Veresiye defterimden ne istedin de çaldın

ALIŞVERİŞ merkezleri, değişen sosyal yaşam, ekonomik kriz derken, bizi "mahalleli" yapan, bizi bize bağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi olan ’mahalle esnafı’nı unuttuk, hatta üzdük.

Ankara Hürriyet’te bundan böyle her hafta mahallenizdeki esnafı, neşesini, tasasını okuyacak, onları daha yakından tanıma fırsatı bulacaksınız. Mahallenin tuhafiyecisi Nermin Teyze’den, Bakkal Ali Osman Amca’ya, sokağınızın kasabı Hakkı Baba’dan, kapı kapı bahçesindeki organik ürünleri satan Nedim Abi’ye kadar esnafımız, sayfalarımıza konuk olacak.

Bir ay içinde tanıtımları yayınlanan esnaf içinden, her ay Ankara Hürriyet’in oluşturacağı komisyon tarafından seçilen bir esnafa, ’Ayın Esnafı’ ünvanı ve ATO tarafından sürpriz "Mahalle kardeşliği" hediyeleri verilecek. ’Ayın Esnafı’ ayrıca, Ankara Hürriyet sayfalarına geniş bir röportaj ile de konuk olacak ve kendisini ifade etme imkanı bulacak.

NAZ Gıda’da üniversite mezunu kardeşi Birol’la birlikte çalışan Varol Altıntop, "Bu mesleğe çıraklıktan geldim. Yine aynı mahallede eskiden de buna benzer bir iş yapıyorduk. İğne, iplikten ayakkabı boyasına kadar çok çeşitli şeyler satıyorduk. Şimdi burada sadece kuruyemiş ve tekel satabiliyoruz. Gıda üzerine işler durdu demek yanlış olmaz" dedi.

Zaman zaman ilginç olaylara da tanık olduğunu anlatan Altıntop, yaşadığı bir anısını şöyle anlattı:

"Dükkana geçen aylarda hırsız girdi. Hırsız dükkana girip kasa çekmecelerindeki paraları almış, arkadaki reyondan sigara içki çalmış, bir de işin ilginç tarafı veresiye defterini de çalmış. Ne işine yarayacak anlayamadık ama veresiye defterini de alıp gitmiş. Şimdi o defterdeki alacakları müşterinin insafına ve kendi kanaatimize göre bir şekilde ayarlamaya çalışıyoruz.

ODTÜ’lünün bakkalı

Burada bizi dinç tutan daha çok öğrenci kesimi. Bayramımız yok seyranımız yok iş yapabilmek için sürekli çalışıyoruz. Kardeşimin düğününe bile gidemedim. Dükkanı sürekli tatil demeden açık tutmaya gayret gösteriyoruz. Sabah 06.30’dan gece 01.30 a kadar açığız.

Ünlü müşterileri var

Ünlü müşterilerimiz arasında Can Dündar, Mustafa Balbay, Özlem Tekin gibi isimler var. Fakat bizim için en ünlüler buradaki öğrenciler. Onlar geleceğin bilim adamları olacak. Onların hakkını ödeyemeyiz. Bazen burada mezunlarla birlikte kutlama için şampanya patlatıyoruz. Öğrencilerin öyle zamanları oluyor ki, anasına babasına soramadığı dertlerini bizle paylaşıyor. Her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burda artık yıllardır onlara bir ana baba olduk. Biz de gençlere bakarak gençleşiyoruz bir anlamda."

İlayda çiçekçilik/Balgat

Mesleğin sırrı soyadında gizli

1985’ten beri Ankara’da esnaflık yapan Balgat’taki İlayda Çiçekçilik’in sahibi Cafer Sarıçiçek, 1996 yılından bu yana çiçekçilikle uğraşıyor. Sarıçiçek, okulu bitirdikten sonra başladığı esnaflığa, Ankara pazarlarında meyve sebze satarak başlamış.

ÇİÇEKÇİLİĞE başlangıç öyküsünün soyadında gizli olduğunu ifade eden İlayda Çiçekçilik’in sahibi Cafer Sarıçiçek, "Çiçekçiliğe de soyadımdan da anlaşılacağı gibi çiçekleri sevdiğimden ve muhatap olduğumuz insanların kültür seviyesi yüksek olduğu için başladım. Yoksa bıraktığı para çok olduğu için değil. Çünkü bir çiçeği satamazsanız yüzde 60’ı çöpe gider. Bir çiçeğin ömrü 3 gün, 5 gündür" dedi.

Zaman zaman müşterilerle ilginç diyaloglar da yaşadığını söyleyen Sarıçiçek bir anısını şöyle anlattı:

"Sevgililer gününe birkaç gün kala bir memur arkadaşa ’Gel sana bir gül vereyim de eşine götür’ dedim. ’Kaç lira bir gül’ diye sordu. ’7,5 YTL’ dedim, ama zaten ücretsiz olarak verecektim. ’İstemem Ben o kadar parayla bir piliç 1 kilo da pirinç alırım. Akşama onu pişirir eşimle karnımı doyururum. Senin verdiğin gül karın doyuruyor mu?’ dedi. Ben de hak verdim, birşey diyemedim."

İlayda Çiçekçiliğin ünlü müşterilerinin de bulunduğunu söyleyen Sarıçiçek şöyle devam etti: "Ünlü müşterilerimiz arasında Cemil Çiçek, Rahşan Ecevit var. ODTÜ öğrencileri hocaları, Çankaya üniversitesi, MTA’da çalışanlar genel müşterilerimizi oluşturuyor. Bunların dışında bir kez gelip de çiçeğimizi, işimizi beğenen artık bizden vazgeçmiyor. Tek amacımız müşterinin kafasında kaliteli bir imaj oluşturmaktı onda da başarılı olduk" dedi.

Naz Gıda/ Yüzüncü Yıl

10 yaşından beri yaptığı çıraklığın tecrübesiyle 26 senedir bakkallık yapan Varol Altıntop, 13 yıldır 100. Yıl’da Naz Gıda’yı işletiyor.

Ağırlıklı olarak, ODTÜ öğrencilerine ve çevre sakinlerine hizmet verdiğini ifade eden Altıntop, Üniversitelilerin en çok alışveriş yaptığı bakkal olduğunu ifade ederken, Naz Gıda’nın ODTÜ’lü öğrencilerin tekel kaynağı olduğunu söyledi.
Yazarın Tüm Yazıları