Uzmanlardan zayıflama tüyoları

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan zayıflama tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2013 00:00

Başkent’teki spor salonlarının yöneticileri, baharın gelişiyle birlikte yaz gelmeden kilo vermek isteyenlere, kardiovasküler antrenman yapmaları önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Havaların ısınmasıyla birlikte bir çok insan sağlıklı yaşamak ya da kilo vermek için spor yapmaya başladı. Kimileri spor salonlarını tercih ediyor, kimileri de yerel yönetimlerin sağladığı imkanlardan yararlanarak egzersiz yapıyor. Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklara karşı mücadele ediyor.

KIŞIN BİRKAÇ KİLO ALMAK DOĞAL

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gülgün Ersoy, hayat boyu sağlıklı bir yaşam için önerilen vücut ağırlığında bulunulması gerektiğini belirterek, “Kış mevsiminde, bir kaç kilo almak doğaldır. Yaz mevsimine girerken, 1-2 kilonun verilmesi çok sıkıntı olmaz. Önemli olan, vücut ağırlığı kontrolünü yaşam boyu sağlayabilmektir” dedi. Ersoy, sağlıklı beslenme ve egzersizin, sadece yaza girerken değil, ömür boyu sağlıklı kaliteli bir yaşam için mutlaka rutin hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ersoy, şöyle konuştu:
“Egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi sadece yaza girerken değil, hayat boyu sağlıklı kaliteli bir yaşam için düşünmeliyiz. Zaten sorun böylelikle çözülür, insanlar kilo problemi nedeniyle sağlık problemi yaşamaktan kurtulur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde en az 30 dakika orta düzey bir fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Zayıflamaya yönelik aerobik karakterli hareketler, güç ve kuvveti artıran hareketler ve esneme hareketleri olmak üzere yapılması gereken bir kaç çeşit aktivite var. ‘Günde 10 bin adım atın’ gibi bir öneri de getirilebilir.”

Haberin Devamı

SIKILAŞMAK İSTEYENE FITNESS

Ankyra Spor ve Yaşam Kulübü Müdürü İlker Koyuncuoğlu da ekibiyle birlikte yaklaşan yaz aylarında insanları daha fit duruma getirmek için çalıştıklarını söyledi. Koyuncuoğlu, zayıflamak isteyenlere spor merkezlerinde birbirinden farklı çözümler sunduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Baharın gelişiyle birlikte yaz gelmeden kilo vermek isteyenlere, kardiyovasküler antrenman yapmalarını öneriyoruz. Kardiyovasküler antrenman, 15 dakika ve üzerindeki sürekli antrenmanlara verdiğimiz genel bir isim. Antrenmanlar kapsamında koşu bandı egzersizleri, hızlı ya da değişen tempolarda yürüyüşler, bisiklet ve kürek egzersizleri gibi makinelerle yapabileceğimiz kardiyovasküler antrenmanların yanında ağırlıklı grup egzersizleri de tavsiye ediyoruz.”

Haberin Devamı

YAZA 3 AY KALA HERKES GELİYOR

Vamos Spor Kompleksi Müdürü Serkan İnciler de insanların parmak izlerinin birbirinden farklı olması gibi fiziksel yapılarının da aynı olmadığını ifade ederek, “Kilo vermek isteyen herkese, kişiye özel program çıkarıyoruz. Bayanlar genelde kilo vermek, vücuttaki yağ oranını düşürmek ve sıkılaşmak, erkekler ise kas kütlesini artırmak istiyor” dedi. Kadınların genelde sporu, yaz öncesi yapılan sezonluk bir aktivite olarak gördüklerine dikkati çene İnciler, şöyle konuştu:
“Kadınlar bize geldiği zaman genelde basen ve karın bölgelerinde problem olduğunu söylüyor ve sporu sezonluk bir aktivite olarak düşünüyorlar. Yaza 3 ay kala, herkesin aklına bir anda spor yapmak geliyor. Yaz yaklaşırken kilo vermek isteyen bayanlara çağrım: Dikkatli beslenmeliyiz, düzenli hareket etmeliyiz ve günde 8 saat uyumalıyız. Erkekler ise kilo vermenin haricinde genelde kas kütlelerinin artırmak istiyor. Kasın yapı taşı proteindir dolayısıyla karbonhidrattan uzak durarak et, süt, yumurta gibi protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Fakat beyler de bayanlar da düzensiz besleniyorlar. İnsanların çoğu öğün atlayarak, aç kalarak zayıflayacağını sanıyor. Bu çok büyük bir yanlış. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu bu. Türkiye’ye sesleniyorum: Hayatınıza sporu enjekte edin ama sadece yaz yaklaşınca değil, 12 ay boyunca spor yapın. Ekonomik şartlar nedeniyle herkes spor salonuna gidemeyebilir. Fakat evde ve yerel yönetimlerin sağladığı hizmetlerle dışarda yapabileceğimiz egzersizler var.”

Haberin Devamı

SPORLA HIZLI VE KALICI

Sports International Müdürü Serhat Çamkerten ise spor yaparak forma girmenin, hem daha hızlı, sağlıklı, kalıcı hem de daha estetik olacağını ifade etti. Çamkerten, baharın gelişiyle, yaza formda girme hazırlıkları yapanlara şu önerilerde bulundu:
“En az hafta 3 gün, düzenli olarak spor yapılmasını tavsiye ediyorum. Haftada 3 gün kas kütlesini artırmaya yönelik direnç egzersizleriyle beraber kardiyo egzersizleri öneriyorum. Mümkünse daha kısa sürelerle, haftada 5 gün spor yapmak çok daha faydalı olacaktır. 60 dakikadan daha uzun süre spor yapılmasını tavsiye etmiyorum. Gün aşırı olacak şekilde haftada 3 gün ağırlık, kardiyo egzersizi, kalan 2 günde ise sadece 60 dakika kardiyo egzersizi yapmaları kilo vermek isteyenlere çok faydalı olacaktır. Kardiyo egzersizlerini, grup halinde yapmanın performansı yüzde 40 oranında artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!