GeriSeyahat Ve küçük balık büyük balığı yutar!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ve küçük balık büyük balığı yutar!

Ve küçük balık büyük balığı yutar!

Devran değişti, meşhur deyim tersine döndü, metropol semalarında 2013’e büyük düşünen ufacık mekânlar damga vurdu. İşte, gözünüzden kaçmış olması muhtemel çiçekçisinden kahvecisine şehrin gizli, küçük kahramanları.

Çiçekçi: Epicure - Armutlu
Saksı olmanın faydaları

Tam olarak nerede? Armutlu meydandan Baltalimanı’na inen Bilgi Sokağı’nın başında.
Nedir? Adını ‘Mutluluk Bahçeleri’ okulunda bahçe filozoflarıyla birlikte mutluluk düşüncesi üzerine çalışan, Helenistik felsefenin mühim düşünürlerinden Epicurus’tan alan şehirli bir çiçek butiği.
Ne değildir? Botanik bir oluşum değil, saksıyla toprakla dolu bir duruşu yok. Armutlu’nun kuru dükkânları arasında yeşeren taze bir yer.
En güzel tarafı Sahibin bir reklamcı olduğu (Republica ajansının sahibi Murat Patavi) satılan her objenin, çiçeğin paketinden belli.
Ne almalı? Eldiven, makas, tırpan, önlük gibi bahçe akseuarlarının en ithal, en tasarım halleri. (212) 323 13 53
Bu da var Teşvikiye’deki butik çiçek atölyesi Vesaire, vazoyla çiçeğin birleşiminden yaratıcı sunumlar çıkarıyor. Sadece çiçekleri değil, dekoru ve dekoratif objeleriyle de göz alıcı.

Ayaküstü sandviç:
Milkbar - Şişhane
Gerçek bir İtalyan gibi

Tam olarak nerede? Meşrutiyet Caddesi üzerinde, Safi Meyhane ile Pera Palas arasında.
Nedir? Birer çeşit kiş ve çorba dışında mönüsünde sadece 8-10 çeşit paninoya (bir tür İtalyan sandviçi) yer veren üç tabure kapasiteli ufacık bir yer.
Ne değildir? Mühitteki tostçularla, büfelerle karıştırmayın. Milkbar pek havalı, pek Batılı.
En güzel tarafı Her panino siparişinizde içeceğiniz müesseseden.
Ne yemeli? Domates ve kırmızı şarap sosunda dinlendirilmiş dana nuar dilimleriyle hazırlanan Panino Rosto ve yanında taze portakal-nar suyu karışımı. (212) 243 55 85
Bu da var: Çukurcuma’daki Heirloom Cafe and Market, aynı adı taşıyan butik otelin hemen giriş katında. Ege’den gelen taze otlar ve sızma zeytinyağıyle yapılan salatalar, paniniler yine Ege’nin zeytin ağaçlarından yapılan tahtlalarda servis ediliyor.

Kitapçı:
Magnolia Culture - Galata Mücevher dükkânından halllice

Tam olarak nerede? Galata’dan Tophane’ye doğru inen Lüleci Hendek Caddesi üzerinde.
Nedir? Ağırlıklı Taschen, Assouline gibi bibloluk, tasarım kitaplar çıkaran yayınevlerinin en şık kitaplarında yer veren ufak dükkân.
Ne değildir? Bir D&R ya da Remzi Kitabevi değil, son çıkan popüler bir roman arıyorsanız yanlış adres.
En güzel tarafı Çizgisi net. Ahşap raflarında sadece modaya, fotoğrafa, sanat tarihine, popüler figürlere dair ‘coffee-table book’lar var.
Ne almalı? Dekoratif niyetine büyüteç ya da koleksiyon işi kalemler, kalemlikler. (212) 243 10 42
Bu da var Kadıköy’de açılan Tasarım Bookshop, “Anadolu Yakası’nda hayat yok” diyenlere inat mahallesine taze bir renk katıyor. Sanat, tasarım, dekorasyon, moda konularında ister Türkçe ister yabancı dilde aradığınız referans kitaplarını barındırıyor.

Kahveci: Bi’ Nevi - Karaköy
Kırk yıllık hatrı var!

Tam olarak nerede? Aya Nikola Kilisesi’ne bakan ara sokakta.
Nedir? Mahçup duruşuna, mütevazı ismine aldanmayın. Kahvesiyle pasratıyla bi’ nevi değil adam akıllı bir kahveci.
Ne değildir? Karın doyurmaya değil, yemek sonra tatlıya ya da iş çıkışı yorgunluk kahvesine gitmeli.
En güzel tarafı Her masasını süsleyen taze çiçekler, şirin kahve bardakları.
Ne yemeli? İçeriği sır gibi saklanan ‘Bi Nevi Saçmalık’ pastası ve yanında taze filtre kahve. (212) 249 68 80
Bu da var Tophane’den Taksim’e çıkan Defterdar Yokuşu’nda, Yazıcızade Apartmanı’nın girişindeki Ozo Coffee House. Civardaki sergiler arası dolanırken bir kahve molası için ideal. Hem düzenli sergiler düzenliyor hem komşu galerilerle işbirliklerine giriyor.

Şimdiden klasik: 4 ‘küçük’ kral

1. Alex’in barı, Asmalımescit: Labratuvar görünümlü bir kokteyl barı. Alex’in kendi üretimi şuruplarla hazırladığı kokteyller ağızdan ağıza yayıldı, yalnız bir kokteylin hazırlanması 25 dakikayı bulabiliyor.

2. Komodor, Karaköy: Başrolde Ege otlarının olduğu ufacık bir pizzacı. İncirli cevizli pizzası muhakkak denenmeli. Hamuru çıtır çıtır, malzemesi bol bol. Alkol servisi yok.

3. Cup of Joy, Bebek: Yasemin Plajı’nın içinde açılan ‘Ağaç dalından fincana’ mottolu, mahalleye buram buram taze kahvesi yayan mekân. Çekirdekler dünyanın kahve aksesuarları muhtelif tasarımcılardan.

4. Kantin Dükkân, Bebek: Burası, Nişantaşı’ndaki restoranın değil alt kattaki dükkân kısmının şubesi. Ekşi mayalı ekmeğiyle, hakiki bagetiyle, zencefilli gazoz ve Virgin Mary’siyle tam bir gurme dükkân.

False