HABER

Tarlasını sürerken buldu, dünyada eşi benzeri yok

Çorum’da tarlasını süren bir çiftçi tarafından bulunan ve Hitit dönemine ait olduğu tespit edilen bileziğin dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılan tasvirli bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneğini ortaya çıkardı. Çorum Müzesi arkeologlarından Resul İbiş, "İlk yapılan değerlendirmede daha önce görmediğimiz, benzeri olmayan bir eser olduğunun farkına vardık" dedi.

Çorum'un Mecitözü ilçesine bağlı Çitli Köyü'nde yaşayan bir çiftçi, tarlasında çalışırken bir Bilezik buldu. Tarlada işlerini yarım bırakan çiftçi, bilezik ve parçalarını Çorum Müzesi’ne getirerek teslim etti. Çorum Müzesi'nde yapılan incelemeler neticesinde bileziğin Hititler dönemine ait olduğu tespit edildi.

Müze Müdürlüğü tarafından teslim alınan bileziğin uzmanlar tarafından restorasyonu yapıldı. Envantere kaydı yapılan bilezik, müze koleksiyonuna alındı. Bronz, nikel, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden yapılmış tasvirli bilezik, Hitit takı sanatının önemli bir örneğinin de ortaya çıkmasını sağladı.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler