HABER

Barajlarda Ankara'ya 120 gün yetecek su bulunuyor

Ankara'da içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda kente 120 gün yetecek su bulunuyor. Son dönemdeki yağışlar, barajlara 10 günlük su bıraktı.

Ankara'daki barajlarda 2 Ocak'ta yapılan ölçümlerde 110 günlük olarak hesaplanan kalan su miktarı, son günlerde düşen yağışlarla küçük oranda arttı. Bu dönemdeki yağışların ardından 24 Mart'ta elde edilen verilere göre su miktarında 10 günlük artış yaşandı. 

Kente su sağlayan barajlarda 24 Mart 2019'da yüzde 22,90, 24 Mart 2020'de yüzde 20,40 olarak ölçülen aktif doluluk oranı, bu yıl 24 Mart'ta yüzde 10,29 olarak kayıtlara geçti. 

SALGIN DÖNEMİNDE KONUTLARDA SU TÜKETİMİ ARTTI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, konutlarda su tüketimini artırdı. Konut tipi su aboneleri 2019 yılında 213 milyon metreküp su tüketirken Kovid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı 2020 yılında bu miktar 237 milyon metreküpe yükseldi. 

Kurtboğazı Barajı'nda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, başkente su sağlayan 11 barajın olduğunu anımsattı.

Kentte son zamanlarda etkili olan yağışların barajlardaki doluluk oranını olumlu etkilediğini belirten Öztürk, "Barajlarımıza son 3 gün içinde yaklaşık 20 milyon metreküp su aldık. Yağan kar etkili oldu. Yani o 110 gün dediğimiz kalan su miktarı, şu anda 120 günlere taşınmış durumdadır." diye konuştu. 

"KESİKKÖPRÜ'YÜ TERCİH ETMEME NEDENİMİZ ENERJİ GİDERİ"

Bu rakamları verirken Kesikköprü Barajı'nı dikkate almadıklarını belirten Öztürk, bu barajdan yapılan pompalama işlemi sırasında enerji maliyetinin ciddi rakamlara ulaştığını söyledi. Kesiköprü'den suyun 5 pompayla alındığına işaret eden Öztürk, her pompanın enerji giderinin 5 milyon lira olduğunu belirterek, "Tercih etmeme nedenimiz bu. Yoksa bugün Ankara'da hiçbir abonenin musluğundan bulanık su akmıyor, musluklarında kireçlenme olmuyor. Çünkü suyun harmanlanmadan önce işlemden geçtiği İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisimizde durultucu ve yeni filtre üniteleri, korozyonu önlemek adına bir kireç ünitesi yaptık. Dolayısıyla bizim derdimiz şu anda suyun kalitesi değil harcadığımız enerji gideridir. Kesikköprü Barajı'nı devreye aldığımızda, hiç yağış olmadığını düşünürsek 180 günlük suyumuz mevcuttur. B planlarımız da bulunuyor. Normalde baraj rezervuarlarında su alma yapısının altında da belirli bir su var. Bunun da belirli bir miktarını kullanabiliyoruz. Belirli prosedürleri uygulayarak buradan iletim kanallarımıza su aktarma şansımız da var." dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler