Vücudunuzun Sıvı İhtiyacına Dikkat Edin

Güncelleme Tarihi:

Vücudunuzun Sıvı İhtiyacına Dikkat Edin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2015 09:52

DİYETİSYEN HÜLYA TULGAR

Vücudun ortalama %59’unu oluşturan su, yaşamsal öneme sahiptir. Sıvı gereksinimi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişse de, yetişkinlerin günde 1,5-2 litreden (8-10 su bardağı) az olmamak kaydıyla sıvı tüketimi gereklidir. Ancak özellikle serinlemek için tercih edilen gazlı içecekler, sıvı ihtiyacını karşılamak yerine susuzluğu ve vücuttan sıvı kaybını artırır. Bu nedenle ayran ve soda gibi sağlıklı içecekler tüketilmelidir.
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Hülya Tulgar, vücuttaki su kaybını önleyici önerilerde bulundu.
Vücudun sıvı ihtiyacı mevsime göre değişir
Vücudun su gereksinimi hava sıcaklığına göre değişir. Normal koşullarda; idrar, ter, solunum ve sindirim yolu ile günde yaklaşık 2.5 litre sıvı vücuttan atılmaktadır. Hava sıcaklığının artış gösterdiği dönemlerde ise terleme de fazla olduğundan vücudun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle susuzluğu önlemek için bol sıvı tüketimi gereklidir.
Serinleten sağlıklı içecekler tercih edilmeli
Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamakta en iyi tercih su, ayran ve sodadır. Bu tür sağlıklı içecekler, ter ile vücuttan atılan minerallerin geri kazanılmasını sağlamaktadır. İçerdiği doğal bakteriler sayesinde bağırsak düzenleyici özelliği bulunan yoğurt da iyi bir serinleticidir. Yoğurt ayran formunda tüketildiğinde ise vücudun daha fazla sıvı alması sağlanır.
Taze meyve suları kalsiyum ve fosfor deposu
Şekersiz içilen yeşil çay, kuşburnu ve diğer bitki çayları, antioksidan ve C vitamini içerikleri nedeniyle tercih edilmesi gereken içeceklerdir. Kilo problemi olmayanların ise mevsim meyvelerinden hazırlanmış taze meyve suları tüketmeleri önerilmektedir. Potasyum, kalsiyum ve fosfor içeren meyve suları, sıvı kaybını engelleyen sağlıklı içeceklerdir.
Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı
Fazla kafein tüketimi vücutta sıvı kaybının önemli bir nedenidir. Demli kahve, demli çay, hazır satılan meşrubatlar ve kakaolu içecekler özellikle sıcak günlerde tercih edilmemelidir. Bu içecekler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle vücuttan su kaybına yol açmakta, içerdikleri renklendirici ve koruyucu maddeler de vücutta toksik etkisi yapmaktadır. Hazır satılan meyve sularının içeriğinde bulunan yüksek oranda şeker de obezitenin en önemli nedenleri arasındadır. Yapılan araştırmalar, gazlı içecekler ile kemik erimesi, diş hassasiyetleri ve kalp hastalıkları arasında bağlantı olduğunu göstermektedir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!