Vanlı balıkçılardan "vira bismillah"

Güncelleme Tarihi:

Vanlı balıkçılardan vira bismillah
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 13:10

- Van'da çetin geçen kış koşullarında yüzeyi donan Zernek Baraj Gölü'nde tekneyle balık avlayamayan balıkçılar, havaların ısınması ve buzların çözülmeye başlamasıyla "vira bismillah" dedi- Balıkçı Doğan: - "Aylar sonra tekneyle balık avına çıktığımız için mutluyuz"

Haberin Devamı

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Van'da çetin geçen kış koşullarında yüzeyi donan Zernek Baraj Gölü'nde tekneyle balık avına çıkamayan balıkçılar, havaların ısınması ve buzların çözülmesiyle "vira bismillah" dedi.

Van'ın Gürpınar ilçesinde 105 milyon metreküp su kapasiteli Zernek Baraj Gölü'nün buz tutan yüzenin bir kısmında havaların ısınmasıyla başlayan çözülme, balıkçıların yüzünü güldürdü.

Gölün yüzeyinin yaklaşık 3 aydır buzla kaplı olması nedeniyle tekneyle balık avlamaya gidemeyen balıkçılar, aylar sonra ağlarını göle bırakmanın sevincini yaşadı.

Gölde 15 yıldır balıkçılar yapan Celal Doğan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, kış mevsiminde hem havanın etkisi hem de gölün yüzeyinin buzla kaplı olması dolayısıyla avlanamadıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Buzların erimesiyle yeniden tekneleriyle avlanmaya başladıklarını kaydeden Doğan, şöyle konuştu:

"Aylar sonra tekneyle balık avına çıktığımız için mutluyuz. Göl buzlu iken buzu kırıp avlanabilirdik ancak kendimizi riske atmaya değmezdi. Çoğu zaman çocuklarımı da alıp avlanmaya çıkıyorum. Balık tutarak geçiniyoruz. Gölde benimle birlikte birkaç balıkçı daha var. Ayrıca kafeste alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. Eskiden günde yaklaşık 40 kilogram avladığımız balık, şimdi en fazla 10 kilograma kadar düştü. Çok çıktığı zaman kilo fiyatını 2,5 liraya satıyoruz ama şu an 10 lira ediyor."

Doğan, gölde sazan ve az miktarda da alabalık bulunduğunu ifade ederek, "Evimiz buraya yakın. Üç günde bir avlanıyoruz. Ağlarımızı bırakıp, üçüncü gün topluyoruz. Nasibimizde ne varsa artık. Sezonu açtığımız için mutluyuz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!