Yalçın Bayer: Ne kaybetti ne kazandı?

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

‘‘Hürriyet Gazetesi yazarlarından Sayın Yalçın Bayer'in 11.2.1999 tarihinde benimle yapmış olduğu söyleşide, 10 yılda gerçekleştirdiğimiz 13 projenin toplam tutarının 100 trilyon TL civarında olduğunu, bu projelerde yaptığımız kárdan yaklaşık 15 trilyon TL'yi Barış Partisi'ne harcadığımı söylemiştim.

Erzincan Valisi Sayın Recep Yazıcıoğlu, Sayın Yalçın Bayer'in yazısından alıntı yaparak aynı gazeteden Sayın Yener Süsoy'a yaptığı açıklamada, 13 projeden 100 trilyon TL gelir elde ettiğimizi düşünerek bu durumu yadırgadığını belirtmiştir. Sanırım Sayın Yazıcıoğlu, benim bu konudaki açıklamamı yanlış anlamıştır. Kasamıza giren 100 trilyon TL kár değildir, projelerin toplamıdır ve hakedişlerin tamamıdır.

Söz konusu projeler tamamen devletin denetimine tabi resmi işlerdir. Gelir-giderlerimiz Maliye'ce bilinmektedir. Ayrıca söz konusu projelerde yaptığımız kárdan verdiğimiz vergiler de Maliye ve kamuoyunca bilinmektedir. Sayın Yazıcıoğlu'nun göstermiş olduğu duyarlılığı anlıyor, benzer konularda yurttaşlarımızın da aynı duyarlılığı göstermelerini memnuniyetle karşılıyorum.’’

Genel Başkanı olduğu Barış Partisi'ni seçimden sonra kapatma kararı alan işadamı Ali Haydar Veziroğlu, gazetemize bu açıklamayı yaptıktan sonra kendisiyle konuşuyoruz. Yazıcıoğlu'na kızmadığını söyleyerek şöyle diyor:

‘‘Aykırı sestir, hoşuma gidiyor. Bir vali olarak bunu söyleyebiliyorsa kendisini Türkiye'ye başbakan veya cumhurbaşkanı yapmak lazım.‘‘

BP'yi kapattıktan sonra malları Milli Eğitim'e bağışlayacağınızı söylemiştiniz. Ne oldu?

- Genel merkez dahil 80 il, 450 ilçedeki bütün malzemeyi Milli Eğitim Bakanlığı'na yaptığım bağış işleminin yarısı tamamlandı. Faks, kompütür, fotokopi, telefon, masa, sandalye ve kütüphaneleri teslim ediyoruz. BP'nin donanımı diğer partiler kadar güçlüydü.

Partiniz ne başarı gösterdi seçimlerde...

- 60 bin küsur oy aldık, altı belde belediye başkanlığı kazandık. Başkanlara ister başka bir partiye girin, ister bağımsız kalın dedim. Bana 1 yıl bağımsız kalacaklarını söylediler. Bu arada bu belediyelere birer minibüs, birer otomobil verdim, başarılar diledim.

40 trilyon harcamayla Türkiye ne kazandı?

- Türkiye, tüm partilerin alıntı yaptığı Türkiye Toplum Barış Projesi'ni kazandı; BP'nin dilini konuşmaya başladı. Türkiye bir partinin beklediği oyu olamadığı için kapanma kararı almasıyla da demokratik bir örnek oluşturdu. Bu proje çerçevesinde eğitilen insanları kazandı.

Peki Veziroğlu ne kazandı?

- Bir şey kazanmadı; dört yılını kaybetti; şirketlerinin geleceğini riske etti. Olabildiği kadar emeğini, inancını, hayalini ortaya koydu. BP'de mücadele veren barış gönüllülerini tanıdı. Tüm sorunlarını çözmüş, kendisiyle ve dünya ile barışık bir Türkiye'yi hayal etti. Çağdaş, laik cumhuriyete sahip çıktı. Bu kazançla da mutluyum.

Bozyazı'nın Anamur'a ettiği

ALANYA'dan Anamur'a giderken doğa harikası Tenzile mevkiinden geçerken bir pis kokuyla karşılaşırsınız. Az sonra denize doğru pislik içinde bir çöplük görürsünüz. Buraya Anamur'un çöpü dökülür. Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik, şikáyetler üzerine Çevre ve Orman Bakanlıkları'na başvurarak kendilerine bir çöp alanı tahsis edilmesini ister. Baştan konuya duyarsız kalınılır, hatta kendisi Çevre Bakanlığı'na şikáyet edilir. Sonuçta, Anamur'dan 38, Bozyazı'dan 25 km. ötede bir makilik çukur alan gösterilir, turistik yörelerin çöpü dökülsün diye... Belediye Başkanı, Hollanda'dan çöplerin taşınması için büyük bir konteyner almaya kalkışır.

Bu yol üzerinden sık sık geçen Ankaralı bir okurumuz bu bilgileri verdikten sonra ‘‘Bu güzergáhtan geçerken çöpleri gördükçe, kokusunu hissettikçe yüreğim burkulur. Sordum soruşturdum, Bozyazı Kaymakamı Mithat Kuşadalı, bu yöreye çöp dökülmesine izin vermiyormuş. Nedeni de, çöp araçları geçerken gürültü yapacak olmalarıymış... Kaymakam özen göstermiş olabilir, ama şimdiki çöp alanı gerçekten bir felaket’’ diyor.

Kaymakam Bey'e sormak gerekiyor, çözüm olarak ne düşünüyor? Yoksa çöpler denize mi dökülmeli? Anamur ve Bozyazı kaymakamları acilen ortak bir karar almalıdırlar.

Mesaj Kutusu

Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Muzaffer Akkaya'ya: İşletmenizde çalışan kapsam dışı personelin nöbet paralarını kaldırmışsınız. Tasarruf mu yapıyorsunuz, yoksa personelinizi cezalandırmak mı istiyorsunuz? Anayasa'da ‘‘Angarya yasaktır’’ hükmünü bilmiyor musunuz?



Yazarın Tüm Yazıları