HABER

Slovenya ile kritik anlaşmalar imzalandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile anlaşmaların imza töreni sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

* Bir kez de sizlerin huzurunda kendilerine hoş geldiniz diyorum. Sayın Pahor 15 Temmuz darbe girişimin ardından Türkiye'yi ziyaret eden ilk AB üyesi ülkesi olmuştur. Kendilerine samimi dostlukları ve destekleri için bir kez daha teşekkür ediyorum.

* Bu sene Türkiye ile Slovenya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 33. yıldönümünü kutluyoruz. İşbirliğimizin ekonomi, ticaret, sanayi, bilim teknoloji ulaştırma başta olmak üzere hemen her alanda gelişmesinden dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik.

* İkili ticaret hacmimiz geçen sene 2.3 milyar seviyesine ulaştı. Gerçek potansiyelimizi tam yansıtmayan bu rakamı daha da yukarı taşımayı hedefliyoruz.

* İki NATO müttefiki olarak özellikle savunma sanayi alanında atacağımız pek çok adım olduğu kanaatindeyim.

* Şirketlerimizin karşılıklı olarak yatırımlarını artırmasını teşvik ediyoruz. Değerli dostumla Ukrayna ve Balkanlar'daki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel ve küresel meselelerde görüş alışverişinde bulunduk.

* Dostluk, müttefiklik ve stratejik ortaklıkta gelişen dayanışmamızın önümüzdeki dönemde Türkiye'nin AB'ye katılımı dahil pek çok alanda güçleneceğine inanıyorum. Lübliyana Camii ve İslam Kültür Merkezi'nin 2022 yılında faaliyete geçmesinden memnuniyet duyuyoruz.

SLOVENYA CUMHURBAŞKANI BORUT PAHOR

Cumhurbaşkanı Pahor, konuşmasında şu açıklamalarda bulundu:

* Saygıdeğer Cumhurbaşkanı sevgili dostum, öncelikle bu nazik cümleleriniz teşekkür etmek isterim. Bu resmi ziyarette bu güzel ülkenizde gerçekten çok güzel ağırlandık.

* Hem Slovenya hem Türk medyasına şunu söylemek isterim: Bu 18. görüşmemiz. Bu noktada Başbakan sıfatlarıyla pek çok hedefimiz vardı. Ticaretin 1 milyara artırılmasını hedefliyorduk. Bu rakam neredeyse 2 katına ulaştı ve hedeflerimizin üzerine çıktı.

* Ekonomik ve siyasi işbirliğimizin güçlenmesi için çalışmalara devam edeceğiz. Slovenya'da Türk müteahhit şirketlerinin yaptıkları için teşekkür ediyoruz. Hem zamanında hem de yüksek standartlarda çalışmalar yapmaktadırlar.

* Gerçekten mükemmel ilişkilerimiz oldu Türkiye ile. Slovenya halkının büyük çoğunluğu gerçekten Türkiye ile olan ilişkimizi ve işbirliğimizi çok olumlu bir şekilde değerlendiriyor.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler