Uzmanlar rota virüsüne karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar rota virüsüne karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 17:09

Uzmanlar rota virüsüne karşı uyardı

Haberin Devamı

DENİZLİ'de Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Betül Altan, rota virüs enfeksiyonlarının 2 yaşın altındaki çocuklarda akut ishalin en önde gelen nedeni olduğunu ve tüm dünyada yaygın görülen bir hastalık olduğunu söyledi.

Rota virüsünün ılıman iklimlerde daha sık görüldüğünü ve kuluçka süresinin 1 ile 3 gün arasında değiştiğini açıklayan Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Betül Altan, rota virüslerinin ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde ve bulguların ortaya çıkışından 10 -12 gün sonra dışkı yoluyla atılabildiğini söyledi. Bulaşmanın ağız ve dışkı yoluyla olduğunu belirten Altan, "Hastane, okul, kreş gibi toplu yaşanan alanlarda salgınlar oluşabilir. Rota virüs oyuncaklarda, eşyaların yüzeylerinde bulunabilir. Solunum yolu ile de bulaşabilmektedir. Rota virüsü geçiren bir kişi tekrar rota virüs ile enfekte olduğunda yine hastalanabilir. Fakat rota virüs enfeksiyonu daha hafif seyreder. Anne sütü ile beslenen bebekler, yeni doğanlar ve 3 ayın altındaki bebekler anneden geçen antikorların koruyuculuğu nedeniyle daha az rota virüsüne maruz kalır" dedi.

Rota virüslerin ince bağırsak iç çeperine yerleşerek bağırsağın emilim ve sindirim özelliğini bozduğunu ateş ve kusma ile hastalığın başladığını anlatan Altan, "Ateş ve kusma ile başlayan hastalık sık ve kötü kokulu sulu ishalle devam eder. Kusma ve ateş genellikle ikinci gün azalır ancak ishal 5 ile 7 gün devam eder. Çocukta değişen derecelerde su kaybı bulguları ortaya çıkar. Dışkı tetkiki ile tanı koyulur. Tedavide amaç kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarını yerine koymaktır. Ağızdan alabilen çocuklarda bol su içirilip patates, pirinç, yoğurt, muz gibi ishale uygun diyet, anne sütü önerilir. Su kaybı bulguları şiddetli olan çocuklarda serum tedavisine başvurulur. Rota virüs aşısı ikinci ayın üzerindeki bebeklerde ilk dozu üçüncü aydan önce başlamak koşuluyla ağız yolu ile 2 yada 3 doz olarak uygulanabilmektedir. Rota virüs enfeksiyonlarından korunmak için el yıkama ve bilinen enfekte kişi ile temastan kaçınma en önemli önerilerdir" dedi.

Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)

"Fotoğraflı"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!