VPN uzmanı vatandaşım yasağa karşı

Evet artık yasaklı bir Twitter’ımız var. İran ve Çin ile birlikte Twitter’ı yasaklayan üçüncü ülke olmamız ise gerçekten dünya gözünde bizim için büyük prestij kazancı olsa gerek(!).

Haberin Devamı

Twitter’ı önce mahkeme kararlarıyla askıya alan ve Türkiye sınırları içinde erişimini engelleyen TİB, elbette alternatif yollara dokunmadığından kullanıcılar aynı hızda ve hatta yasaklı olmadığı günlerden bile fazla tweet atar oldu. Bunda hem Twitter yasağına olan öfke etkili oldu hem de Twitter’a ilgi duymayan ve az kullanan kullanıcıların da site bir anda ilgisini çekiverdi.

DEVLETİN EN ÜST MAKAMI BİLE YASAĞI DELDİ

İşin komik yanı ise devletçe yasaklanan bir siteyi başta yeni internet yasasını bizzat onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere pek çok siyasinin tweet atmayı sürdürmesi oldu. Yani yasak sözde kalmıştı, kimsenin yasağı taktığı yoktu.

TWITTER'IN KURUCUSU MAĞDUR TÜRK VATANDAŞIN YANINDA

Ancak yasak kararı elbette Türkiye’nin sesini tüm dünyaya duyurmaya yetti. Düşünün ki Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey bile Türkçe ‘Avea ve Vodafone'dan 2444'e, Turkcell'den 2555'e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz.’ ve ‘Twitter'ı hayati bir iletişim aracı olarak gören Türkiye'deki kullanıcılarımızın yanındayız. Bir an önce erişimin sağlanacağını umuyoruz.’ Mesajlarını retweet etmekten geri durmadı.

HAYATI BOYUNCA VPN NEDİR BİLMEYECEK İNSANIMIZ VPN UZMANI OLDU

Günümüz koşullarında iletişimi koparmanın oldukça güç olması nedeniyle elbette yasağı aşmak için pek çok yol kullanıldı. Defalarca kapatılan YouTube başta olmak üzere pek çok yasaklı siteye sahip olmamızdan olsa gerek artık DNS, VPN ve Proxy uzmanı oluverdik. Hiç bu terimlerle hayatı boyunca tanışmayacak sevgili vatandaşım bile bunları yalayıp yuttu, her şeyini bilir oldu.

ÖNCE GOOGLE DNSL'ER ENGELLENDİ SONRA IP BAZLI ENGELLEME GELDİ

Ancak cumartesi günü sabahı ilginç bir gelişme oldu. Google’ın yaygın olarak kullanılan DNS’leriyle artık Twitter’a giremediğimizi fark ettik. Sonra anladık ki meğer bu DNS’ler de engellenmiş. Biz de ne yaptık, Google haricinde dünya üzerinde pek çok DNS olduğunu vatandaşımıza hatırlattık, #PaylaşmaHürriyeti olan herkesin bunları kullanması gerektiğini düşündük. Buna rağmen akşam saatlerinde bir gelişme daha oldu. Bu kez de IP bazlı engellemeyle karşı karşıyaydık. Yani DNS değiştirmek de artık Twitter’a girmemiz için yeterli değildi.

YİNE NE VARSA VPN'DE VAR!

Peki Twitter’a girmek için yollar tükendi mi dersiniz? Elbette hayır. VPN servislerini kullanarak da engeli aşmak mümkün. Elbette yakın zamanda VPN araçlarına da engel gelmeye başlarsa farklı yöntemler bulmak zorunda kalabiliriz; ancak sayısız VPN aracına sahip olduğumuzdan uzun vadede bu konuda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.

VPN’i kullanmak zorunda kalmamız pek de iyi bir şey değil aslında. Sonuçta güvenilir olanı var, olmayanı var. Kısaca açmak gerekirse Sanal Özel Ağ olarak tanımlayabileceğimiz bu yapı ile siz örneğin ABD’de bir eyalette bulunan bilgisayara bağlanıyorsunuz ve o bilgisayar üzerinden Twitter’a giriyorsunuz. ABD’de Twitter yasak olmadığından siz de bu engeli aşmış oluyorsunuz. Yani bir nevi maşa kullanarak Twitter’a erişiyorsunuz.

Ancak güvenilir olmayan VPN araçları da risk teşkil ediyor. Masum olanları reklam içerikleri pompalayarak kullanıcıları çileden çıkarırken, bazıları ise internet trafiğinizi yakından takip ettiğinden gizliliğinizin tehlikeye girme ihtimali ortaya çıkıyor. Elbette farklı DNS ve VPN araçlarıyla Twitter’a gireyim derken yasak olmayan sitelere bazen girememek veya sayfaların yavaş yüklenmesi de yaşadığımız sorunlardan sadece bir kaçı.

Twitter yasağının ne kadar süreceği konusunda kimsenin en ufak bir fikri yok; ancak vatandaşı VPN, DNS ve Proxy araçlarıyla hayatını zorlaştırmanın bir manası da yok.

Yazarın Tüm Yazıları