Varis yarası daha çok kadınlarda ve ileri yaşta ortaya çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Varis yarası daha çok kadınlarda ve ileri yaşta ortaya çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 16:45

Varis yarası daha çok kadınlarda ve ileri yaşta ortaya çıkıyor

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- TÜRKİYE'de yaklaşık 400 bin kişinin bacağında varis yarası olduğu, daha çok kadınlarda ve ileri yaşta ortaya çıktığı belirtildi. 43 yaşındaki Fatma Özata'nın bacağında oluşan varis yaraları, radyofrekans ablasyon ile tedavi edildi. Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Oğuz Konukoğlu, "Tedavi uygulanmasaydı hasta ayağını kaybedebilirdi" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Konukoğlu, Venöz yetmezliğinin, yani varis hastalığının bazı dereceleri olduğunu, eEn ileri derecesinin ise bacakta venöz ülserlerin oluşması olduğunu belirtti. .Konukoğlu, "Venöz ülser, toplardamarların çalışma mekanizmasında meydana gelen sorunlara bağlı olarak diz seviyesi ile ayak bileği arasında kendiliğinden yaralar açılması durumu. Venöz ülserler alt ekstremite ülserlerinin çoğunluğunu oluşturuyor ve toplumda sıklığı yüzde 0,8 ile 0,5 arasında görülüyor. Yani yaklaşık 300-400 bin kişi venöz ülserle mücadele ediyor. Daha çok kadınlarda ve ileri yaşta ortaya çıkıyor" dedi.

BAĞIRDIĞIM ZAMAN KARŞI DAİREDEN DUYUYORLARDI

43 yaşındaki Fatma Özata’nın son 6 aydır bacaklarında çıkan ve giderek artan yaraların, özellikle sol bacakta diz ile bilek arasında 5-10 santim çapında 5 adet yara açıldığıbelirtildi. Fatma özata hastalığının uzun süre anlaşılamadığını belirtirken, "Hastalığımı çözemediler, şekere bağladılar, varis olduğu 1,5 yıl sonra çözüldü. Geç kalındı. Kesilme durumuna gelmişti, çok derin yaralar vardı. Nerdeyse kemikler gözüküyordu , çok şükür kapandı ,ameliyattan sonra düzeldi. Şuan çok iyiyim. Bağırdığım zaman karşıki daireden duyuyorlardı. O kadar kötüydüm. Çığlık çığlığa bağırıyordum. Sancılarım vardı, ağrılarım vardı. Yürümekte zorlanıyordum, varis çorabı giydiğim halde ayağım şişiyordu kızarıyordu. Kabus gibiydi" dedi.

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Oğuz Konukoğlu, Sosyal hayatı ciddi şekilde etkilenen hastaya radyafrekans ablasyon tedavisi uygulandığını söyledi. Venöz hastalıklarının toplumun yüzde 10-20’sini etkileyen, toplardamar sistemi bozukluğundan ortaya çıkan hastalıklar olduğunu belirten Konukoğlu, "Venöz ülser de bu grubun en ileri seviyesi. Yani biz altı gruba ayırıyoruz venöz hastalıklarını. Altıncı seviyesi de venöz ülser. Yani venöz yara. Bacakta genellikle diz altında oluşan yaralar. Bu hastamızda da yaralar çok ileri seviyedeydi. Bacağın nerdeyse tamamı 10 santimlik yaralardan oluşuyordu. Hastamızı iki seansta ameliyat ettik, Yaptığımız tedavi sonrasında çok önemli aşama kaydettik. Sonuç olarak hastalığı yok etmek üzereyiz. Önemli olan nokta, aslında toplardamar hastalıkları tedavi edilebilir hastalıklar. Sonuçları yüz güldürücü hastalıklar. Fakat çok ileri seviyeye geldiğinde iyieşme süreci yıllar sürebiliyor. Normalde küçük bir ameliyatla basit varies çorabı ilaç tedavisi ile çözülebiliyor. Varis hastalarına önerim; belli aşamalarda kontrol olmaları. Artık deride, ciltte ödem gelişmişse, çok kaşınıyorsa ve yaralar oluşmuşsa mutlaka doktora başvurup tedaviye başlamaları gerekir. Geç kalınırsa tedavi uzayabiliyor, çok zahmetli tedavi şekilleri gerekebiliyor" dedi.

RADYOFREKANS ENERJİSİ İLE VARİS TEDAVİSİ

Yrd. Doç.Dr. Oğuz Konukoğlu, "‘Problem olan toplardamar içine yerleştirilen kateter ile aktarılan radyofrekans enerjisinin damar duvarında yarattığı ısı ve kontraksiyon sonucunda damar büzülmekte ve kapanmaktadır. Kozmetik olarak oldukça başarılıdır. RF Ablasyon gerek lokal anestezi, gerekse genel anestezi altında ile yapılabilmektedir. Hastanın hastanede yatmasına gerek olmamaktadır. Reflü olan varis damarlarına diz altından iğne ile girildikten sonra, ince bir radyofrekans kateteri yerleştirilip renkli doppler görüntü desteği ile 120°C enerji verilmektedir. Varisten şikayetçi olanlar, işlemden birkaç saat sonra ayağa kalkarak evlerine gidebilmekte ve ertesi gün işlerine dönebilmekteler" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!