Verheugen çifti bu örnek barınağı ziyaret edecek

Bursa Osmangazi Belediyesi’nin 3 milyon YTL yatırımla kurduğu Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi, tüm hayvanseverlerin Türkiye’de görmekten gurur duyacağı son derece modern bir tesis.

114 dekarlık alanında hayvanlar doğal ortamda istedikleri gibi gezip oynayabilecek. Merkezde kedi evinden at tavlasına, otel hizmetinden hayvan mezarlığına akla gelen her hizmet verilecek. Bu hafta sonu Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, Pro Animale onursal üyesi olan eşi Gabriele Verheugen ve Pro Animale Başkanı Johanna Vathke tesisi birlikte ziyaret edecek.

Bursa’nın ilçesi Osmangazi 730 bin nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri. 3 milyon YTL harcanan Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi, ufak katkılar dışında tamamen belediye kaynaklarıyla kurulmuş. Şimdi hedefleri işletim masrafları için AB dahil bir çok yerden fon ve sponsor bulmak. Gelecek yıl bir de yem fabrikası kurarak hem merkeze yem sağlamayı hem de Türkiye’deki diğer barınaklara ucuz yem satarak merkezi finanse etmeyi hedefliyorlar.

Merkezin önemini anlatmak için projenin başında bulunan Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Tekin Akış’a kulak vermek gerekiyor: "Almanya merkezli Hayvanları Koruma Derneği Pro Animale’nin dünyada 18 ülkede 58 hayvan barınağı bulunuyor. Hem Pro Animale yetkilileri hem de Bursa’da yapılan Pet Kliniği Uluslarası Sempozyumu’na Yunanistan, ABD, Macaristan ve Moldovya’dan gelen uzmanlar merkezi gezdikten sonra dünyada böyle bir yer olmadığını dile getirdiler. İçerdiği hizmet türleri, genişliği ve teknoloji açısından hayran kaldılar. Pro Animale, Osmangazi Belediyesi ile bir protokol yaparak çalışmaları beraber yürütecek."

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Başkan Yardımcısı Bayram Vardar ve Veteriner İşleri Müdürü Tekin Akış, dünya standartlarını yakalamak için Almanya ve Hollanda’da incelemeler yaptı. Pro Animale yetkilileri, beş kez Osmangazi’ye gelerek gelişmeleri izledi. Alman TV-1 kanalı projeyi "Türkiye’nin Değişen Yüzü" başlığıyla bir programda anlattı.

HERKESE AYRI ALAN

Eylül ayından beri hizmet veren ancak henüz resmi açılışı yapılmayan merkez, hayvanları mutlu yaşatırken insanlara da hayvanları sevdirmek üzere tasarlanmış. Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi, Osmangazi’nin Hamitler Mahallesi yakınlarında 114 dekarlık çevresi tel örgüyle çevrili bir alanda kurulu. Sokak hayvanlarının bakımının yanı sıra, sahipli hayvanların da misafir edilebileceği tesiste yılda ortalama 4 bin sokak hayvanı kısırlaştırılacak, çevre ilçelere de hizmet verilecek.

Aynı anda 1500 hayvanın barınabileceği tesiste, dişi ve erkek köpekler için ayrı, sokak köpekleri için ayrı mekánlar bulunuyor. Kısırlaştırılmış hayvanlar, gözlem altında tutulması gerekenler, kurt ve kangal gibi hayvanların yetiştirilmesi için de ayrı alanlar var.

Tesise gelen hayvan önce muayene ediliyor. Hasta olanlar tedavi edilirken, sağlıklı olanlar fotoğraflanıp kayıtları yapılıyor, aşılanıp 10 gün karantina altında tutuluyor. Sonra kısırlaştırılıyor, 10 gün daha gözlem altında tutuluyor, kulak içi boyası ve küpe ile işaretleniyor. Sorunu olmayanlar alındıkları yere bırakılıyor. Toplandığı yerde yaşayamayacak durumda olanlar barınaktaki doğal mekánda kalıyor. Her bölümde yem otomatları ve her zaman taze su olan suluklar bulunuyor.

KEDİ EVİ VE AT TAVLASI

Merkeze gelen tüm dişi ve erkek ergin hayvanlar kısırlaştırılıyor. Bu işlem, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Veterinerler Odası ve Hayvanları Koruma Derneği ile yürütülüyor. Geniş operasyon salonu, anestezi ve ameliyatlar için elektrokoter, video-otoskop, mekanik ventilatör, kapnograf, röntgen, ultrason gibi tıbbi cihazlar ile donatılmış. Burada kısırlaştırma dışında diğer tüm operasyonlar da yapılabiliyor.

Kliniklerde tam donanımlı iki muayene odası, kan, idrar, enzim ve mikroskobik analizlerin yapılacağı bir laboratuvar yer alıyor, ayrıca bir salgın hastalıktan şüphe duyulan veya ısırma, tırmalama olayına karışmış hayvanları ayıracak karantina ve müşahede üniteleri.

Merkezde bir de kedievi var. Kediler, etrafı düşük volt elektrikli çitle çevrili yaşam alanlarında içi kademeli düzenlenen raflara konacak sepetler, merdivenler, tırmanma alanları ve oyuncakların bulunduğu ahşap Bursa Evlerinde yaşayacak. Pro Animale’nin finanse ettiği at tavlası (ahırı) ve koyun evinde, terk edilen veya hasta atların, koyun, inek gibi hayvanların muayene ve tedavileri yapılarak yaşamaları sağlanacak.

Köpek eğitim alanında tüm hayvan sahiplerine, haftaiçi belirli günlerde ve hafta sonlarında köpekleriyle katılacakları programlarda birinci kademe itaat eğitimi ücretsiz olarak verilecek ve yine bu alanda hayvanlarla ilgili etkinlikler düzenlenecek.

Projede 100 kişilik bir eğitim salonu ile ziyaretçilerin yararlanacağı bir kafeterya da var. Belediye otobüsleriyle ücretsiz taşınacak ilköğretim öğrencileri veya büyüklere, hayvan sevgisi, toplumsal dayanışma ve çevre bilincinin artırılması için seminerler düzenlenecek.

Eğitim salonu önündeki yeşil alanda yavru kedi ve köpeklerin öğrencilerle ve halkla serbestçe dolaştığı bir alan yaratılacak ve bu yolla hayvan sahiplendirme imkánları artacak. Bu hayvanları sahiplenen kişilere ücretsiz sağlık hizmeti ve tatile çıkacak olanlar için bir hafta pansiyon hizmeti verilecek. Sahipli hayvanlarda ise pansiyon ve sağlık hizmetleri ücretli olacak.

HAYVAN MEZARLIĞI

Yıllardır beraber yaşadığı ve artık aileden saydığı hayvanları ölen insanlar, hayvanlarını çöpe atmak veya gizlice parklara, bahçelere gömmek zorunda kalıyor. Bu trajik soruna çözüm getirmek amacıyla düzenlenen mezarlığa, hastalıklı veya sağlıklı, sahipli ya da sahipsiz, ölen tüm hayvanlar sıhhi koşullarda gömülebiliyor. İsteyenler, hayvanlarının mezarını yıllar sonra da ziyaret edebilecek.

Verheugen 1,5 gün Bursa’da

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ve eşi Gabriele Verheugen, bu hafta sonu Bursa’ya gelecek. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Verheugen’in belediyenin davetiyle geleceğini ve eşinin yanı sıra, Pro Animale Başkanı Johanna Vathke ile birlikte Avrupa’nın en büyük ve modern tesisi olarak nitelendirilen merkezi gezeceğini anlattı: "Bu ziyaretin, tesise destek sağlanması noktasında önemli açılımlar getireceğine inanıyorum. Ayrıca bu girişim, ülkemizde AB standartlarının da üzerinde proje üretilip hayata geçirildiğinin önemli bir göstergesi." Verheugen ve beraberindeki heyet Bursa’da iki gün geçirecek. Bugün önce Bursa’nın Karacabey ilçesindeki ayı barınağını gezecek, ardından Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam Merkezi’ni ziyaret edecek.

Nail KAHRAMAN/ BURSA (DHA) Ayten SERİN

Adalara Mama Ziyaretleri’nin ilki yarın

Kışın terk edilen adalardaki hayvanlar nüfus azaldığı için yiyecek bulamıyor, açlıktan zayıf düşüyor. Daha da ötesi, adalardaki klinikler az ve yetersiz. Anlayacağınız, adalardaki sokak hayvanları kışın hayatta kalabilmek için mucizevi bir yaşam mücadelesi veriyor. Bu nedenle Miyavlar.com ve Köpekistan.com iki haftada bir yapılacak "Adalara Mama Ziyaretleri" düzenlemeye başladı. İlki, yarın yapılacak. Katılımcılar Sirkeci’den 10.30’da, Kadıköy’den 10.50’de ve Bostancı’dan 10.45’te kalkacak vapurlara binecek ve getirdikleri mamaları adalarda dağıtacak. Detaylı bilgi için: www.miyavlar.com/forum.

Köpeklerde havlama problemleri

Köpek sahiplerinin üçte birinin köpeklerinin aşırı havlaması ile ilgili sıkıntılar yaşadığı gözleniyor. Gereğinden fazla havlamaları, genellikle davranış problemleri, yaşadıkları ortamla ilgili uyumsuzluklar veya başka sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkar. Köpeklerde aşırı havlamayı kontrol edebilmek ve engellemek için öncelikle onların havlama çeşitlerine ve neden havladıklarına bir göz atmak gerek.

NORMAL HAVLAMA ÇEŞİTLERİ

Uyarı havlaması genellikle herhangi bir tehlike karşısında veya yabancı biri geldiğinde sahibini uyarmak içindir. Bu davranış, çoğu kez hayvan sahibinin yavruluktan itibaren köpeğe bu yönde cesaret vermesi ile gelişir. Uyarı havlamaları tehlikeye yol açan unsurun yaklaşması ile birlikte sıklaşır.

Korku ve saldırı ile ilgili havlamalar genellikle düşük perdede ve hırlama ile birlikte duyulur.

İlgi çekmek için havlama genellikle yavru köpeklerin sahiplerinin dikkatini çekmek ve kendileri ile ilgilenmelerini sağlamak için yaptıkları ısrarcı havlamalardır. İleri yaşlarda bir davranış sorununa dönüşebilir.

Oyun ve heyecan esnasında havlamalar genellikle kısa ve keskindir. Köpeğin oyunun heyecanı ile keyif almasından kaynaklanır.

Köpeğin kendini tanıtmak için havlaması sesini duyduğu diğer köpeklere verdiği "ben buradayım" anlamındaki yanıttır.

Sıkıldığı zaman havlaması enerji harcamak istediğinde ve çevre ile daha interaktif bir karşılık yaşamak istediğinde görülür.

Yalnızlık ve kaygı ile havlama genellikle sahibinden uzak kaldığı zaman yaşadığı ayrılık kaygısı ile ilgili. Yüksek tonda ve uzun süreli olabilir, genellikle komşuları en rahatsız eden havlamalar bu sebeple olur.

Ürkme ve şaşkınlıkla ilgili havlamalar, genellikle köpeğin aşina olmadığı veya ani seslere karşı tepkisel havlamalarıdır.

PATOLOJİK HAVLAMALAR

Genellikle ayrılık kaygısının veya diğer davranış hatalarının kontrol edilememesi ve patolojik bir hal almasından kaynaklanan obsesif kompalsif bozukluklar gibi davranış problemlerine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumdaki köpekler genellikle aşırı gergin olarak gözlenir. Hareket eden en ufak şeye bile şiddetle havlar ve kendilerine yaklaşan tüm canlılara aşırı heyecanlı ve yüksek sesle normal ötesi tepkiler verirler. Eğer havlamayla birlikte asabiyet de izleniyorsa, önce bu asabiyetin ve ardında yatan sorunların çözülmesi gerekir.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Öncelikle köpeğinizin huzurlu olmasını ve sahibine itaat etmekten keyif almasını sağlamalısınız. Özellikle yavru köpekleri yatar haldeyken severek yanınızda durmasını sağlarsanız havlama sorununu çözme konusunda doğru yoldasınız demektir.

Köpeğiniz havladığında ona yüksek sesle "hayır" demeniz, problemi şiddetlendirebilir. Çünkü bu tepkinizi "yaşasın sahibim de havlayarak bana katılıyor" şeklinde algılar.

Evdeki herkesin kullanacağı ortak bir kelime seçip bunu komut olarak kullanabilirsiniz. Tamam ya da yeter gibi.

Davranış değişikliği zaman isteyen bir uygulama. Bu nedenle sabırlı olmalısınız. Sinirlenirseniz, davranışını değiştirme şansını yitirebilirsiniz.

Onu pozitif yönde motive edin. Uygun davrandığı her seferde onu ödüllendirin, sevgi ve mükáfat sözcükleri söyleyin.

Köpeğinizin havlamasını oyun olarak kullanmak veya havladığında onu kucağa almak gibi davranışlar, sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirebilir.

Havlama ile ilgili davranış düzenlemesi eğitimlerinizi 5-10 dakikayı aşmayacak sürelerle ve sık olarak uygulayın.

Pako pano

Golden kızımızı iki ay önce sokakta uyuzdan ve zayıflıktan ölmek üzereyken bulduk. Bir bacağı kesildi ama artık çok sağlıklı, kilo da aldı. Tuvalet eğitimi var. Onu sevecek bir aile arıyoruz.

532 422 06 46.

Tek gözleri görmeyen altı aylık dişi kediler acilen yuva arıyor. 0546 458 75 56.

Barınağa terk edilen 14 yaşındaki dişi Terrier’i geçici olarak evime aldım. Barınak şartlarına alışık olmadığından üşütmüş, şimdi tedavisi yapılıyor. Çok insan canlısı ve uslu. Lütfen kalıcı olmasa bile geçici olarak ona evinizi açın. Yoksa tekrar barınağa gidecek. 0532 411 18 71.

Dişi, çok sağlıklı ve uysal ev kedisi yavruları yeni ailelerini bekliyor. 0535 929 84 10.

6 Ocak 2007 tarihinde "Bir tıkla evlat edinin" başlıklı haberimizdeki Ataşehir Barınağı iletişim numaraları barınak yetkilileri tarafından yanlış verilmiştir. Doğru numara 0216 499 62 85.
Yazarın Tüm Yazıları