HABER

Seçim kanunu teklifi komisyonda kabul edildi

Seçim barajının yüzde 10’dan 7’ye indirilmesini de içeren Seçim Kanunu teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda 17 saat süren mesainin ardından kabul edildi. AK Parti ve MHP’li üyelerin oyları ile kabul edilen teklifle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki "Başbakan" ibareleri kanundan çıkartılıyor.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında, 'Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı. Teklif, komisyonda 17 saat süren görüşmelerin ardından AK Parti ve MHP’li üyelerin oyları ile kabul edildi.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE DÜŞÜRÜLÜYOR

Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi öngörülen teklife göre, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine paralel olarak Seçim Kanunu'ndaki 'Başbakan' ibareleri çıkartılıyor.

Düzenleme ile; ittifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler