Yalandan bıkmayan okurlar

SÜPERMARKET kuyruğunda sıra önümdeki sarışın kadında. Görünümüne göre ekonomik çizelgenin üst kesitine mensup.

Taşıdığı sepette donmuş biftek parçaları, organik yumurta, uzun İtalyan ekmeği var. Tezgahtar fiyatlarını işlerken kasanın yanına uzanıp Star dergisini de alışverişine ilave ediyor. Star’ı, şıklığı yanısıra okumuş-yazmış tipindeki kadına layık görmüyorum ama ‘Sana yakışmıyor, geri ver’ demek bize düşmez. Derginin kapağında daire içinde ‘Özel haber, resimler içeride’ anonsuyla dünyanın en seksi çiftinin fotoğrafları var. Başlık ise ‘Brad ve Angelina: Birlikte çıktıkları tatilde yakalandılar.’ Altında, Brad Pitt’in ayrıldığı eşi Jennifer Aniston’un resmiyle ‘Jenn’in bu habere şok tepkisi’ kare içinde.

Sarışın kadın ödemesini yapıp gittiğinde gözlerim kasa yanındaki dergi ve gazetelere takılıyor. Time, Newsweek, US News and World Report gibi önemli haber dergileri, ciddi The New York Times, Wall Street Journal, Washington Post gazeteleri deste halinde. Gazeteler tiraj kaybederken dergi satışları artıyor. Nedeni ise Amerikalıların şöhretlere, dedikodulara düşkünlüğü. Hem de sarışın kadının raftan çekip aldığı asparagasın sunturlusunu veren Star gibilerine.

*

ASLINDA olayın iç yüzü şöyle: Yüksek tirajlı Us Weekly dergisi film aleminin iki ünlü yıldızının Kenya’nın Mombasa kentinde birlikte tatil fotoğraflarına yalnızca Amerika’da yayın hakkı için 500 bin dolar ödemişti. Kapakta Brad ile Angelina’yı plajda Jolie’nin üç yaşındaki oğlu Maddox ile oynarken gösteren resmini ‘Özel fotoğraflar: Gizli Aşk Seyahati’ başlığıyla yayımladılar.

Us Weekly’nin baş rakibi Star geri kalır mı? Onlar da kucağında küçük bir çocuk taşıyan Jolie ile elinde bornoz Brad’in yanyana resmini kapaktan verdiler. Oysa bu fotomontaj. Brad Pitt’in resmi geçen Ocak’ta Karayip Adası Anguilla’da çekilmiş ve tek başına. Jolie’nin resmi ise 2004 Mayıs’ında Virginia’da plajda ve o da tek başına. Rakibinin Mombasa plajında çekilen 500 bin dolarlık özel fotoğraflar ihalesini kaçıran Star haber atlamamış olmak için bilgisayarla birleştirilen görüntüler, masabaşında hazırlanan düzmece haberle yayıma başvuruyor. İçeride sağdan soldan derlenmiş dedikodularla resimleri beslemişler. Yalanları sonradan yüzlerine vurulmasın diye de derginin sekizinci sayfasının eteğine küçük puntoyla ‘Bu sayımızın kapağındaki imaj iki fotoğrafın birleştirilmesidir’ diye not düşüyorlar.

*

DERGİCİLİKTE utanma sınırını aşan bir girişim bu. Amerikan asparagası yalnızca Star’la başlayıp bitmiyor. Başta National Enquirer, National Examiner ve Globe olmak üzere düzinelerle dergi aslı astarı olmayan, abuk sabuk şeyleri gerçek olaylar diye okuyucularına sunuyorlar. ‘Elvis yaşıyor, Montana dağlarında bir mağara evinde’, ‘Amcasından hamile kalan 14 yaşındaki kız iki başlı çocuk doğurdu’, ‘Uzaylılar, kaçırdığı kadını beş yıl sonra dünyaya geri getirdiler’, ‘Başkan Kennedy ile yasak aşkını açıklamasın diye Marilyn Monroe’yu öldüren gizli ajan intihar etti’ şeklinde hiçbiri kanıtlanmayan deli saçması haberler üreterek yayımlarını sürdüren bu dergilerin tirajları yüzbinleri aşkın.

Bu dergileri izlediğinizde eski başkan Bill Clinton’ın kalp ameliyatına rağmen düzinelerle sevgili değiştirdiği, Hillary’nin beşinci kez boşanma davası açtığı, menekşe gözlü Elizabeth Taylor’un iki ayda üç kere duran kalbinin yeniden çalıştığı, medya milyarderi Oprah Winfrey’in dört haftada 40 kilo kaybettiği gibi palavra ürünü haberlerle karşılaşacaksınız.

Peki Amerikalılar bu kadar gabi mi? Hayır, bile bile lades bu durum. Şöhretli insanlara ilgi büyük bu ülkede. Sinema, müzik ve eğlence aleminden siyaset ve iş dünyasına kadar. Şöhretler ise uzun sürecek masraflı davalara girmemek için tekzibe yanaşmıyorlar. İsimlerinin dergilere çıkmasını da ‘Unutulmaktan iyidir’ diye sineye çekiyorlar. Okurların çoğu da resim ve haberlerin şişirme, düzmece ve tek kelimeyle ’yalan’ olduğunun bilincinde. Neticede alan da verenderazı bu alışverişte.
Yazarın Tüm Yazıları