Yalçın Bayer: Cüretkár başkan

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Türkiye'de inanılmaz garip şeyler oluyor; kamu görevlileri, siyasetçiler ve belediye başkanları artık hiçbir şeyden korkmuyorlar, cüretkár oluyorlar.

Ne müfettiş, ne yargı, ne de kanun onlar için bir şey ifade etmiyor.

Ülke soyuluyormuş, çevre yağma eğiliyormuş, plansız işler yapılıyormuş, hiç umurlarında değil.

Suç duyuruları bile onlar için bir şey ifade etmiyor.

Peki bunlara kim dur diyecek?

Sözünü edeceğimiz olay İzmir Menemen'in DYP'li belediyesiyle ilgili... ‘‘Yağmala başkan, babanın malıymış gibi sat, kazan!’’ (13.6.2000) diye yazdık da ne oldu sanki?

Seyrek sınırları içinde Ege-Koop çağdaş bir kent meydana getirmek için 3-4 bin konutluk 'Villakent' projesi yürütüyor. Seyrek'in geçen dönemki belediye başkanı Nurgül Uçar da, bu bölgeyi konut alanı ilan etmişti. Ancak DYP'li Belediye Başkanı Bayram Düz, göreve gelince imar planlarını değiştiriyor; 2000 dönümlük konut alanını Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) dönüştürüyor. Bu karar alınırken, imarla ilgili olan başta Çevre Müdürlüğü olmak üzere TEDAŞ, DSİ, Köy Hizmetleri ve Koruma Kurulu gibi hiçbir resmi makama sorulmuyor...

DPT HAYIR DERSE

DPT'nin bile OSB ile ilgili yapılan bu girişimlerden haberi olmuyor.

Peki DPT ‘‘hayır olmaz’’ derse ne yapılacak?

Yoksa Seyrek'te de bir tane olsa ne zararı var denilmesi mi bekleniyor.

Bu tür yağmacı zihniyetin, Türkiye'nin son yıllarda adeta OSB mezarlığına dönüştürüldüğünden haberi yok. Sanayi adı altında kazanan rantçılar oluyor.

Belediye Başkanı Düz, 2000 dönüm araziden plan gereği imar zayiatları çıktıktan sonra net 1200 dönüm sanayi arsası yaratıyor.

Bunun 600 dönümü ihale yapılmaksızın bir protokolle Yavuz Nedim Yokaş'a veriliyor. Yokaş, bilinen bir kooperatifçi; Bor-Koop'un Yönetim Kurulu Başkanı... Hakkında çeşitli usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarından yargılandığı biliniyor. (Bornova Belediye Başkanı Cengiz Bulut, bu kooperatiflerin yaptığı kaçak katlara neden iskán izni vermediğini bir anlatsa...)

Yokaş, şimdilerde Seyrek'e sıçradı ve Sey-Koop'u kurdu. Ortakları arasında kardeşi ile yine bir kooperatifçi olan İz-Kent'in eski yöneticilerinden Sinan Avşaroğlu var.

Başkanla aralarındaki ballı protokole göre, Bor-Koop altyapıyı yaptıktan sonra kalan diğer 600 dönümün tapusuna sahip olacak.

Genelde 1200 dönüm arsanın toplam değeri 12 trilyon lira olarak hesaplanıyor. Ne güzel bir alışveriş; Sey-Koop'a 6 trilyonluk iş karşılığında 600 dönümlük bir arsa ikramı nerede görülmüş?

Menemen'de inşaatla ilgili çevreler, ‘‘Böyle verdim, aldımla yasadışı iş olamaz. Bu işler ihaleyle yapılır, rekabeti olur, kırımı olur. Böylece birilerine rant yaratılmaz, kamunun malı peşkeş çekilmez’’ diye konuşuyorlar.

Bitişikteki konut alanının sanayi alanına dönüştürülmesi karşısında Ege-Koop ne yapıyor? Ege-Koop Başkanı Hüseyin Arslan, ‘‘Biz burada 3-4 bin konutluk çağdaş bir kent oluşturuyoruz. Yanımızda sanayi sitesi olamaz, rant için vurgun yapılıyor’’ diyor. Peki 800 kooperatif üyesinin haklarını korumak için Arslan yargı yoluna gitmeyi düşünmüyor mu?

BEN YAPTIM OLDU

Maalesef, belediyelerde 'rant' kapıları böyle açılıyor Türkiye'de...

‘‘Ben yaptım oldu’’ zihniyetiyle kamu mallarının bedelleri birilerinin cebine böyle giriyor.

Seyrek Belediyesi'nin yolsuzluk ve usulsüzlükleri sadece bununla sınırlı değil tabii... Geçenlerde 25 dönüm bir arsa daha satıldı; hem de başkanın partidaşı, eski DYP İzmir İl Yönetim Kurulu üyesi, milletvekili adayı Rana Even'e... Metrekaresi 2 milyon liradan 18 ay vadeyle verildi kendisine bu arsa. Even de şimdi bu yerlerin metrekaresini 5 milyon liradan satıyor.

Oh ne álá... Belediyeden 2 milyona al, 5 milyona sat.

Köyün futbol sahasının bulunduğu 41 dönümlük alan ise, yılbaşında İzmir'deki YESA yemek şirketine verilmişti. Belediye, yeri metrekaresi 350 bin liradan ilan etti; 369 bin liraya gitti!.. Artış oranını görüyor musunuz? Menemen Takdir Komisyonu ise 1 milyon 120 bin lira olarak değer biçmişti. Ne yazık ki, komisyonun kararından yarım saat sonra satış gerçekleşiverdi.

Vatandaşlar Menemen Kaymakamlığı ile Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurularında bulunuluyor da ne oluyor? Kaymakamlık dört ay önce yapılan ilk suç duyurusunu ciddiye alsaydı, belediye gayrimenkullerinin çarçur edilmesi gerçekleşemeyecekti. Hiç olmazsa cesaret edilemeyecekti bu oyunlara.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, kendisine intikal eden Seyrek'le ilgili belgeleri gördüğünde hayret etmiş olmalıdır. Ama yargı süreci beklenirse, oradaki yapılaşma çoktan bitecek.

Müfettiş gönderilmesi için hálá ne bekleniyor?

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne getirilen İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu bütün bu gelişmeleri bilmiyor muydu?

Seyrek Belediye Başkanı Bayram Düz ile Menemen Kaymakamı Nurettin Yücel ile geçen hafta Karşıyaka Altınbalık Lokantası'nda neler konuştular acaba?

Duyarsızlık ve sorumsuzluk herkeste egemen oldu.

Beyler, lütfen bir gidin bakın Seyrek'te neler oluyor.

Karapınar'ı karalar bağladı

‘17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’ etkinlikleri Toprak İlmi Derneği'nin katkılarıyla ilçemizde yapılıyor.

Bilindiği gibi Karapınar İlçesi, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in talimatları ve 8.2.2000 tarih 23956 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 6 ay süreyle afet bölgesi kapsamına alınmıştı. Ancak bu süre sona ermek üzere.

1960'lı yıllarda hayati tehlike arz eden rüzgár erozyonu sebebiyle ilçemiz Türkiye'nin en kurak bölgesi konumuna düşmüştür.

Erozyon sebebiyle her yıl Kıbrıs adası kadar toprak kaybeden ülkemizde taksi durağı ve tuvalet açılışına giderek siyasi rant peşinde koşan siyasetçilerin, çölleşmeyle mücadele konusundaki ilgisizlikleri bizleri üzmektedir.

Anadolumuzun gizli kalmış bu cennet köşesine ilgilerinizi bekliyoruz.

Karapınar Belediye Başkanı Kamil Bülbül OKUYUCU-KONYA

Şener'den açıklama

ADANA'da yapılacak olan Altın Koza Film Festivali'nin bir firmaya peşkeş çekildiğini anlatan (14.6.2000) yazımız üzerine Ali Çetin Şener bir açıklama gönderdi. Şener'in açıklaması şöyle:

‘‘Benim ticari iştigal alanımın içinde hiçbir zaman reklam organizasyon işi olmadı. Bundan sonra da bu alanda çalışmamın olacağını sanmıyorum. İntermed A.Ş. adlı firmanın adını ilk defa yazınızdan öğrendim. Aytaç Durak'ı kardeşi eski DYP Milletvekili Veli Andaç Durak vasıtasıyla tanırım, tanışıklığım da selamlaşmadan öte değildir.

Ömer Bilgin'e gelince, bu şahısla tam beş yıldır, yakın selamlaşmam bile yoktur. Nedenleri bende saklıdır.

ESENYURT Belediyesi ile Názım Hikmet Vakfı işbirliğiyle yapılan Názım Hikmet Bulvarı'nın açılışı bugün saat 17.00'de... Názım'ın dostları Vedat Türkali, Nihat Behram, Sevim Belli, Mihri Belli, Dündar Baştımar'ın katılacağı açılışta Yazarlar Sendikası üyeleri, ÇASOD, SODER mensupları da hazır bulunacak. 360 adet yerli ve ithal çınarın yer aldığı 2.5 km'lik bulvarın açılışında Moğollar Grubu da bir konser verecek. Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, tüm Názım dostlarını açılışa bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları