakin olmaya çağırıyor.

Gerçek şu ki, Durak 1988'de halk otobüslerine özel imtiyazlar vermekle başlayan yanlışını şimdi gördü, yeniden otobüs almaya kalkıştı. Otobüs alımı için borçlanma yetkisi istedi. Meclis üyeleri de ‘‘Sen ihale açıyorsun, sonra borçlanma yetkisi istiyorsun’’ dediler.

Kavganın nedeni bu.

Bu da saman altından zam

UYGULAMALARIYLA vatandaşı canından bezdiren ancak tekelci konumu ve kamu kurumu olma özelliği nedeniyle hiçbir eleştirinin dikkate alınmadığı, ‘astığım astık, kestiğim kestik’ zihniyetinin timsallerinden biri olan Başkent Elektrik'in son uygulamasına dikkat çekmek istiyorum.

Her fatura döneminde % 25-30 civarında elektriğe gizli zam yapılıyor. Ağustos-kasım 2000 tarihleri arasında yani 3 ayda elektriğe % 32 zam yapılmış daha sonra hemen geçenlerde yaşadığımız kriz ertesinde (belki krizi fırsat bilerek) 3 ay sonra yine % 25'lik zam yapılmış. Yani anlayacağınız son 6 ayda % 65 civarında elektriğe zam yapıldı. Hükümetin enflasyonu % 10'lara çekme planlarının kamu şirketi açısından hiçbir öneminin olmadığı kamu mal ve hizmetlerine yapılan zamlarla kolaylıkla anlaşılmaktadır.

Yani devlet vatandaşa yapacağı ödemelere ve vatandaşların birbirleri arasında serbest irade ile yapacakları sözleşmelere kanun ile sınırlama getirirken (kira örneğinde olduğu gibi) vergi ve harç ile ilgili oranları % 60'lara varan oranlarda arttırmak yüzsüzlüğünü göstermemiş midir?

Halkı gizlice soyan bu kişilere kim dur diyecek?

Abdurrahman YAVUZ-ANKARA

Bir öneri

ANKARA'dan bir avukat dostumuz uyarıyor:

‘‘Medeni (uygarlık) Yasa Tasarısı'nda; ‘‘Koca ailenin reisidir. Eşler arasında hakların kullanılması konusunda çalışmada kocanın oyu esastır’’ kuralının yerini ‘‘Birliği eşler beraberce yönetir’’ almış. Oylar arasındaki çelişki nasıl giderilecek? İki başlılık nasıl uzlaşma ve uyuma kavuşturulacak? Tasarıdaki boşluk nasıl doldurulacak?’’

CHP, CHP'lilere saygı duymuyor

CHP'nin 6 ilkeyi ifade eden 6 okundan 1'incisi Cumhuriyetçilik'tir. Cumhuriyet, demokrasi ile özdeşleşir. Demokrasilerde, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik ilkeleri esas alınır. Özgürlükten amaç, özgür iradenin kullanılmasıdır. Ancak CHP'de yığma hızlı kayıtlar yapılmıştır. Ayrıca, CHP tüzüğünün 13. maddesi ile partiye faydalı olabilecek, değerli kişilerin kaydı öngürülürken, sade İstanbul'da 30 bin kişi kadar yığma üye kaydedilmiştir. Bunlar ilçelere ve mahallelere bölüştürülmüştür. Bu şekilde kaydedilen üyelerin adaylık bekleme süresi yoktur. Hemen parti içi seçimlerde oy kullanabilirler. Nitekim İstanbul'da 25 Şubat'ta delege seçimleri yapılırken oy kullanmış Baykal taraftarlarını güçlendirmişlerdir. Parti bilinci olmayan bu kişiler, bir defa kayıt olmak için partiye gelmişler, sonra hiç partiye uğramamışlardır. Ancak, delege seçimi için oy kullanmaya gelmişlerdir.

Sonuçta bu durum, güdümlü üye, güdümlü delege ve güdümlü üst parti organları ve genel başkanı demektir. Demokrasi katledilirken Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyoruz.

Ayşen ZEYBEK / İSTANBUL

MESAJ

KASIMPAŞA Bahriye Caddesi üzerindeki 69 nolu ve cumbası olan eski bir yapının arka sokağında bulunan 8 nolu iki katlı binanın etrafı tahta perdelerle kapatılmış olup, bu yerleri birleştirmek suretiyle içleri oyularak yıkılmaktadır. Dolapdere-Piyalepaşa İmar Planı uygulaması Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen bahse konu olan yerde nasıl inşaat yapılacak? Ben caddenin adının, bu yerde birçok kaçak inşaat yapan müteahhit Hacı Musata Akbulut olarak değiştirilmesini öneriyorum.

Bülent AĞIRGÜN-KASIMPAŞA

DÜNYA Kadınlar Günü dolayısıyla 'Haklarını Arayan Cesaretliler' paneli Dedemen Oteli'nde bugün 13.30'da yapılıyor: Pınar Türenç'in yöneteceği panelin konuşmacıları; Göksel Kortay, Ebru Gözüpek, Hughette Eyüpoğlu, Metin Ünsal, Prof. Berrin Ergin, Doç. Oktay Özdemir.

57'nci hükümetin 106 bin kişiyi işe aldığını Hürriyet'te Cüneyt Ülsever yazdı. Siz de biliyorsunuz. TBMM, Başbakanlık, Bakanlıklar, dış temsilcilikler, belediyeler fazla memur ve işçi alarak çiftlik haline getirilmiştir. Aynı durum devlet dairelerinde de var. Şimdi de devleti batırdılar. Personel alımı durdurulmalı. İhtiyaç fazlaları, ihtiyacı olan yerlere aktarılmalı.

Enver CENGİZ- İSTANBUL

Yazarın Tüm Yazıları