Van’da futbol ayıbı

Güncelleme Tarihi:

Van’da futbol ayıbı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın da izlediği maçta Antalyaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş kızgın bir taraftarın yum ruklarıyla baygınlık geçirdi. Çok sayıda kişinin de yaralandığı olaylar sonrası hakem Alican Lakot maçı tatil etti.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın da izlediği Vanspor-Antalyaspor maçı, 44. dakikada Metin'in attığı golle 1-0 Vanspor lehine sürerken uzatma dakikalarında hakemin Antalyaspor lehine verdiği penaltı kararıyla arbede ile noktalandı. Başbakan'ın önünde meydana gelen olaylarda, çok sayıda kişi ile Yılmaz'ın bir koruması yaralandı. Yılmaz, Devlet Bakanları Salih Yıldırım, Eyüp Aşık Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Sağlık Bakanı Halil İbrahim Özsoy, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez ile çok sayıda milletvekili ile geçen hafta açılan Van Şehir Stadı'na gitti. Maçın 2. yarısında stada giren Yılmaz alkışlandı. Ancak Vanspor'un 1-0 önde götürdüğü maç boyunca seyircinin tansiyonunun yüksek olduğu ve hakemin bütün kararlarına itiraz ettikleri gözlendi.

GÜNEŞ’E YUMRUK

Maçın uzatma dakikalarında Antalyaspor atağında Altay yükselerek topu aldı. Cafer, Altay'ın bacaklarının arasında kaldı, hakem penaltı noktasını gösterdi. Bu sırada olaylar çıktı. Vansporlu futbolcuların hakeme itirazı üzerine bir grup taraftar ter örgüleri parçalayıp, yıkarak sahaya girdi. Bir anda savaş alanına dönen sahada futbolcuları ile taraftarlar birbirine girdi. Yumruklar konuştu. Bir grup taraftar da Antalyspor yedek kulübesindeki teknik heyete ve Şenol Güneş'e saldırdı. Yüzüne yumruk gelen Güneş, baygınlık geçirerek olduğu yere yığıldı. Güneş stat revirine götürüldü ve içeride kendine getirildi. Sahadaki arbade yarım saat kadar sürerken hakem Alican Lakot ve yardımcıları soyunma odasına alındı. Takviye güvenlik güçlerinin stada gelmesiyle olaylar yatıştırıldı. Şeref Tribünü'nde maçı izleyen Başbakan Yılmaz, olayları üzüntüyle karşıladığı belirtip, stadı terk ederken bir grup taraftar tarafından protesto edildi. Bu arada Van Valisi Albülkadir Sarı da hakemin tutumunu Yılmaz'a ‘‘Böyle olacağını söylemiştim. Devlet bunu gördü, penaltı değildi’’ diyerek protesto etti.

SIKI GÜVENLİK

1 saat 20 dakika sonra ise olayların normale dönmesi ve güvenlik güçlerinin arttırılmasının ardından Vansporlu futbolcular sahaya geldi. Ancak Antalyasporlu futbolcular ve hakem Lakot sahaya çıkmadı. Lakot, maçı tatil ettiğini açıklarken, güvenlik güçlerinin nezaretinde stattan ayrılarak havaalanına gitti.

Vali penaltıyı kaçırın dedi

Antalyaspor futbolcusu Osman maç sonrası TGRT'nin canlı yayınına telefonla katılarak ortaya ilginç bir iddia getirdi. Osman, ‘‘Yöneticilerimizden duydum. Van Valisi Abdülkadir Sarı olaylardan sonra yöneticilerimizi sahaya çıkmaya zorlamış. Çıkın penaltıyı kaçırın. Yoksa olaylar daha da büyüyecek, önlenemez hal alacak demiş’’ diye konuştu.

Teknik Direktör Şenol Güneş de Ankara'ya Başbakan Yılmaz sayesinde gelebildiklerini belirterek, ‘‘Bizi Van'da tutmak, yeniden sahaya çıkarmak için herşeyi yaptılar. Bizzat sayın Vali Abdülkadir Sarı, soyunma odasına gelerek, ‘Sahaya çıkın, penaltıyı atın. Aksi taktirde buradan sizi göndermeyeceğiz' dedi. 25 yıl sonra ikinci kez dayak yedim’’ dedi.

İyiki Yılmaz vardı

Başbakan Mesut Yılmaz'ın statta olması nedeniyle alınan sıkı güvenlik önlemleri daha da büyüyebilecek olayları önledi. Tarifeli uçağını kaçıran hakem ve Antalyasporlu futbolcuları Ankara'ya Yılmaz özel uçağıyla getirdi. Ankara'ya inildiğinde futbolcular alkışlarla ‘‘En büyük Başbakan, bizim Başbakan’’ diye bağırınca Yılmaz, Şenol Güneş'in yanına giderek tekrar ‘‘Geçmiş olsun’’ dedi. Yılmaz olaylar için ‘‘Halkın psikolojik durumu, bir de tahrikler vardı. Halk olgunlukla davrandı. Bizden sonra önemli bir şey olmadıysa, önemli birşey olmadı’’ diye konuştu.

Vali Sarı Osman'ı yalanladı

Van Valisi ve Vanspor Başkanı Abdülkadir Sarı, Antalyasporlu Osman'ın iddasının asılsız olduğunu söyledi. Sarı, ‘‘Böyle bir şey söz konusu olamaz. Şenol Güneş'e geçmiş olsun dedim ve olaylardan üzüntü duyduğumu belirttim. Kendilerine de eşlik ettim’’ dedi. Taraftarların Vanspor'a karşı yapılan haksızlığa karşı tepki gösterdiğini belirterek, ‘‘Kalecimize yapılan faule, rakibe penaltı vererek karşılık verdi ve basiretsiz bir yönetim gösterdi. Taraftarımızın haksızlığa tahammülü yok’’ diye konuştu

Haluk Ulusoy: Raporları bekleyeceğiz

Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, Van-Antalya maçında çıkan olayları tasvip etmenin mümkün olmadığını belirterek, gelecek raporlara göre gerekenin yapılacağını söyledi. Ulusoy, ‘‘Şu anda gelişmelerin tek hakimi maçın hakemi Alican Lakot. Onun vereceği karardan sonra ilgili kurullarımız devreye girer. Gözlemci ve hakem raporlarını beklemekten başka yapılacak bir şey yok. Hafta içinde herşey açıklığı ile ortaya çıkar’’ dedi.

Alican Lakot: Can güvenliği yoktu

Vanspor-Antalyaspor maçının orta hakemi Alican Lakot, karşılaşmayı can güvenliği olmadığı gerekçesiyle tatil ettiğini söyledi. Lakot şöyle konuştu: ‘‘Şu aşamada fazla birşey söylemek istemiyorum. Gerekenleri raporumda yazacağım ancak, seyirciler sahaya girdiler ve saldırıda bulundular. Ben de can güvenliği olmadığı gerekçesiyle maçı tatil ettim.’’ Bu maçla ilgili kararı Futbol Federasyonu verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!