HABER

Yapay zekayla fotoğrafını değiştirip kimlik çıkarmış; eşinin dövmesindeki isimden yakalandı

İstanbul Mecidiyeköy’de polis ekipleri yaptıkları uygulamada eşiyle yürüyen kişiyi durdurdu. Şüpheli kimlik kontrolünde polislere sahte kimlik verdi. Şüphelinin eşinin elindeki dövmede yazan isim, polisin dikkatini çekti. Kimlikteki isimle dövmedeki isim farklı olunca polis nedenini sordu. Şüpheli kaçmaya başladı; yaklaşık 1 kilometre süren takibin ardından da yakalandı. Yapılan incelemede 19 yıl hapis cezası bulunan hükümlünün, yüz tanıma sistemlerine yakalanmamak için bir akrabasının fotoğrafıyla kendi fotoğrafını yapay zekayla birleştirdiği, ardından bu fotoğrafla yeni kimlik çıkardığı ortaya çıktı.

Olay, 13 Şubat Cuma günü saat 17.15 sıralarında Şişli Mecidiyeköy'de meydana geldi. Edinilen bilgiye göre İstanbul Güven Timleri Şube Müdürlüğüne bağlı B Bölge Güven Timleri, şüphelendikleri bir çifti durdurdu. Kimlik kontrolü yapan Güven Timi, Abdülhamit K. (18) adına düzenlenmiş sahte içerikli kimlikte herhangi bir olumsuzluğa rastlamadı. Bu sırada kimlik kontrolü yapan Güven Timlerinden bir polis memuru, yaklaşık 1,5 yıl önce Galata'da aynı kişiye kimlik kontrolü yaptığını hatırladı.

GÜVEN TİMİNİN DİKKATİ SAYESİNDE YAKALANDI

Polis memuru, kendisine Abdülhamit K. adına düzenlenmiş kimlik gösteren kişinin isminin farklı olduğunu anımsadı. Bu sırada şüphelinin eşinin elinde bulunan dövme polis memurunun dikkatini çekti. Dövmede kimliktekinden farklı bir isim yazdığını gören polis, durumu anlamaya çalıştığı sırada şüpheli kaçmaya başladı. Yaklaşık 1 kilometre süren takip sonucu şüpheli yakalandı. Güven Timleri gözaltına alınan şüphelinin gerçek kimliğini tespit etmek için çalışma başlattı.

GÜNCELLENME