İbrahim Toraman: Beşiktaş derbiye çok iyi motive olmuş!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2020 15:26

Beşiktaş’ın Kadıköy’de Fenerbahçe’yi 15 yıl sonra mağlup ettiği maç sonrası siyah-beyazlıların sembol isimlerinden ve kaptanlarından İbrahim Toraman, derbi zaferi ve siyah-beyazlıların mevcut durumuyla ilgili sorularımızı yanıtladı. 2005 yılındaki Beşiktaş galibiyetinde sahada olan tecrübeli isim bu kez saha dışından son derbiyi yorumlarken Fenerbahçe’nin iyi bir planla çıkmadığını Beşiktaş’ın ise her şeyini yansıtan bir kimlikle galip geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

 

İbrahim Toraman’ın sorularımıza yanıtlar şu şekilde:

Erol hocanın tercihleri ve Sergen hocanın doğru hamlelerini düşünürsek teknik direktör galibiyeti olarak yorumlayabilir miyiz?

15 yıl önceki derbi galibiyetinde sahada olan oyunculardan bir tanesi de bendim dediğiniz gibi hala akıllarda kalan bir maç. Son maç ise kaliteli ve iyi bir derbi aldı izleyenlerin zevk aldığını düşünüyorum. Fenerbahçe maçtan önce herkes tarafından favori gösteriliyordu Kadıköy’de oynanması ve yaptığı transferler böyle düşündürdü ancak Fenerbahçe iyi bir 11 ve iyi bir planla sahaya çıkmadı eğer daha iyi bir plan olsaydı farklı bir Fenerbahçe izleyebilirdik ancak Beşiktaş’a bakıldığında iyi hazırlanmış ve iyi motive olmuş, sahaya her şeyini yansıtan bir takım vardı ve bunun karşılığı 3 puan olarak geldi.

Haberin Devamı

Fenerbahçe’de Caner ve Serdar Aziz yerine Lemos-Novak ile başlarken Erol hoca ne düşünmüş olabilir, özellikle Lemos’un oyunu için neler söylersiniz?

Bunu en iyi yaşayan Erol Bulut bir önceki maçta Lemos sağ bek oynamıştı ve bence kötü değildi. Fenerbahçe’nin kadrosu bende olsaydı nasıl çıkardınız diye sorsalar Lemos’u stoper yerine yine sağ bekte kullanabilirdim,  stoperde Serdar Aziz ve Tisserand  sol bekte ise Caner ile başlamak daha iyi olabilirdi. Çünkü Beşiktaş’ın sol kanadı çok iyi çalışıyor Larin ve Aboubakar’a karşı sağ bekte Lemos gibi daha defansif bir oyuncu tercih edilebilirdi. Maçın adamı olarak Sosa’dan çok umutluydum ama mevkiisinde oynatılmıyor Sosa’nın defansif özelliği hiç yok ve bunu da sevmiyor, Ozan Tufan yerine ileride Sosa oynasaydı Cisse’ye de daha fazla katkısı olabilirdi bu sayede Ozan Tufan’ın defansif özelliklerinden de daha fazla yararlanılırdı. Ben Fenerbahçe’nin teknik direktörü olsam Ozan Tufan’ı 10 numara olarak oynatmam.

 

Josef de Souza – Atiba – Mensah ile Beşiktaş, Ozan-Sosa ve Gustavo’nun olduğu alanı çok iyi parselledi ve kontra preslerle çok top kazandılar ve bunları da çok iyi kullandılar, Beşiktaş orta sahası için neler dersiniz?

Haberin Devamı

Beşiktaş’ın en büyük gücü orta sahası, tecrübeli ve kaliteli oyunculardan kurulu ve derbide de çok özverili oynadılar. Atiba ve Josef’in tecrübeleri ciddi avantaj sağlıyor ikisi de saha içinde antrenör gibi davranıyor. Bir takımın orta sahası ne kadar güçlüyse o takım o oranda söz sahibi olur. Beşiktaş sezon başından bu yana kadrosu yetersiz diye eleştiriliyor ama buna katılmıyorum ligin en güçlü orta sahalardan birisine sahipler.

 

Beşiktaş set oyunu yerine topu rakiplere verip hızlı ataklarla sonuca giden bir takım, bu taktik Beşiktaş’a oldu mu?

Büyük takımların topu rakibe bırakması bir yere kadar kabul edilebilir Beşiktaş skoru alırken oyunu da alması lazım. Sezon başında kötü giriş yaptı ama şu an ivmesi yükseliyor ve oyuncuların kendisine güveni geldi artık Beşiktaş’ın hem oyunun hem topun hakimi olacağını düşünüyorum Beşiktaş için artık her şey kendi elinde.

Haberin Devamı

Necip Uysal 1861 gün sonra Süper Lig’de gol attı, Beşiktaş’ta yıllarca oynamış kaptanlık yapmış bir figür olarak Necip için neler söylersiniz?

Aslında oyuna çok konsantre başlamadı attığı golle sürpriz yaptı açıkçası ama galibiyette pay sahibi oldu, Bizim camiada uzun süreler kaldığınız zaman sanırım yüzünüz eskiyor sanki siz gitseniz iyi olurmuş gibi bakılıyor Necip Uysal’ın Beşiktaş’a ne gibi bir zararı olabilir maaşını bile yüzde 50’den fazla indirmiş birisi. Necip’in Beşiktaş’ın dediği hiçbir şeye itiraz edeceğini düşünmüyorum bu oyunculara değer vermemiz gerekiyor iş disiplini ve istikrarı olan bir futbolcu ve kapasitesi gereği elinden geleni yapmaya çalışıyor. Sağ bek, stoper ve orta saha gibi birçok yerde oynuyor Necip her zaman iyi bir alternatiftir.

Haberin Devamı

Dorukhan Toköz için ne düşünüyorsunuz vermek istediğiniz bir tavsiye var mı?

Dorukhan genç ve iyi bir futbolcu ama Beşiktaş’ın mevcut orta sahasında yer bulmakta zorluk çekebilir. Dorukhan faydalı bir oyuncu ama ülkemizde bir anda menajerlerin de katkısıyla isimleri yükseltebiliyoruz. Dorukhan Beşiktaş ile anlaşabilirse uzun süre kulübe hizmet edebilir belki Beşiktaş’tan daha fazla veren kulüpler vardı ama tercih tamamen Dorukhan’ın. Ben uzun yıllar burada kalmak kaptanlık yapmak istiyorum gibi düşünceleri varsa bir şekilde anlaşır ama daha iyi şartlar var diyorsa saygı duymak lazım.

Sergen hocayı çok iyi tanıyorsunuz, teknik direktörlüğünü nasıl yorumlarsınız?

Haberin Devamı

Sezona kötü başlamıştı ama bu takımda potansiyel var sorunlar düzeliyor ve iyi bir noktaya gidiyor Sergen hocanın hakkını vermemiz lazım çok büyük katkısı var.

Beşiktaş’ın kadrosu zayıf şeklinde bir görüş vardı ama Başakşehir – Fenerbahçe galibiyetleri sonrası bu görüş şu an için rafa kalktı. Kadronun şampiyonluk yarışında yeterli olacağını düşünüyor musunuz ?

Spor Kamuoyunda herkesin bir fikri var buna saygı duymak lazım ama katkı verecek yorumlar yüzde 20’yi geçmez. Kendilerini futbol otoritesi gibi görenler var taraftarları böyle yönlendiriyorlar. Oyuncuları görüyoruz bunların hepsini Sergen Hoca da görüyor iyi hazırlanmadığınız zaman verim alamayabilirsiniz ama son zamanlarda bunu da kırdılar. Beşiktaş’ın iyi ve nitelikli bir kadrosu var ancak devre arasında 2-3 takviye tabii ki yapılabilir, öncelik olarak iyi bir stoper transferi gerekiyor belki kaleci olur sonrasına bakmak lazım ama 2-3 iyi takviye ile Beşiktaş şampiyonluğun en büyük adayı olur.

İstediğiniz profilde bir stoper gelse stoper tandeminiz nasıl olur?

Montero beğendiğim bir stoper onun yanına ekleme yapılabilir Welinton iyi bir alternatif olur.

UEFA A Lisansınız var ve teknik anlamda da düşünceleriniz var, bu dönemde çalışmayı düşünüyor musunuz ?

Yıllarımız futbolun içinde geçti çok şey yaşadık ve oyunun içinden geliyoruz, kendime çok güveniyorum ve tecrübeme inanıyorum. En alttan gelen birisi olarak çok zorlanacağımı düşünmüyorum doğru zamanda doğru yerden başlamak gerekiyor hayallerim var futbolu izlerken hala çok heyecanlanıyorum pandemi bittikten sonra umarım istediğim fırsat gelir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!