HABER

HÜRJET uluslararası pazara açılıyor

Türkiye'nin milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'in uluslararası pazara açılımında önemli bir adım atıldı. TUSAŞ, Airbus ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında İspanya'da imzalanan mutabakat anlaşması, HÜRJET'in NATO ülkeleri ve diğer uluslararası alıcılar nezdinde önünü açacak.

Söz konusu anlaşma kapsamında, HÜRJET'in İspanya'ya satış sürecinin başlatılması ve uçağın ortak altyapı üretiminin İspanya'da gerçekleştirilmesi planlanıyor. TUSAŞ tarafından geliştirilen bu milli proje, böylece küresel savunma sanayiinde daha geniş bir pazara erişim imkanı elde edecek.

Anlaşmaya ilişkin bir açıklama yapan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, "Bu anlaşma HÜRJET projesinde atmayı planladığımız adımlardan önemli bir kilometre taşını oluşturuyor. Anlaşmayla birlikte karşılıklı olarak endüstri alanında ne tür iş birliği yapılacağını, HÜRJET'in İspanya için üretilen konfigürasyonunda hangi firmaların ne tür ürünleri olacağını belirliyoruz ve onlarla çalışmaya başlayacağımız sürecin ilk adımını atıyoruz" dedi.

"Uzun ve ince bir yolda, emin bir şekilde yürümeye devam ettiklerini, anlaşma ile birlikte çok önemli bir adım attıklarının" altını çizen Demiroğlu, "TUSAŞ ve Türkiye açısından baktığımızda bu seviyede ilk anlaşma. Çünkü konuştuğumuz konu Türkiye'de üretilen bir jet eğitim uçağının bir NATO ülkesine kullanımı için verilmesi ve bazı alt sistemlerinin o ülkede, yine bizimle beraber yerleştirilmesi" değerlendirmesini yaptı.

ÇALIŞMALAR HIZLANACAK

Anlaşmayla birlikte firmaların teknik düzeyde çalışmalarını hızlandıracaklarını kaydeden Demiroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu zamana kadar HÜRJET'te yerleştirmeyi Türkiye'de yaptık ama şimdi İspanya'da yapacağız. Bizim için çok önemli ve potansiyeli çok yüksek bir anlaşma. Çünkü bunu başarabildiğimiz noktada birçok başka kapı da açılacak. Sadece NATO için değil. Biz inanıyoruz ki, bu platform diğer dünya ülkeleri için de hem eğitim anlamında hem de hafif taarruz anlamında kullanabilecekleri bir platform olacak. Ciddi bir boşluğu da doldurmuş olacak. Biz çok ümitliyiz, gururluyuz ve çalışmalara devam edeceğiz."

HÜRJET için "Bizim çok güvendiğimiz, ümitli olduğumuz bir platform" diyen TUSAŞ Genel Müdürü, şunları sözlerine ekledi:

"İleri bir eğitim jeti ve gerçekten ciddi bir boşluğu dolduruyor. Hem Türk Hava Kuvvetleri için hem de NATO için ideal bir eğitim uçağı ve değişik konfigürasyonları olacak. Sadece NATO ülkelerine değil diğer ülkelere de HÜRJET'in gayet güzel ve kullanışlı bir ürün olduğunu, hem eğitim hem de hafif taarruz görevlerinde çok ideal bir uçak olduğunu düşünüyoruz."

TÜRK SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN FIRSAT

HÜRJET için yapılan anlaşmanın çok boyutlu olduğunu, özellikle güven hususunda diğer Türk sanayi ve güvenlik ürünlerine de kapılar açılabileceğini ifade eden Demiroğlu, "Biz bir platform sattığımız zaman bütün ekosistemi satmış oluyoruz. Biz, uçağın yapısal ve altyapı üretimi için yüzlerce firmayla çalışıyoruz. Yelpaze çok ciddi genişliyor. Hep beraber bir ürün satmış oluyoruz. Bir ürünle bir markete girdiğiniz zaman diğer ürünlerin de kapısını açmış oluyorsunuz. Kara, deniz, havada bizim kendi ürünlerimiz, helikopterlerimiz, insansız hava araçlarımız, belki KAAN için de kapı açmış oluyoruz. Çünkü kullandıkça, hizmeti gördükçe güven başlıyor ve bu da tercihi getiriyor" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler