Vali Kara’dan Değerlendirme Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Vali Kara’dan Değerlendirme Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2016 18:30

VALİ AHMET KARA, 2015 YILINI DEĞERLENDİRDİ

Çorum Valisi Ahmet Kara, 1996 yılında yapımına başlanan ancak yarım kalan Çorum Havaalanı için yeni bir çalışma yaptığını açıkladı.
Emniyet Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenleyen Vali Ahmet Kara, gazetecilerle bir araya geldi. Vali Kara, toplantıda 2015 yılını değerlendirirken, havaalanı ve turizm alanında yapılması planlanan çalışmalar hakkında açıklama da bulundu.
Çorum’un havaalanı ihtiyacı ile ilgili Özel İdareye bir dosya hazırlattığını açıklayan Vali Kara, 1996 yılında inşasına başlanan inşaatının yüzde 222’sinin tamamlanmasına rağmen 2002 yılında yapımından vazgeçilen havaalanı projesi ile ilgili yeni bir çalışma yaptıklarını açıkladı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüşerek yeni bir dosya hazırlandığını anlatan Vali Kara, “Amasya’da olan havaalanının Çorum’da da olması gerektiği yönünde bir gayretin içine girmiş oldum. Sizin de bundan haberiniz olsun. Avrupa’da görüyoruz. İller arası yolculuklar küçük uçaklarla yapılıyor. İller arası taksi uçaklar başlarsa bizim yine havalimanına ihtiyacımız olacak. Arazimiz var. O araziyi boş bekletemeyiz. Önemsediğimiz konulardan birisi bu. Bunun üzerinde duruyorum.
Çorum’dan Merzifon Havaalanına gitmek için kısaltılacak 8 kilometrelik yer vardı. yola harcanacak paranın Çorumda yapılacak havaalanı pistine harcanması durumunda havaalanı binalarının da İşadamı Ahmet Ahlatçı tarafından yapılacak. Devlet pistlerini yaparsa ve kulesini yapsın binalar bana ait dedi. Havalimanının pistini alttan doğalgazla ısıtacağım. Hiçbir yere uçak inemezse buraya inecek dedi.Dosyamız hazır bununla ilgili” dedi.
Havaalanı girişimin siyasiler tarafından nasıl karşılanacağını yönündeki bir soruya ise Vali Kara, “Başlattığımız çalışmayı milletvekillerinin bazıları ile paylaştık. Diğerleriyle de paylaşacağız. Onlar da destek verecektir. Eski Ulaştırma Bakanımız Lütfi Elvan havaalanına soğuk baktığı için gündeme getirilmiyordu. Ancak Sayın Binali Yıldırım, projeyle ilgili konuşmamızda ‘getirin bakalım’ deyince bizde çalışma başlattık. Yapabilirsek herkesin başarısı olacak. Ayrıca olumlu yada olumsuz artık bu konuyu sonlandırmak istiyoruz. Yapılırsa havaalanına kavuşacağız. Olmaz ise eğer atıl durumda bekleyen 500 dönümlük arsayı tekrar alıp farklı bir alanda değerlendireceğiz” sözleriyle yanıtladı.
AKADEMİSYENLERİN BİLDİRİSİNE TEPKİ
1128 akademisyenin yayınladığı bildiriyi kınadığını açıklayan Vali Kara,”Bu bildiri çok ağır bir bildiridir. Türkiye Cumhuriyeti devletini katliam yapmakla, halkı aç susuz bırakmakla, ağır silahlarla saldırmakla ve bilinçli sürgün yapmakla suçlayan bir bildiridir. Bu bildiriyi yazanlar Türkiye Cumhuriyeti devletini tanımadıklarını ortaya çıkmıştır. Bunların yazanların birde dönüp teröristlere bakmaları gerekir, Dün teröristler Diyarbakır’da bir orataokulu çoluk, çocuk demeden bombaladılar. Okul tahrip oldu. Bunu da nefretle kınıyoruz” diye konuştu.
Mültecilerle ilgili organize edilmeden yapılan yardımların kötü görüntülerin ortaya çıkmasına neden olduğuna da dikkat çeken Vali Kara, “Bazı ferdi ve fevri kişiler dernekler yardım toplama gayretlerine giriyorlar. Tabi ki bunları iyi niyetli yapıyorlar ama bu tür dağınık ve organizeden yoksun dağıtımlar kötü görüntülere sebep oluyor. Ulukavak Mahallesinde yapılan battaniye dağıtımı ilimize yakışmayan görüntülere sebep oldu. Suriyeli göçmenler için önemli çalışmalar yapılıyor. Mültecilerle ilgili özel projelerimiz var. Özellikle Suriyelilerle ilgili dün itibarıyla mesleklerini tespit ettik. Bunlardan inşaat ve elektrik mühendisi, şoförler, memurlar, öğretmenler var. Özellikle bunlar Halep yöresinden geldikleri için, buranın yemek kültürünün Çorum’a nasıl aktaracağı kısmı ile de ilgileniyorum. Halep’in yemek kültürünü buraya getirirlerse göçmenlerin sadece külfetleri değil iyilikleri de olur. Mültecilerle ilgili ilk etapta olumsuz algılar vardı. Şimdi düzeldi. Türkiye, Selçuklu ve Osmanlı’nın mirasçısıdır. Avrupa ve dünya ülkelerinin alamadığını kadar göçmen kabul ettik. Bunlar bizim dedelerimizin torunları kardeşlerimiz. Önemli derecede asayiş sorununa karışmıyorlar. Çok zarar verdikleri, külfet getirdikleri algısı yanlış. İçlerinde durumu iyi olanlarda var. 850 Suriyeli var ilimizde. 10-11 farklı ülkeden göçmenimiz var. Yardımla da geçinseler, kendi imkanlarıyla da geçinseler paralarını bizim bakkalımızda, marketimizde, iş yerlerimiz de harcıyorlar” diye konuştu.
’BÖLGE KALKINMA İDARESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’
Bölge Kalkınma İdaresinin Çorum için önemli olduğunu anlatan Vali Kara, “Türkiye’nin milli geliri düşük olan özellikle Doğu ve Orta Anadolu illerinde çeşitli isimlerde Bölge Kalkınma İdareleri kurulmuş ve bu Kalkınma İdareleri topyekun kalkınmayı hedefleyen, bölgeler arası dengesizlikleri tamamen gideren ve yatırımları o bölgeye akıtan çoğaltan bir yapıya sahiptir. Sıranın bize geldiğini düşünüyoruz. Bu idare Orta Anadolu Kalkınma İdaresi veya Kızılırmak Kalkınma İdaresi adı altında olabilir. Kızılırmak bizim 10 tane ilçemizden geçiyor. Kızılırmak Kalkınma İdaresi adı altında kurulduğu takdirde ilimizin merkez olacağı düşüncesinde olduğumdan adının Kızılırmak olmasını istiyorum. Orta Anadolu Kalkınma İdaresi de deseler Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri,. Yozgat, Kırıkkale, Çorum, Tokat ve Amasya’yı kapsayacak. Rapor hazırladım. Şuan incelenme safhasında. İç Anadolu, Türkiye’nin çok gelişmiş bölgesi değil. Bu bölge milli gelirden çokta fazla pay alamayan bir bölge. Bugün Türkiye ihracatı içinde bölge illerinin ihracata katkısı yüzde 2. Bu rakamların yükseltilmesi lazım. Bölgenin sahip olduğu potansiyeller henüz harekete tam anlamıyla geçirilememiş” ifadelerini kullandı.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) dönem başkanlığı bu aydan itibaren Çorum’a geçtiğini açıklayan Vali Kara, bol bol proje yapılması çağrısında bulunarak, bu yıl proje konusunda atağa geçmenin sırası olduğunu dile getirdi.
Sosyal yardımlar hakkında da açıklamalarda bulunan Vali Kara, bir hayırsever tarafından dağıtılmak üzere 4 bin çift ayakkabı ve 4 bin kabanın Sosyal Yardımlaşma Vakfına gönderildiğini açıkladı. Kömür dağıtımlarına geç başlandığını, bazı ihtiyaç sahiplerinin mağdur olduğunu bu sorunun da kısa sürede çözüme kavuşturulduğunu belirten Vali Kara, yemek, giysi, tedavi, nakdi yardımlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığının altını çizdi.
’ÇORUM’DA TERÖR OLAYI SIFIR’
2015 yılında polis ve jandarma sorumluluk alanlarında meydana gelen asayiş olayları ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Kara, “İşlenen suçlara bakıldığında genellikle kişilere yönelik suçlar yer alıyor. Kişilere karşı işlenen suçlarda da birinci sırayı trafik kazaları yer alıyor. Emniyetin 10 bin 500 yıllık olayı var. Bazıları da takibini gerektiren olaylar. Jandarmanın sorumluluk bölgesinde ise suçlarda azalma var. Emniyetimiz ve jandarmamız başarılı. 2015 yılında her hangi bir terör olayımız yok. Bundan dolayı Çorumluları kutluyorum. Çorum’da terör olayı sıfır” şeklinde konuştu.
Kadınlara yönelik girişimcilik kursu hakkında da bilgilendirme de bulunan Vali Kara, eğitimlerin devam ettiğini, kursa kadınların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Alaca ilçesinden 250 kadınının kurs için müracaatta bulunduğunu anlatan Vali Kara, kadınların erkeklerden daha girişimci ruha sahip olduğunu kaydetti. Devletin girişimci kadınlara 50 bin lira hibe, 100 bin lira da kredi verdiğini hatırlatan Vali Kara, girişimcilik kurslarının devam edeceğini bildirdi.
’BEKE KAPLICASINA YATIRIMCI ARIYORUZ’
Mecitözü ilçesinde bulunan Beke Kaplıcaları’na yatırımcı aradıklarını anlatan Vali Kara, “Beke kaplıcalarını işletecek yatırımcı arıyoruz. Mecitözü en mağdur ilçelerden birisi. Mecitözü köylerinde sebze ve meyve yetiştiren bir ilçe. Beke köyünde kaplıca suyu 4.5 kilometre uzakta idi suyu getirdik. 37 derece. Debisi yeterli. Kaplıca turizmine yeterli. Bu yatırımı bu yıl yapmayı planlıyoruz. Beke kaplıcalarının kalkınmada geri kalmış Mecitözü ilçesini ekonomik yönden canlandıracak. Sanatseverler Sokağı’nda çalışma yapıldı. Odası güzel bir gezinti sokağı haline gelecek. İsmet Eker Konağı ile ilgili bir çalışmamız var. Daha önce 99 yıllığına bağışlanmıştı Özel İdare’ye.Özel İdare’de restorasyon yapmış. Mirasçılarla görüşüldü ikinci kısmını da bize devrettiler. Orada kırsal ve tarımsal veya endemik bitkiler müzesi oluşturmaya çalışıyoruz. Bilaller Konağı’nı sahipleri Kültür Müdürlüğü’ne bağışladı. Restorasyon projesi onaylanınca müdürlüğümüz o binada faaliyet gösterecek. Sıklık Parkı insanların yoğun rağbetine uğruyor. Mesire alanı yönünden oldukça fakiriz. Çatak’ta çalışmalarımız var. Oraya biraz fazla gidilmiyor” dedi.
Özel İdarenin 2015 yılı yatırımları hakkında bilgi veren Vali Kara, İl Özel İdaresi’nin 2015 yılında 357 milyon liralık kaynak kullandığını, bunun 110 milyon lirasının kırsal yatırımlar harcandığını bildirdi.
“BENİM HİÇ BİR SİYASETÇİ İLE SORUNUM YOK”
Tayininin çıkacağı yönünde yapılan haberlere değinen Vali Kara, hiçbir zaman hayatında tayin sorunu ile karşılaşmadığını söyledi. Vali Kara, 38 yıllık meslek hayatında bakanlığının kendisine yanlış yapmadığını belirtti.
Tayini ile ilgili bakanlıktan herhangi bir haber almadığını vurgulayan Vali Kara, “ Tayinle ilgili herhangi bir bilgi almadım. Tayinimde çıkarsa herkesin canı sağolsun. Benim siyasilerle şu anda her hangi bir sorunum yok. Onların benimle sorunları varsa onların kendi sorunu, benim kimse ile sorunum yok” ifadelerini kullandı.
Ürünlerdeki patent sorununa da dikkat çeken Vali Kara, “Ürünlerimizin patent sorunu var. Çorum unu meşhurdu. Şuanda marketlerde Çorum unu bulunmuyor. Adı kayboldu. Kaybolmaması için tescil edilmesi lazım. Leblebimiz tescilli. Leblebi gibi unumuzda tescil edilmeli. Sahip olduğumuz yöresel değerlerin tescil edilmesi lazım. Bu tesciller belli masraf gerekiyor.Valilik olarak bir ürünün tescilini üstleneceğiz. Bizi kalkındıracak. Çorum’u geliştirecek iş bu iş. Ürünler tescil olursa fiyatlar artıyor, kaliteden ödül verilmiyor daha çok para kazanılıyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Toplantıda karla mücadele çalışmaları hakkında açıklama da bulunan Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan da, “Çorum’da kar yağışı 31 Aralık tarihi itibarı ile başladı. 6 bin 797 km.lik yolda kar çalışmalarının yapıldı. Kar yağışının devam etmesiyle 215-230 köy yolu ulaşıma kapanıyor. Bunun için ekiplerimiz gece saat 23.00’e kadar çalışarak köy yollarını ulaşıma açmaya çalışmaktayız. Haber geldiği takdirde 24 saat geçmeden kapanan köy yollarımızı açma çalışmalarına başlıyoruz” dedi.
Arslan, Acil hasta veya yolda kalmış araç çağrısı yapılması durumunda hazır bekleyen acil ekiplerimiz tarafından hızlı bir şekilde hemen müdahale dilerek kapalı yolların ulaşıma açılmasının sağlandığını söyledi.
Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Ömer Sobacı da, mevsim geçişlerinde zaman zaman grip vakalarında artış olduğunu açıkladı. Sobacı, şu an paniğe kapılacak bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Kar yağışından sonra gribal hastalıklarda hasta sayısının azaldığına dikkat çeken Sobacı, hastalıktan korunmak için beslenmeye, yenilen gıdalara ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Sobacı, ellerin sürekli yıkanması ve kış aylarında narinciye türü gıdaların tüketiminin fazla olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Toplantı da Garnizon Komutanı Albay Ahmet Çelik, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, vali yardımcıları ve daire müdürleri hazır bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!