HABER

İstanbul'da yabancı plakalı araçlar çoğaldı

İstanbul'un hemen her yerinde Avrupa ya da Arap Yarımadası'ndan gelen otomobiller görünmeye başladı. Genellikle lüks olan bu otomobiller uzun süreler yurtta kalabiliyor.

İstanbul caddelerinde yabancı plakalı lüks araçlar dikkat çekiyor. Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, bu artıştaki temel nedeni pandemi etkisi, göç ve yabancı öğrenci sayısındaki artış olduğunu belirtti.

 İstanbul genelinde yabancı plakalı lüks araçlar dikkat çekiyor. Caddelerde görülen özellikle Orta Doğu ülkelerine ait plaka takılı araçların ülkemizdeki fiyatları milyonları buluyor. İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, bu artışın temel nedenlerinin pandemi döneminde esnetilen giriş çıkış kuralları, yoğun göç ve yabancı öğrenci sayısındaki artışı gösterdi. Altan, araçların ülkeye giriş yollarını anlattı. 

"İKİ ŞEKİLDE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPABİLİYORLAR"

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Yabancı plakalı araçlar iki şekilde Türkiye'ye giriş yapabiliyorlar. Turistlik kolaylık amacıyla bu kapsamda gelen yabancı taşıtlar mevcut. İkincisi ise Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ve Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu doldurarak gelen yabancı taşıtlar. Bunu iki maddede toplayabiliriz. Birincisinde turistlik amaçla gelen ancak dışarıda yerleşik olan yani ikametgahı dışarıda olan Türkiye'ye girişlerinde geriye sayarak son yıl 185 gün dışarıda bulunduysa bunları biz Türkiye'ye alırız. Burada Türk, yabancı, çifte vatandaş ayrımı yoktur. Türkiye'de öğrenim gören ya da Türkiye'de çalışma ruhsatı olan sadece yabancı uyruklular Yabancı Taşıt Geçici Giriş Karnesi alarak bize yabancı taşıt getirebilirler. Burada da gümrükte gümrük vergisinin yüzde 20'si teminat alınarak yabancı taşıtı sokabilir" dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler