Vatandaşın sağlığına vahşi depolama tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşın sağlığına vahşi depolama tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2008 00:00

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Mustafa Öztürk, Türkiye’de çöplerin cadde ve sokaklarda geçici depolanmasının kent sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Öztürk, Türkiye’de evlerde biriken çöplerin, cadde ve sokaklardaki konteynerlerde depolandığını ve daha sonra çöp kamyonlarıyla buralardan taşındığını belirtti. Bu şekilde cadde ve sokakların geçici çöp depolama alanları olarak kullanıldığını anlatan Öztürk, "Gelişmiş hiçbir ülkede böyle bir uygulama yok. Çöpler insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde biriktiriliyor. Çoğu yerde vahşi toplama yapılıyor" dedi. Uygulamanın en büyük dezavantajlarından birinin buralarda her türlü çöpün bulunması olduğunu ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"İlaç, boya, tıbbi atıklar gibi sağlığı tehdit eden pek çok atık bu alanlarda birikiyor. Bazı çöpler aşırı derecede ıslak, bu çöpler karışıyor ve zaman zaman sızarak aşağı akıyor. Bir damla çöp sızıntısında yaklaşık 1 milyon mikroorganizma var. Bu da sağlığı tehdit eden önemli bir unsur"

İnsanla çöp iç içe

Çöplerin her gün toplanmasını da eleştiren Öztürk, evsel atıkların apartman görevlilerince hijyenik şartlarda biriktirilmesi ve haftada bir gün toplanması gerektiğini savundu.

Avrupa ülkelerinin yakıt maliyetini azaltmak için haftada ya da 15 günde bir çöp toplattığını anlatan Öztürk, "Ama bununla ilgili kamuoyu yeterli şekilde bilgilendiriliyor, duyarlı hale getiriliyor, eğitiliyor. Hem eğitim yapılıyor hem çöpün maliyetinin azaltılması sağlanıyor" diye konuştu. Öztürk, "İnsanla çöp kesinlikle iç içe olamaz. Bunun koşulları bir eğitim süreciyle anlatılmalı. Bunlar yapıldığı zaman belediyelerin taşıma maliyetleri fevkalade düşecek, sokaklar güzelleşecek. Mikrop yuvalarıyla insanlar iç içe olmayacak" dedi.

Mustafa Öztürk, kaynakların sürdürülebilir yönetimi için atıkların mutlaka geri dönüşüm için toplanması, ancak bunun vahşi toplama yöntemiyle yapılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!