HABER

Bakan Kirişci'den Marmaris yangınıyla ilgili açıklama

CNN Türk canlı yayınına katılarak son durumu aktaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Tam yangının olduğu yerde, Orman Genel Müdürlüğü mobil izlemenin bulunduğu Küfre Koyu'ndayız. Alınması gereken tüm önlemler alındı. Hava sıcaklığının ve rüzgarın artmasıyla birlikte belirli bölgelerde anormal yangın oluştu. Bütün hava ve yer araçlarımız buralara yönlendirildi. Bizim gece görüş özelliği taşıyan hava araçlarımız 4 Temmuz itibarıyla envanterlerimize girmiş olacak" dedi. Meteorolojik verileri paylaşan Bakan Kirişci, "Sabah 6-9 arası rutubet yüzde 91 olarak görülüyor. Sabah ve akşam 18:00 arasındaki saatler bizim için son derece kıymetli. Bu 3 saatte rüzgarın bugün yaşadığımız sıkıntı gibi olmayacak" diye konuştu. Muhalefetin eleştirilerine de yanıt veren Kirişci, "İstediğiniz ülkenin helikopter ve uçak envanterine rahatlıkla bakıp Türkiye'nin envanteriyle karşılaştırabilirsiniz. Eğer geçen yıldan ders alınmadılar diyorlarsa matematikle bir problemleri var demektir" ifadelerini kullandı.

CNN Türk canlı yayınına katılarak son durumu aktaran Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şunları söyledi:

Tam yangının olduğu yerde, Orman Genel Müdürlüğü mobil izlemenin bulunduğu Küfre Koyu'ndayız. An itibarıyla yangının kontrol altına alındığını ifade ettim ve şu eklemeyi yaptım. Önümüzdeki saatlerde hava sıcaklığı ve rüzgarın hızına bağlı olduğunu söylemiştik. Bir iki lokasyonda tam da dediğimiz gibi hava sıcaklığı arttı ve rüzgarın hızı 60 km'ye çıktı. Hava araçları ve yer araçları her iki noktada değerlendirmelerimizi yaptık.

"GEÇTİĞİMİZ SENE 3 TANE UÇAĞIMIZ VARDI BU YIL 20"

Geçtiğimiz yıl ülke olarak edindiğimiz çok önemli bir tecrübe var. 1945'ten bu yana en büyük Orman Yangını olmuştu. O tecrübeyi de arkamıza alarak ciddi bir çalışma yürütüldü. Geçtiğimiz sene 3 tane uçağımız vardı bu yıl 20... Yer aletleri çok çok önemli. Bir anlamda kara kuvvetleri çok önemli. Bugün itibarıyla helikopter ve uçak sayımız 41'e çıktı. 52 haneden 152 vatandaşımızı yerleşim yerlerinden tahliye etmek zorunda kaldık. Tamamen emniyet amaçlı. Alınması gereken tüm önlemler alındı.

"ÇALIŞMALARIMIZ YARIN DEVAM EDECEK"

Tam kontrol altına alınmayla kontrol dışındaki arasındayız. Bugün 11'e kadar Sayın Süleyman Soylu ile birlikte havadan incelemelerde bulunduk. Bizim de bir takım tespitlerimiz olmalıydı. Saat 11'de bu tespitimiz kontrol altındaydı. Fakat hava sıcaklığının ve rüzgarın artmasıyla birlikte belirli bölgelerde anormal yangın oluştu. Bütün hava ve yer araçlarımız buralara yönlendirildi. Dolayısıyla çalışmalarımız yarın devam edecek.

"GECE GÖRÜŞ ÖZELLİKLİ ARAÇLARIMIZ 4 TEMMUZ'DA ENVANTERİMİZE GİRECEK"

Bizim gece görüş özelliği taşıyan hava araçlarımız 4 Temmuz itibarıyla envanterlerimize girmiş olacak. 10 adet helikopter. Dünyada bunları hemen almak istediğinizde kapıda bunları satmak isteyenler bekliyor değil. Bunları üretenler çok az. Paranız olsa da 2030'ları 2035'leri takvim olarak gösteriyorlar. Biz bunların kiralanması yoluna gittik. Ama bazı gece görüşü hava araçlarının satın alınmasına yönelik 2030 yılını teyit ettik.

Meteorolojik veriler var. Sabah 6-9 rutubet yüzde 91 olarak görülüyor. Sabah ve akşam 18:00 arasındaki saatler bizim için son derece kıymetli. Bu 3 saatte rüzgarın bugün yaşadığımız sıkıntı gibi olmayacak.

Bazen bazı şeyleri duyduğumuzda biz de üzülüyoruz. Bu kuruma büyük haksızlık. Dünyada İHA'ları yangın çıkmadan önce ön izleme amaçlı kullanan ilk ülkeyiz. Bizden sonra kullanan ABD ve bazı Avrupa ülkeleri var. Bu konularda teknolojiyi kullanıyoruz. Bizim akıllı kulelerimiz var. 360 derece gece görüş özelliği olan kameralarımız var. İHA'lardan aldığımız görüntüler var. Seyyar bir takip merkezi. Aynısı bizim Ankara'da Orman Genel Müdürlüğü'müzde var.

Tahliye edilen vatandaşlarla bir arada olmak için yanlarında bulundum. Şu an onlarla birlikteyim.

SABOTAJ İHTİMALİ VAR MI?

Biz bakanlık olarak bizim ilgimiz alanında değil. Fakat bir vatandaş olarak bizim de aklımıza geliyor. 20:02'de neticede havanın kararmasına yakın saatler. Ayrıca 3 ayrı noktada yangının çıkması bizde kuşkuların oluşmasına neden oluyor. Ama bizim Tarım Bakanlığı olarak cümle kurmamız doğru olmaz, çünkü elimizde delil yok. 8 dakikalık süreyle oraya müdahalemiz yapılmış. Havanın kararmaya yakın olduğu için 1 helikopterle müdahale yapılmış ama karadan ekiplerimiz seferber olmuştur. Şu anda 2400 personel sahada çalışıyor.

AFAD'ın bünyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Ama OGM bu mücadeleyi verirken AFAD'la çalışma yapılıyor. Şu anda sahada güzel bir işbirliği var. Vatandaşlarımızda da ciddi moral var.

Bizim kendi envanterimizde olan uçak ve helikopterlerimiz: Bunların teslimatları 4 Temmuz'da envanterimize girmiş olacak.

Bizim şu anda operasyonda kullandığımız 27 helikopterimiz var. Ve 14 de uçağımız var. Ama bizim ihale süreçleri zaman alıyor. Bu ihaleler tamamlandığında 55 helikopter ve 20 uçak envanterimize giriş yapmış olacak. Bunlardan 10 helikopter gece görüşlü olacak.

MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİ

İstediğiniz ülkenin helikopter ve uçak envanterine rahatlıkla bakıp Türkiye'nin envanteriyle karşılaştırabilirsiniz. Geçtiğimiz yıl ABD ve Rusya'da ciddi yangınlar çıktı. Kaliforniya'da 105 gün yangın sürdü. Bizde kendi ormanlarımızı korumak ve yaşatmak için mücadele eden aziz bir milletimiz var. Ben eğer geçen yıldan ders alınmadılar diyorlarsa matematikle bir problemleri var demektir.

"CURCUNAYA İZİN VERMEDİK"

Siyasetin de bir edebi olmalı. Geçtiğimiz yıl burada curcuna çıkmıştı. Bu sene buna müsaade etmedik.

Ben bu ülkenin muhalefetinin daha uygun dil kullanmasını, siyasi etiğe uygun bir ifadeye yer vermesi gerektiğini söylüyorum

İçişleri Bakanımız dün akşamdan itibaren olay yerine birlikte intikal ettik. Sayın Milli Savunma Bakanımız da her türlü desteğe hazır olduğunu ifade ettiler. Biz 2 adet kara kuvvetlere ait helikopter 5 adet de jandarmaya ait helikopteri kullanıyoruz. Yollarla ilgili Bakanlığımız ve Orman Genel Müdürlüğümüz çalışmalara hız verdi. Göreve geldiğimden bugüne 3 ay geçti.

40-20-40 dedik. Rutubeti artıran uygulamaların çok rahatlıkla hayata geçirilmesinin uygun olduğunu düşünüyorum.

ORMAN BÖLGELERİNDE EK ÖNLEMLER

Örneğin; falanca ilin valiliği, falanca mesire alanlarına orman girişlerini yasakladı diyor. Bunlar olmayan şeyler değil. Asıl olan burada teknolojinin kendisi. Bu verileri almak, analiz etmek. Bunlar son derece önemli ve kıymetli. Biz de bir mükemmeliyet noktasında değiliz. Bu konuda yol almak için gayret gösteriyoruz.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler