HABER

Fransa'da güvenlik yasa tasarısı karşıtı protestoları devam ediyor

Fransa'da güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı karşıtı protestolar devam ediyor.

Basın kuruluşları, sendikalar ve insan hakları derneklerinden oluşan "Genel Güvenlik Yasasına Hayır" girişiminin çağrısıyla Fransa genelinde 90'dan fazla eylem yapıldı.

Eylemciler, güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan tasarının 24. maddesinin yeniden yazılacağı açıklansa da bunun geri çekilmesini talep ediyor. 

Başkent Paris'in yakın banliyölerinden Les Lilas'da toplanan eylemciler, "Macron istifa" ve "özgürlük" sloganları attı. 

Tasarı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, başkentin Repeblique Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmek isterken polis engeliyle karşılaştı. 

Bu sırada polis ile eylemciler arasında gerginlik yaşanırken, birçok ses bombası atıldı. 

Polis ile sokaklara dağılan protestocular arasında çatışma yaşandı. Polis, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Eylemciler, birçok araç ve çöp bidonu ateşe verdi, bir mağazayı yağmaladı. 

Fransız polisi, Gambetta Meydanı yakınlarındaki bir grup göstericiye barikat oluşturarak, bu kişilerin yürümesini engelledi.

Bir süre sonra Republique Meydanı'na ulaşan eylemciler ile polis arasında yeniden çatışma yaşandı. Polis, protestoculara karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Göstericiler, meydanda çevreye zarar verdi ve birçok çöp bidonunu yaktı.

Paris’teki eylemde serbest gazeteci Amar Taoualit, polisin kullandığı savunma silahı nedeniyle bacağından yaralandı. ​​​​​​​

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Paris Emniyet Müdürlüğünün açıklamalarına göre, ülke çapındaki gösterilerde 42'si Paris'te olmak üzere 64 kişi gözaltına alındı ve 8 polis yaralandı. 

İçişleri Bakanlığının verilerine göre de 5 bini Paris’te olmak üzere ülke genelindeki eylemlere 52 bin 350 kişi katıldı. 

Ülkede son dönemde basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısının özellikle 24. maddesi tartışılırken, son dönemde polisin gazetecilere ve eylemcilere yönelik şiddetine tepkiler büyüyor.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler