Vakit çok az

İSTANBUL, deprem tehdidi altında; herkes endişeli bir bekleyiş içinde. Marmara'daki fayların büyük bir deprem üretebilecek denli gerildikleri kuşkusu, bazı verilerle doğrulanıyor.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, bir kampanya başlattı. Kampanyanın adı; ‘‘Barka'nın Vasiyeti’’ ve sloganı da ‘‘İstanbul'a sahip çıkılması için çok az umut kaldı’’. Ciddi endişelere yol açan depreme hazırlanılmasında yetersizlik ve vurdumduymazlık karşısında zaman yitirilmeden önlem alınması isteniyor. Bu konuda somut dayanağın da, Prof. Barka'nın ölmeden önce vurguladığı 'Ulusal Deprem Konseyi'nin hazırladığı 'Ulusal Deprem Strateji Raporu' olduğu belirtiliyor.

Ne yazık ki İstanbul'da bugüne kadar yapılanlar yalnızca deprem sonrasındaki kurtarma çalışmalarına yönelik kaldı. Kurtarma ekipleri oluşturuldu, donanımlar sağlandı, çadır yerleri seçildi, kurtarma çalışmalarında izlenecek yordam planlandı, hatta mezarlıklar hazırlandı. Yani bu işler için yepyeni bir ticari sektör oluştu. Fuar bile düzenlendi. Bu sözde hazırlığın içyüzünü Sayıştay'ın Haziran 2001'de hazırladığı rapor bütün açıklığı ile ortaya çıkardı. Rapor kamuoyuna yeterince mal edilmedi. Hiç kimse rapordaki acı gerçeklerden ders almadı. 8 yerbilimci, 8 inşaat mühendisi ve diğer bilimlerden 4 uzmandan oluşan Deprem Konseyi Başkanı Prof. Tuğrul Tankut, iki yılda 18 toplantı ve 10 açıklama yaptıklarını, ancak açıklamalarının yankı bulmadığını acı bir dille itiraf ediyor.

YOKSA YOKSULLAŞIRSIN

Konsey'
in nihai raporunu önümüzdeki nisan ayında açıklayacağı belirtilirken, TMMO İl Koordinasyon Kurulu Sekreteryası'nı yürüten jeoloji mühendisi Tahir Ongur şunları söylüyor:

‘‘Böylesi bir ulusal hazırlık kampanyasının önündeki yasal engellerin kaldırılması ve buna olanak sağlayacak bir yasal altyapı hazırlanması, özel ve yetkin bir kamu örgütü kurulması, eğitim ve standart çalışmalarının yapılması, kaynak bulunması ve fonlar oluşturulması; kredilendirmenin düzenlenmesi, semt ve yapı türü önceliklerinin saptanması ve bu programın 10 yılı geçmeyecek bir zaman dilimi içinde tamamlanacak şekilde uygulanması gerekli. Ancak yetkililerde hiçbir hareket yok...’’

Deprem Konseyi'nin kendisini baskı altında hissetmeden hızlı bir çalışma yürütmesi gerekiyor.

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Mustafa Erdik ve arkadaşlarının dile getirdiklerini okumak, muhtemel felaketin boyutlarını gösteriyor: Özeti şu: 7.4'lük bir depremde 50 bin kişi ölecek, 300 bin kişi yaralanacak ve 1 milyon 200 bin kişi evsiz kalacak...

Sevdiklerimizden ayrılmayı, daha da yoksullaşmayı istiyor muyuz?

Avucumuzu yalıyoruz


METEOROLOJİDEN sorumlu Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'na sesleniyor bir grup Meteoroloji çalışanı:

‘‘Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün döner sermayesi, çalışmalarımızla her yıl trilyonlarca lirayı bütçeye aktarır. Diğer kurumların döner sermayelerinden çalışanlarına küçük de olsa bir pay verilir. Bizde böyle bir şey yoktur; bu konu Meclis'e gelir, MHP'li komisyon başkanı tarafından reddedilir. Sayın Bakan ise maaşları yetersiz durumdaki personelin özverili çalışmalarını yalnızca tahminler tuttuğunda TV'lere çıkıp övünerek mi takdir edecek? Maaş azlığından yetişmiş genç elemanların çoğu yurtdışındaki kurumlara transfer olurken ilerde çok para verseler de kalifiye personel bulunamayacaktır. Yalnızca teknolojiye yatırım yapılarak ileri gidilmez, biraz da insana yatırım yapmak lazımdır. Sadece genel müdürlükte çalışan 300 kadar torpilli personele sözleşmeli personel adı altında diğerlerinden çok fazla maaş verilmesi haksızlıktır. Kalan personel ise avucunu yalamaktadır. (Bakanımıza bağlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü gibi denizcilikle ilgili kuruluşlarda personelin döner sermaye gelirlerinden pay aldığını da vurgulamak isteriz.)

TOKİ neyi bekliyor


DEVLETİN anlaşılması mümkün olmayan bir olayını öğrenmek ister misiniz?

EMLAKBANK 3.4.2001'de kapanıp ticari gayrimenkulleri tüm hak ve yükümlülüğü ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne (TOKİ) devredildi. TOKİ bir protokolle tüm konutları hak olarak aldı, ancak yükümlülük tarafı ile şu ana kadar hiç ilgilenmedi, sorumlu olmadı.

Bu söz konusu devirle yaklaşık 6200 konut TOKİ'ye devroldu. Şu an bunların ne satışı var, ne de satın alanlara konutların teslimi... Mağdurlardan bir grup da Bahçeşehir Ispartakula Konutları'ndan yer alanlar; ‘‘Konutlar bitmesine rağmen teslim edilmemekte direniliyor; iskan için belediyeye nedense başvurulmuyor. Ayrıca her ay konutların tüm güvenlik, bakım, aydınlatma, aşınma giderleri devletçe karşılanıp trilyonlar ödeniyor’’ diyorlar.

Emlakbank'ın bu konutları devrolana kadar Devlet Bakanı Faruk Bal ‘‘Protokol imzalanırsa, hemen satışları açar, derhal hak sahiplerine teslim ederiz’’ diyordu.

Oysa TOKİ protokolle konutları teslim alalı 9 ay oldu. O günden beri de Bal'dan tek bir açıklama yapılmadı.

Hiçbir sorunu olmayan bu konutların sahiplerine tesliminin neden bekletildiğini Devlet Bakanı Bal veya TOKİ Başkanı Rıza Tuna Turagay açıklamalıdır.

Kırşehir'de vali bilmecesi


KIRŞEHİR'den M.A.A. adlı okurumuz bildiriyor:İrfan Kurucu 3. kez Kırşehir Valiliği'ne başlıyor. 10 Kasım 1997'de Kırşehir Valiliği'ne atanan ve 2000 yılının Ağustos ayında çıkan kararnameyle merkeze alınan, daha sonra yargı kararıyla 15 Şubat 2001'de tekrar Kırşehir Valiliği'ne başlayan İrfan Kurucu, Mayıs 2001'de Selahattin Hatipoğlu'na devrettiği görevini bugün yeniden devralacak.

Selahattin Hatipoğlu ile 3. kez yer değiştiren İrfan Kurucu, Danıştay kararınca görevi devraldıktan sonra, 5 Temmuz 2002'de yaş haddinden zorunlu emekli olacak.

Kırşehir'de 20 ayda 5 kez vali değişikliğinden rahatsızız. Yatırımların aksaması ve projelerin askıya alınmasına neden olan vali bilmecesinin çözümlenmesini istiyoruz.

Mehmet ATILGAN-KIRŞEHİR

Burnunuz koku almıyor mu?


TURİZM sezonu açılıyor. Yüreğimde bir çarpıntı... Çanakkale Boğazı'nı geçip Ege ve Akdeniz'e inecek on binlerce turist yine idrar kokulu feribotlara ve motorlara binecek. Tuvaletlerde klasik müzik istemiyoruz. Ama şu pisliğimizden bir arınabilsek diyorum. Gemiye veya motora bindiğimizde keskin idrar kokusu kimseyi rahatsız etmiyor mu? Burunlarınız koku almıyor mu? Bizim kendimize saygımız yok evet ama beyler, turistlere mecburuz. Ekmek teknenizden para kazanıyorsunuz. Biraz da yatırım yapın beyler!

Asuman GÜLER-İSTANBUL

M.Ü'ye yeni rektör Erem


MARMARA Üniversitesi'nden bir grup öğretim üyesi ile üniversite sorunlarını görüştüğümüz sırada ‘‘Rektör Prof. Turay Yardımcı'nın görevinden ayrıldığını’’ bildirerek, şunları anlatıyorlar: ‘‘Prof. Ömer Faruk Batırel'den sonraki rektör de süresini tamamlayamadan istifa etmek zorunda kaldı. Bu istifanın içyüzü nedir? Bunu şu anda bilmek durumunda değiliz. YÖK bu kez geçen seferki gibi herhangi bir öğretim üyesini değil, M.Ü.'nün kurucu ve en büyük fakültesi olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Tunç Erem vekaleten atandı. Prof. Tunç Erem, akademik bir aileden geliyor. Babası Prof. Turgut Erem ve büyük amcası da Prof. Adnan Adıvar (Halide Edip Adıvar'ın eşi)... Pazarlama ve uluslararası işletmecilik alanında dünya çapında bir üne sahip olan Prof. Erem, 12 uluslararası ödülün de sahibidir. Türkiye Pazarlama Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı ile ABD Pazarlama Bilim Akademisi Türkiye Temsilciliği'ni yürüten Erem'in atanması olumlu bir karar olarak karşılanmalıdır. Dileriz YÖK'ün bu isabetli kararından sonra M.Ü.'de sular durulur.’’

Faturaya dikkat


YENİ Levent'ten Necip Bey'in ilginç bir tespiti var; müşterileri uyarıyor: Boğaziçi Elektrik AŞ'nin özele yaptırdığı saat okuma ve fiyat belirleme makbuzlarında yanlışlıklar oluyor. Bana gelen 152 milyonluk elektrik faturası, ilgili memura şikayetim üzerine 48 milyona indirildi. Peki itiraz etmeyenlerin durumunu düşünün. Lütfen bunu okurlarınız bilsin.

MESAJ


SIVAS Selçuk Lisesi 1. sınıf öğrencisiyim. Haftada 2 saat zorunlu ‘Çevre ve İnsan' adlı ders okutuluyor. Sayın Prof. Dr. Güven Gök'ün 4.3.2002'de köşenizde çıkan sözünden çevre ile ilgili endişesini anlıyorum. Ülkemizde çevre ile ilgili öğrencilere ders veriliyorsa bu eğitimi alan biri olarak okuluma sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.

Ufuk SADEGÜZEL-SİVAS

KIRŞEHİR Valisi Selahattin Hatipoğlu ile 3. kez yer değiştiren İrfan Kurucu, Danıştay kararıyla dün görevini yeniden devraldı. Kurucu, 5.7.2002'de yaş haddinden zorunlu emekli olacak. Ancak Kırşehirliler, 20 ayda 5 kez vali değişikliğinden rahatsızlar. Bunun sonucu yatırımlar aksamakta ve projeler askıya alınmaktadır. Vali bilmecesi artık çözümlenmelidir.

GAZİOSMANPAŞA Emniyet Müdürü İbrahim Bıçakcı, ‘‘Konfeksiyon makinelerimiz kaçırılıyor’’ (2.3.2002) başlıklı yazı üzerine bir açıklama yaparak, ‘‘Evet bu hırsızlık olayları doğrudur; ancak 70 atölye değil, son iki ayda 6 atölyede hırsızlık olmuştur. 4'ünün failleri olan üç kişi yakalanmış, ancak ikinci duruşmada tahliye edilmiştir. 2 sanık da aranmaktadır. 25 konfeksiyon makinesi bulunmuş, 19 tanesi de kayıptır. Makinelerin Unkapanı ve Mersin'de satıldığı tespit edilmiştir.’’

EMİNÖNÜ Belediyesi'nden: Ağaç kesme işi Kadırga Parkı'nda değil, Kumkapı Karakolu'nun bahçesindedir. Bahçe 600 değil yaklaşık 60-70 M2'lik bir alandır. Karakolda bulunan araçların içerisinde dönememesinden kaynaklanan ve karakol amirinin talebi üzerine iki adet ince kavak ağacı sökülerek yerlerine 2 metre ileriye 4 adet ağaç dikilmiş, alan rahatlatılmıştır.
Yazarın Tüm Yazıları