Yabancı misyon ve cemiyet hayatı

CEMİYET hayatını canlandıran etkinliklerin önemli bir kısmı yabancı misyon temsilcilikleri tarafından gerçeleştirilir.

Bunların en önemlilerinden birkaçı geçtiğimiz yıllarda İngiltere ve Hollanda Kraliçeleri ile Hollanda Veliaht Prensinin ülkemize yaptıklari ziyaretler vesilesiyle verilen davetlerdi.
Bence en ilgi çekici olanı İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip’in Türkiye ziyareti için İstanbul’a gelen İngiliz uçak gemisi HMS Illustrious’da Cumhurbaskanı Abdullah Gül ve eşi onuruna verdiği davetti.
Bu muhtemelen uzun yıllardır ülkemizde gerçekleşen en elit davetti.
¡ ¡ ¡
Kabataş Limanina yanaşmiş olan 194 metre uzunluğundaki uçak gemisinin girişinde bizi gemi komutanı karşıladı.
Gemicilerin karşılıklı tek sıra dizilerek oluşturdukları koridordan araçlarımızdan inerken karşılaştığımız Ömer Sabancı ile sohbet ederek geçtik. İkimizin de hisleri bunun son derece etkileyici olduğuydu.
Konsolosluk gorevlileri bizleri önceden planladıkları noktalardaki kokteyl masalarına kadar götürdüler. Bu arada da gemiyi gezdirdiler. Gemide altı helikopter vardı.
Konuklar arasında Ali Babacan, Egemen Bağış, Rahmi Koç, Sinan Tara, Hüsnü Özyeğin, Adnan Polat, önemli basın organlarının genel yayın yönetmenleri de dahil olmak üzere Türk iş ve medya dünyasının zirvesindeki kişiler vardı. Fotoğraf çekmenin kesinlikle yasak olduğu bu davette konuklara içecek ve kanepe ikram ediliyordu.
¡ ¡ ¡
Gemi komutanının eşi masaları dolaşarak konuklara hoşgeldiniz dedi. Goğsünde eşinin üniformasinda taşıdiğı nişanın bir eşini taşıyordu. Konuklar ise koyu bir sohbet içerisindeydi. Biraz sonra Kraliçe ve konuklar onuruna düzenlenen askeri tören başladı. Borozan çalınarak, “Majesteleri Kraliçe” takdimi yapılarak Kraliçe ve eşinin gemiye geldiği haber verildi. Askeri bir birlik bando tarafından çalınan marşlar eşliğinde uzunca süren bir gösteri yaptı.
¡ ¡ ¡
Bütün rituel aynen bir peri masalındaki gibiydi. Önce Prens Philip yanımıza geldi. Ona refakat eden İngiliz Konsolosu kendisine beni tanıttıktan sonra uzunca bir süre sohbet ettik, espriler yaptı.
Daha sonra Kraliçe II. Elizabeth konukların arasinda yürüyerek yanımıza geldi. Beyaz altın gibi saçları, üzerinde sade ama son derece şık bir kıyafet ve kraliyet takılarından bazıları vardı. Bu, Kraliçe II. Elizabeth’in Türkiye’ye 1961 ve 1971 yıllarında yaptığı iki ziyaretten sonra üçüncü ziyaretti. Tarihi bir önem taşıyordu ve bu tarihi davetin bir parçası olmak hoş bir duyguydu.
Yazarın Tüm Yazıları