Yalçın Bayer: Ah! Gülçin yaşasaydı

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Bursa'daki sokak kedileri bile Malki cinayetini kimin işlediğini biliyordu

EROL Evcil'in yakalanması üzerine sevgili dostumuz Gülçin Telci'yi hatırlamamak mümkün mü? Odasına girdik; kitapları, belge dosyaları bıraktığı gibi duruyor; resmiyle bize gülümsüyor... Hüzünlendik.

Yıllarca köşesinde neler yazmadı ki... Kimler geçmedi bilgisiyar ekranından, nice yolsuzluk ve vurgunları ortaya çıkarttı; kimleri tanıttı bizlere...

Kütüphanesinden, aramızdan ayrılmadan bir süre önce yayınladığı ‘‘Ben Gülçin’’ adlı kitabını alıyoruz. 91-93. sayfalarını merakla okuyoruz.

‘‘Bir gün adını duymadığım Eze Zeytinleri'nin reklamı ilgimi çekti. Ekonomi Servisi'ndeki arkadaşlarla konuşurken, sahibinin Edremit Havran'da İş Bankası'ndan aldığı 70 milyon dolarlık destekle büyük bir zeytin entegre tesisi kurma aşamasında bulunan genç bir işadamı olduğunu öğrendim. Bir iki yere telefon edince kendisini araştırdığımı öğrenmişler. Tanışmak ister misin diye sordular. Üstelik özel uçağı ile beni aldırabilecekti. Özel uçakla gezmeyi çok sevdiğim için hemen kabul ettim. Erol Evcil, soyadı gibi evcil yaşıyor. Bekár. Evden işe işten eve gidiyor. Gezip tozmaması çevresi tarafından yadırganıyormuş. Burnunun ucundaki Uludağ'a bile çıkmayıp çiftlikte dinlenmeyi tercih ediyor. Ailesine ait 1200 dönümlük zeytinlikleri var. Herkesin altına, repoya, faize para yatırdığı veya har vurup harman savurduğu gençlik yıllarında o yatırıma yönelmiş. Şu anda 58 bin ton zeytin stoku var. ‘Kendi şehrimde hem iş yapar, hem okurum' diye düşünmüş. İş hayatına da böyle adım atmış. 1986'da Eşrefoğlu Turizm'i kurmuş. 1991 yılında iplik işine girmiş. Hem Çağlar'dan, hem Ali Osman Sönmez'den iplik alıp satmış. Arkasındaki finansmanın Çağlar olduğu dedikodusuna gülüp geçmekte. Çağlar grubu da bu ilişkiyi kesinlikle reddetmekte...’’

Evcil’i ‘Zeytin Kralı’ olarak tanıtıyor.

KİM, NEREDE?

Bu yazıyı Nesim Malki'nin -Tefeci Niso- öldürüldüğü 28.11.1995'ten çok sonra -31.10.1998'de, yani tam 11 ay önce- yazıyor Telci... Kitapta, ‘Kim neredeydi?’ başlıklı bir bölüm de var. Bu listeyi hazırmak için çok uğraştığını biliyoruz. Malki öldürüldüğü zaman kim neredeydi? O sırada Türkiye seçim sürecine girmişti. Milletvekilliği adaylığı nedeniyle bazı isimler DYP'den adaylık için istifa etmişlerdi.

Telci, sonraki gelişmeleri bilir gibi, ‘‘Yarın öbür gün bu şema gerekebilir’’ diyor.

Gerçekten gerekti sevgili Gülçin...

Başbakan: Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı: Deniz Baykal, Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı: Ufuk Söylemez, Adalet Bakanı: Mehmet Moğultay, İçişleri Bakanı: Nahit Menteşe, Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Teoman Koman, MİT Müsteşarı: Sönmez Köksal, Emniyet Genel Müdürü: Mehmet Ağar, İstanbul Valisi: Hayri Kozakçıoğlu/Rıdvan Yenişen (Bursa'dan vekaleten geldi.), İstanbul Emniyet Müdürü: Orhan Taşanlar (Sonra Necdet Menzir)

EVCİL'İN ARKADAŞLARI

Tuncabank Genel Müdürü: Şükrü Karahasanoğlu

Niso'nun yakınları: Korkmaz Yiğit, Kemal Gülman, Hayim Aksel, Hayyam Garipoğlu, Emin Cankurtaran, Cavit Çağlar, Ali Osman Sönmez, Jefi Kamhi, Erol Erkohen, Moris Sadioğlu, Hayri Kozakçıoğlu.

Sonra neler oldu?

Deniz Kuvvetleri'nden Evcil'in sahte rapor aldı; bir süre Gölcük Askeri Cezaevi'nde yattı; usulsüz kredileri soruşturma konusu oldu; Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün uçağıyla yurtdışına kaçtı; Alaattin Çakıcı ile 'kader arkadaşı' oldu; Nesim Malki'yi öldürttüğüne ilişkin açılan soruşturma sonucunda DGM'de hakkında Malki cinayetine 'azmettirmekten açılan dava; Çakıcı ile Türkbank ihalesine 'fesat' karıştırmaları; Nice'den yapılan açıklamalarda cinayeti reddetmesi ve yakalanması...

Dört yıla uzanan bir süreçte Çakıcı'nın Erol Evcil ve Çakıcı ile yaptığı bant konuşmalarında, yargıdaki ifadelerde, medyada yer alan haberlerde o kadar çok isim var ki...

BİR GECEDE EL DEĞİŞTİREN 750 TRİLYON NEREDE?

Akla bir dizi soru geliyor:

- Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, devletin mafya tarafından kuşatıldığını söyleyip, ‘‘Bir gecede 750 trilyon el değiştirmiştir’’ dediğine göre, bu kuşatmayı yarmak için Malki cinayeti ile Susurluk süreci birbiriyle ilişkilendirilip masaya yatırılacak mıdır? Uyuşturucu ve kara para trafiğinin yerel ve uluslararası bağlantıları deşifre edilecek midir?

- Malki cinayetinin siyasal bağlantısı var mıdır?

- Evcil kimlerle gizli iş ilişkisi içindeydi? İş Bankası'ndan aldığı 260 milyon dolar krediye kimler aracılık yaptı? Kara para trafiğini tek başına mı yönetiyordu.

- Yurtdışına kaçırılmasına neden seyirci kalındı?

- Malki ve daha sonraki borsacı Yener Kaya cinayeti arasında bağlantı var mıdır?

- MİT'çi Yusuf Ataç'ın atanmasında devreye giren ANAP'lı eski milletvekili ve Bursa İl Başkanı Mehmet Gedik'in, Futbol Federasyonu seçimlerinde adı ortaya çıkan Mustafa Kefeli soruşturulacak mıdır?

- Evcil'in yurtdışından ‘‘Malki'nin ölmesinden sonra servet sahibi olanlar araştırılsın’’ sözlerinin arkasındaki isimler kimlerdir?

- Malki cinayeti ile ilgili olarak tutuklanan Şükrü Elverdi ile Erol Evcil yüzleştirilecek midir?

ÖZEL UÇAĞA BİNENLER

- Evcil ile birlikte gözaltına alınan Bursaspor Kulübü eski Başkanı Hüseyin Silahçı'nın uçaklarına binen siyasetçiler kimlerdir? Susurluk kazasından sonra DYP milletvekili Sedat Bucak, Silahçı'nın uçağıyla mı Balıkesir'den İstanbul'a getirilmiştir?

- BOTAŞ'ın Bursa'daki sayaç okuma ve temizlik işlerini alan Şükrü Elverdi, İlhan Öztürk ve Mehmet Sümbül'ün ortak oldukları Burimpeks AŞ'in önündeki ve arkasındaki güçler ve isimler kimlerdir?

Sorular daha çok uzayıp gidebilir... Bu nedenle Evcil'in çok iyi sorgulanması gerekiyor.

Tutuklanıp içeri girdikten sonra ‘Bu sorular soruldu mu?’ diye pişmanlık duyulmaması gerekiyor.

İstanbul'dan Uğur Güzelışık adlı okurumuz aynı düşüncede... Bize bir örnek veriyor: ‘‘Hani büyük maçlardan önce hiçbir spor yazarı ideal bir 'on bir' önermez ama maçtan sonra ‘Böyle on bir olur mu, bu adam oynatılmaz mı?' der ya, lütfen öyle olmasın.’’

Alaattin Çakıcı: ‘‘Beni konuşturmayın, eğer konuşursam yer yerinden oynar’’ demişti...

Gerçekten kendisine cezaevi bulunup getirildiğinde konuşursa neler olacağını düşünebiliyor musunuz? O zaman işadamı-bürokrat-siyasetçi üçgenini daha iyi tanıyacağız.



Yazarın Tüm Yazıları