HABER

Ankara'da lise öğrencileri bomba imha robotu üretti 

ANKARA'da lise öğrencileri yaklaşık 2 ay süren çalışma sonrası yerli ve milli imkânlarla bomba imha robotu üretti. Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'ndan esinlenerek 'Naim' adı verilen robot, şüpheli paketleri saniyeler içerisinde imha ediyor.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi Robotik Takımı öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte yaklaşık 8 ay önce güvenlik güçleri için çok düşük maliyetli bomba imha robotu tasarladı. Pandemi koşullarına rağmen çalışmalarını sürdüren öğrenciler, yaklaşık 2 aylık çalışma sonrası robotu üretti. Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen 10,6 kilo ağırlığına sahip robot, kapalı alanlarda 300 metre, açık alanda ise 4,5 kilometre uzağa gidebiliyor. Olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'ndan esinlenerek 'Naim' adı verilen robot, şüpheli paketleri saniyeler içerisinde imha ediyor.


'PROTOTİPİ ÜRETMEMİZ YAKLAŞIK 2 AY SÜRDÜ'
Takım öğrencisi Kuzey Yıldız, bomba imha ekiplerinin kendilerinden üretilmesi basit ve ucuz tipten bir ürün istediklerini söyleyerek, "Tasarımı olabildiğince basit tutmaya çalıştık. Mekanik ve yazılımsal anlamda kompleks mekanizmalardan kaçındık. Bu hem toplam fiyatta hem de üretim anlamında da zaman kazandırdı. Prototipi üretmemiz yaklaşık 2 ay sürdü. Bu versiyonun 2'si toplam 1 günde birleştirilebiliyor. Bin 600 liraya mal edebiliyoruz. Toplamda 10,6 kilogram ağırlığına sahip. Kamera ile birlikte toplam 3 bin liraya bütün sistemi tamamlayabiliyoruz. Bazı elektronik yerlerin sabitlenmesinde de 3 boyutlu yazıcıları kullanmaya özen gösterdik. Fiyatı ve birleştirme fiyatını olabildiğince az tutabilmek için tasarımı olabildiğince bükme-demir parçalardan oluşturduk. Ürünün üzerindeki motorlar 360 watt ve 175 devir; bu da 300 kilo tekerlekli ağırlık çekmesini sağlıyor" dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler