Van’dan gelen güzellik

İnci Soydan Van’da yaşayan, üç çocuk annesi, ev kadınıydı. Bugün İstanbul Bebek’te kendi ürettiği ve adını taşıyan kozmetik ürünlerle, kadınların güzel ve genç kalmasına hizmet ediyor. İşte 55 yaşındaki Soydan’ın başarı öyküsü...

Haberin Devamı

Siirt’in yerlilerinden olan İnci Akan, Van’ın ünlü ailelerinden Soydan’lara gelin gittiğinde takvimler 1975’i gösteriyordu. Ev hanımıydı, mutlu yaşamını Şehnaz, Esen ve Gamze adını verdiği üç kızını büyüterek geçiyordu. “Aslında Van’da çok rahat bir hayatımız vardı. Beyler çalışır, biz hanımlar takar takıştırır, gezer tozardık. Öteden beri kendime bakardım. Eşim nereye gitse parfümler, kozmetikler, bakım setleri taşır dururdu.” Derken 1990’da KKTC’de tatildeyken, eşi Ömer Faruk aradı ve Antalya’ya yerleşmeye karar verdiğini açıkladı. Soydan ailece yerleştikleri Antalya’ya alışamadı. Van’daki arkadaşlarını özlüyordu. Derken eşi 44 yaşında ticareti bırakıp, emekli hayatı yaşamaya karar verdi. Rahatça yaşayabiliyorlardı ama Soydan, hazır yemek yerine bu kez kendi iş yaşamına girmeye karar verdi. Devam ettiği, pek de memnun olmadığı bir spor salonu vardı. 800 metrekare alana sahip merkezde cilt bakımı hizmeti de veriliyordu. Düşündü, daha iyisini yapabileceğine karar verdi. Eşiyle konuştu, desteğini alınca 33 yaşında ilk işini kurdu.

Haberin Devamı

ÖNCE KIZININ AKNESİNİ İYİ ETTİ

Personelini kontrol edebilmek için cilt bakımını öğrenmeye başladı. Kurslara katıldı. Hazır öğrenmişken, uygulamaya da başladı. Bir yandan da kendini sürekli geliştirmeye devam etti. Ortanca kızı Esen’in aknelerle başı dertteydi. Önce onun bakımını yaptı. Doktorlara danışarak bakım reçetelerini güçlendirdi. Esen’in cildi düzelince, arkadaşları da geldi. Soydan başarı kazandıkça, işinden daha çok keyif alır oldu. Başlarda hazır kozmetikler kullanıyordu. Sonra yavaş yavaş cildin ihtiyacı olan her şeyin aslında doğada bulunduğunu kavramaya başladı. Geleneksel bazı reçeteler uyguladı. Okuyarak, araştırarak zenginleştirdi. Bıttım yağı, pirinç, yoğurt, yoğurt suyu, domates, hamur, nar ekşisi, hamur ve susam yağı kullanarak kendi formüllerini yarattı. Ünü kulaktan kulağa yayıldı. 1994’te Antalya’da özel estetik eğitim merkezi açtı. Özel bir havayolu şirketinin tüm hosteslerinin yıllık bakımlarını üstlendi ve makyaj dersleri verdi.

Haberin Devamı

HAMDİ AKIN’DAN LOFT’UN SPA’SI

Ankara’dan çok müşterisi vardı ve Soydan’ı orada da bir merkez açmaya ikna etmeye çalışıyorlardı. Kızı Esen üniversite için Ankara’ya gidince ona ev tuttu. Esen’in yanına gittikçe, evin bir odasında bakımlarını yaptı. “Üst düzey akademisyenler, siyasetçiler müşterilerimdi. Ailece gelenler olurdu. Gün geçtikçe daha çok müşterim oldu. Önceleri ayda iki-üç gün Ankara’ya gidiyordum, giderek 15 güne çıktı” diyor. Tek odaya sığamaz olmuştu, Atakule’nin karşısında bir yer tuttu ve merkezini açtı. Sadık müşteri kitlesi zaten hazırdı.
Üç yıl önce işadamı Hamdi Akın Loft’taki SPA’nın işletmesini teklif etti. Soydan kabul etti ve buradaki SPA’nın başına da adını yazdırdı. Ailece bu kez İstanbul’a taşındılar. SPA’sında yine kendi ürünlerini kullanıyordu ve 2009 Day SPA ödülünü aldı. Ama Ankara ve Antalya’daki işlerini de sürdürüyordu. Bazı sağlık sorunları başlamıştı ve üç şehir arasındaki tempoyu daha fazla sürdüremeyeceğini karar verdi. Önce Ankara, sonra Antalya’daki iş yerini kapattı. Loft’tan da çıktı. Artık Bebek’de ahşap bir konakta hizmet sunuyor.

Haberin Devamı

İHTİYACIMIZ OLAN HER ŞEY DOĞADA

Soydan, “Mucize doğanın kendisinde. Aslıda doğanın dilini kullanıyorum. Cildi iyi tanımaktan, bitkilerin birbiriyle uyumunu ve cilt üzerindeki yapılandırıcı etkisini keşfetmekten büyük keyif alıyorum” diyor. Soydan tüm krem, maske, peeling ve diğer malzemelerini kendisi üretiyor. Tüm malzemeleri yerinden temin ediyor. Bazen artık az bulunan bıttım gibi yağları köylüden alabilmek için araya adamlar koyuyor. Üzüm çekirdiği değirmende öğütülürken başında bekliyor. Biberiye, lavanta, zeytin ve dut yapraklarını kendi kurutuyor.

Mikroplar kapıda, hijyene dikkat

Mikrobik hastalıklarından korunmanın en etkili yöntemlerinden biri de hijyen. Kendinizi ve başkalarını korumak için hem yaşadığınız yerlerin hem de kişisel hijyeninizi ihmal etmeyin. Önümüz kış. Kapalı ortamlarda daha fazla insan, daha uzun süre kalıyor. Dolayısıyla hastalıkların yayılması kolaylaşıyor. Aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
* Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temiz tutun.
* Öksürürken ya da hapşırırken, ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın ve mendili atın.
* Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Hastalarla temastan kaçının.
* Kirli ellerle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmak buradaki virüslerin elleriniz yoluyla yayılmasına neden olabilir.
* Hastaysanız evinizde dinlenin. Kalabalık ortamlardan uzak durun.

Haberin Devamı

Diş çürüğüne ozon tedavisi
TAMAMLAYICI TIP

Doç. Dr. Tosun Tosun, başlangıç aşamasındaki diş çürüklerinin tedavisi, derin çürüklerin mikroptan arındırılması, kanal tedavilerinde kanal içi dezenfeksiyon, ağızdaki yumuşak doku yaralarının tedavisi, cerrahi girişimler sonrası yumuşak doku iyileşmesinin hızlandırılması, dişeti cerrahisinde kök defektleri gibi birçok diş ve ağız içi tedavisinde ozondan yararlanılabileceğini söylüyor. Diş tedavilerinde ozonun kullanmı genellikle tek seans şeklinde yapılıyor. Ancak inatçı enfeksiyon varsa ya da çok koyu dişlerin beyazlatılmasında birden fazla uygulama gerekebiliyor.

Gerçek hikayelerin sentezi
ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Haberin Devamı

Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu, ‘Hayata Dön’ adlı romanını, farklı kişilerden dinlediği hayat hikayelerinden yola çıkarak kurguladı. Elimdeki kitabı bitirip, başlamak için sabırsızlanıyorum. Remzi Kitabevi, 20 lira.

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ: Geçen yıl grip geçirmiştim. Bu yıl tekrar hastalanmam. Aşıya da gerek yok.
DOĞRU: Her yıl gribe yol açan virüs farklı, yine hastalanabilirsiniz. En etkili korunma yöntemiyse aşı.

Doğa Rutkay (oyuncu)
SAĞLIĞIM İÇİN

MUTLAKA YAPARIM: Günde en az 20 dakika yürüyüş yaparım. İki litre su içerim. Gün içerisinde elma, domates ve kefir tüketirim.
ASLA YAPMAM: Tuz kullanmam. Fast food ve hazır yiyecek yemem.
MUTLAKA YAPACAĞIM: Hedefim bir bisiklet alıp her gün kullanmaktı. Sirkeci’den bisiklet aldım, bu hedefimi de gerçekleştireceğim.

Yazarın Tüm Yazıları