Vay, geleneksel Fuar!

“20 Ağustos – 20 Eylül”... Anımsadınız mı bunu? Daha soruya dönüşmeden yanıtı verilirdi hemen bir vakitler: “Fuar”.

Haberin Devamı

Şimdi tarih bile olamamış bir “İzmir Geleneği” idi bu.
Yok ki, böyle bir “iki 20” arasına 2 ayın adını sıkıştırıvermiş bir çağrışım. Şimdi ne var?
“8 - 18 Eylül”.
Muştular olsun, sakın ola kuşkular olmasın, Fuar 80. yaşına bastı ve 8 Eylül 2011’de açıldı.

***

Kuşkular olsun, kuşkusuz, Fuar’ın 80 yıl öncesinden başlayan geçmişini biraz kurcalarsanız. 80 yılını doldurdu denilen, Fuar değil. “Kültürpark” diye bilinen alanın kapılarını “Fuar” diye açışının 80 yılının geride kalmış olması.
Biraz karışık gibi görünüyorsa da konuyu anlamanın ipucu İZFAŞ’ta.
İZFAŞ, belleğimizde yer edinip kalmış “20 Ağustos – 20 Eylül” Fuar’ını 2011 yılında “8 - 18 Eylül” diye düzenleyen bir ortaklık. Açılımı “İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret Anonim Şirketi”.
Ağırlıklı hisse İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olmakla birlikte, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketin öteki ortakları.
İZFAŞ, 7 Şubat 1990 tarihinde kurulmuş. O dönemde Yüksel Çakmur CHP’den seçilmiş Belediye Başkanı olarak görünüyor.

***

Haberin Devamı

İZFAŞ yıl içinde değişik tarihlerde uluslararası çeşitli fuarlar düzenler Kültürpark’ta. Halkın, geride kalan 80 yıl boyunca, “Fuar” diye bilip bellediği olgu, gerçekte; içine çeşitli eğlence, kültür, sanat etkinliklikleri serpiştirilmiş o fuarlardan biridir.
“20 Ağustos – 20 Eylül”ün Fuar’ı değil artık. Bu yıl 8 Eylül’de açmış kapılarını, gelecek yıl kimbilir hangi tarihte bekleyecek sizi...

***

Diyor ki, İZFAŞ internetteki 80. Yıl Tanıtım Yazısı’nda “Gelenek, yıllara meydan okur.”
“20 Ağustos” meydanlara çıkamamış ki, 8 Eylül olup, nasıl meydan okusun! Olsa olsa bir rahmet okunmuş ola, bir vakitlerin o “İzmir Geleneği” “20 Ağustos – 20 Eylül” günlerine.
 Ve bir başlık atmış Hürriyet Ege’deki yazısına candan dost, arkadaş, İzmir sevdalısı, soyadaşım Yaşar Aksoy: “...80. yılı kutlu olsun! Fuar en kral arkadaşım.”
 Kral çıplak, haberin yok mu, a Yaşar!


 

Yazarın Tüm Yazıları