Vali Mahmut Demirtaş'tan, 2017 tarım değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Vali Mahmut Demirtaştan, 2017 tarım değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2017 14:12

Vali Mahmut Demirtaş'tan, 2017 tarım değerlendirmesi

Haberin Devamı

ADANA, (DHA)- ADANA tarımında 2017 yılı boyunca yapılan çalışmaları değerlendiren Vali Mahmut Demirtaş, son yıllarda uygulanan tarım politikalarının olumlu sonuçlar verdiğini, üretici kesiminin talep ve beklentilerinin yerine getirilmesi noktasında, devletin ve hükümetin de destekleriyle ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceklerini söyledi.
Vali Mahmut Demirtaş, 2017 yılı açısından Adana tarımı konusunda yapılan çalışmaları, şu rakamsal veriler ve ara başlıklarla özetledi:
"Verimli tarım alanları,  iklimi ve diğer doğal koşullarıyla tarımda ülkemizin öncü şehirlerinden biri olan ilimiz, ülkemizin tarımsal GSYH'sine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu potansiyelin her geçen yıl değerlendirilmesi ile tarımsal üretim değerimiz TÜİK'in yayınladığı rakamlara göre 2015 yılında 5,7 milyar TL iken 2016 yılında 6,44 milyar TL değerine ulaşmıştır. Yine TUİK verilerine göre ilimizde 2017 yılında gıda ve tarım ihracatının toplam ihracata oranı yüzde 25 olarak gerçekleşmiştir. İlimizin gıda ve tarım ihracat değeri ise aralık ayı hariç 368 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir."
ÜRETİM ORANLARI SEVİNDİRİCİ BOYUTTA
Tarımsal ve hayvansal üretimin kent genelinde arttığına dikkat çeken Vali Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlimizde 2017 yılı üretim sezonunda yaklaşık olarak toplam 3,7 milyon ton tarla bitkileri üretimi, 1,6 milyon ton meyve üretimi, 1,4 milyon ton sebze üretimi 1,3 milyon ton turunçgil, 84 bin ton soya, 98 bin ton yerfıstığı, 1,4 milyon ton dane mısır, 831 bin ton karpuz, 179 bin ton pamuk ve 885 bin ton buğday üretimi sağlanmıştır. Gerçekleşen üretim oranları sevindirici boyutta olmakla birlikte, rekolteyi arttırmak yönündeki çabalarımız kararlılıkla sürecektir. Büyükbaş hayvan varlığımız tahmini olarak 230 bin civarında, küçükbaş hayvan sayımız ise 720 bin adettir.  İlimizde 2017 yılı üretim sezonunda 15 bin 154 ton kırmızı et, 62 bin 729 ton beyaz et ve 170 milyon yumurta üretilmiştir. Gıda denetimi çalışmaları açısında hareketli geçen bir yıl olmuştur. Bu kapsamda 22 Aralık 2017 itibari ile 95 denetçi tarafından 27 bin 242 gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. 174 Alo Gıda Hattı'na bin 187 adet ihbar yapılmış ve zamanında incelenerek tavizsiz bir şekilde gereği uygulanmıştır. Ayrıca gıda mevzuatına uymayan 369 işletmeye 1 milyon 196 bin TL para cezası uygulanmıştır.  İlimiz de bulunan 545 yem işletmesine 2017 yılında 567 denetim gerçekleştirilmiştir."
TARIM POTANSİYELİNİ GELİŞTİRİYORUZ
Adana'nın tarım potansiyelini geliştirmek yönündeki çalışmalarımız kararlılıkla sürdüğünü açıklayan Vali Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"İyi tarım uygulamaları, bitki sağlığı çalışmaları, eğitim yayım çalışmaları ile ilimizin mevcut tarımsal potansiyelini arttırmak için çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilimizde 2017 yılında birçok çalışma ve etkinlik gerçekleştirilmiştir. Milli Tarım Projesi Kapsamında Damızlık Düve Tesisi, Sanibey (Yedigöze) Barajı Sulama Alanı, Arı Ölümlerinin Önlenmesine Yönelik Çalışmalar, Çevre Amaçlı Tarımsal Alanların Korunması Projesi (Çatak), Organik Tarım Pazarı Açılışı, Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor Projesi, Karataş Karpuz Festivali, Adana Lezzet Festivali bunlardan bazılarıdır. Tarıma dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, tarım sektörümüzün rekabet gücünü geliştirecek. Tarımda verimliliğin sağlanması ve bilinçli üretimin arttırılmasına büyük önem veriyoruz

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!