Vermek mi zor orada kalmak mı

Kilo vermek kadar, inilen kiloyu korumak da zor. “Tamam başardım, zayıfladım” diyerek rehavete kapılmak, veda edilen kiloları geriye çağırıyor. Aşağıda okuyacağınız eski obezlerin kimi yarı yarıya küçüldü, kimi de 10 beden. En az bir yıldır verdikleri kiloyu korumayı başardılar. İşte sırları...

Haberin Devamı

KİLOSUNUN YARISINI VERDİ

Doğru beslenmeyi öğrenerek 130 kilodan, 65 kiloya düşen Özlem Özata (33) tam üç yıldır kilo almamayı başardı. Eğer diyet yaptıysanız bu sürenin aslında ne kadar kritik olduğunu fark etmeniz zor değil. Eski giysileri ve fotoğraflarını gösteren Özata’nın yeni yemek düzeni evdeki hemen herkese yaramış. Erkek kardeşi de 145 kilodan 90 kiloya inmiş. Görenler diyet yaparak zayıfladığına inanmıyor. Midesini küçültüp küçültmediğini soruyor. “Kilo verirken, bana uygun olan, doğru beslenmeyi öğrendim. Sabahın ilk saatlerinden itibaren yatana kadar çay, su niyetine kolalı, asitli içecekleri içerdim. Sofraya yemeklerden önce kola gelirdi. Benim en büyük sırrım doğru beslenmeyi öğrenmemin yanında koladan ve hamur işlerinden tamamen uzak kalmak. Ve tabii ki her gün en az bir saat
spor yapmak” diyor.

Haberin Devamı

10 BEDEN ZAYIFLADI

Gül Yıldırım (47) defalarca kilo vermeye çalıştı. Her seferinde zayıflasa da kat kat fazlasını geri aldı. Son olarak gittiği uzmanın anlattıklarından doğru bildiği pek çok şeyin aslında yanlış olduğunu öğrendi. İlk iş akşam oturmalarının klasik eşlikçisi kola, kuruyemiş, dondurmadan uzaklaştı. Besin gruplarını tanıdı ve nasıl tüketmesi gerektiğini kavradı. İki yılda o da Özata gibi neredeyse kilosunun yarısını kaybetti. 106 kilodan, 61’e düştü. Başka bir deyiyle 58 bedenden, 40 bedene indi. Yıldırım 2007’de verdiği kiloları geri almamak için sağlıklı beslemekle yetinmiyor. Her gün mutlaka spor yapıyor. Bazen salona gidiyor, bazen yürüyor veya bisiklete biniyor. Yıldırım, “Soyunma kabinlerinde çok ağlamıştım. Yıllarca alışverişe çıkıp, tek bir çöp alamadan geri dönmekten bıkmıştım. Erkek reyonlarından dahi bedenime uygun giysi bulamıyordum. Kilo vermek beni özgürleştirdi” diyor.

ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞTİ

Nurhan Elbe (53), beslenme uzmanına gidince beslenme konusundaki bütün doğrularının aslında ‘eğri’ oluduğunu anladı. Yeniden beslenmeyi öğrendi.
Buna sporu da ekledi. Bir buçuk yıl önce 120 kilodan 90 kiloya düştü. Kilolarından ötürü yakasına yapışan hipertansiyon ve diyabetten de zayıflayınca
kurtuldu. Kullandığı ilaçları bıraktı. “Kızartma kesinlikle yapmıyorum. Sabahları bile öğünlerime salata katıyorum. Midemin kazınmasına fırsat vermemek için boş bırakmıyorum” diyor.

Haberin Devamı

DENGE ASLINDA HER ŞEY

Nesil Arslan (33) defalarca kilo verip, hep daha fazlasını aldı. Ancak en son 97 kilodan, 75 kiloya düştü ve kilosunu bir yıldır korumayı başardı. Fast food, çikolata ve helva günlük diyetinin vazgeçilmezleriydi. Yediklerini gün içinde dengelemeyi öğrendi. Acıkınca bir dilim kek yerine bir avuç beyaz leblebi yedi. Meyvenin daha uzun süre tok tutması için yanına süt ürünlerini eklemeye başladı. Bir kilo sebze yemeğinin pişmesi için iki yemek kaşığı yağın yettiğini kavradı.

HERKESİN YÖNTEMİ AYRI

Özlem Özata’nın ablası Gülay Yılmaz (37) da 110 kilodan 90 kiloya indi. Kilo almamak için kahvaltı ediyor. Öğün atlamıyor. Kolalı içecek ve kızartmayı hayatından çıkardı. Kıvanç Cebesoy (32) da 25 kilo verdi ve iki yıldır kilosunu koruyor. Sırrı yeme alışkanığının tamamen değiştirmesinde. Geç saatlerde yemiyor. Asuman Erdem (49) 94 kilodan 75 kiloya düştü ve bu kiloyu iki buçuk yıldır koruyor. “Meyve suyu içmiyor ve kimseye de ‘rejimdeyim’ demiyorum.”

Haberin Devamı

DOĞRU HEDEF KOYUN

Dr. Ayça Kaya

Kilo vermeyi başaranların üçte ikisi bir yıl ve neredeyse tamamı beş yıl içinde verdikleri kiloyu tekrar geri alıyor. Metabolizma ve endokrinoloji uzmanı Dr. Ayça Kaya kilonun korunamamasının temel nedeninin, şişmanlığın nedeni bulunmadan, sadece az yemeye veya diyet yapmaya odaklamak olduğunu söylüyor: “Tedavide kesin başarı isteniyorsa öncelikle neden kilo aldığı bulunmalı. Diyet olmadan kendini dengeleyebileceği doğru beslenme ve hareketliliği artırması öğretilmel.” Kilo vermek için yola çıkıldığında ilk yapılacak şey doğru hedef koymak. Ayda beş kilo verince de “Hedefime ulaşamadım” deyip kontrolü bırakarak daha fazla kilo alıyorlar. Dr. Kaya, “Başlangıçtaki kilonun yüzde 10-15’inin, ilk 6-8 ayda verilmesi planlanmalı. Günde 500-1000 kalori azaltmak haftada 0.5-1 kg verdirir. Ayda ortalama 2,5 kg kilo vermek ideal. Daha sonraki hedefse bu kiloyu korumak ve tekrar kilo almamak” diyor.

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Yakından televizyon izlemek gözleri bozar.

DOĞRU:  Televizyon radyasyon yayar. Ama katarakt ya da retina hasarına yol açmaz.

SAĞLIĞIM İÇİN-Rojin (Şarkıcı)

MUTLAKA YAPARIM: Her gün erkenden kalkar spora giderim. Günümün temel atma töreni kahvaltım. İki dilim kepekli ekmekle, reçelsiz, şekersiz kahvaltı yaparım. Öğlen hafif bir sebze ya da salata yerim. Akşam 17.00 gibi ekmeksiz, et, balık yerim. Sonra sudan başka bir şey yok.
ASLA YAPMAM : Sigara içmem, kırk yılda bir içki içerim. Şeker kullanmam, protein ve karbonhidratları karıştırmam. Eskisi gibi tatlı, çikolata da yemiyorum. Çok canım isterse küçük bir parçayla konuyu kapatırım.
MUTLAKA YAPACAĞIM :  Birkaç yıldır tatil yapmadım. Uzun bir yurtdışı seyahatine çıkmak, dinlenmek ve saatlerce denizi seyretmek istiyorum.

Haberin Devamı

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Yeni yıla iyi yaşam günlüğü

Diyetisyen Dilara Koçak’ın 2012 için hazırladığı ‘İyi Yaşam Günlüğü’ çıktı. Hem ajandanız hem de kendinizin yaşam koçu olmanızda yardımcı olabilecek bir sistem kurma yöntemi. Günlüğünüzü yazarak beslenme, egzersiz ve duygusal durumunuzu yönetebilir, istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Doğan Kitap, 25 lira.

TAMAMLAYICI TIP

Griple savaşmak için kefir

Kefir, anne sütünden sonra en değerli probiyotik gıda. Çocukluk döneminde özellikle sık sık gribal enfeksiyonlara yakalanan çocukların günde bir bardak kefir içmesi öneriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları