Uzmandan Lyme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmandan Lyme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 12:54

Uzmandan Lyme uyarısı

Haberin Devamı

DOKUZ Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, dünyada tespit edilmiş 25 milyon hastası bulunan Lyme hastalığının hızla yayıldığına dikkat çekerek, Türkiye'de de acil olarak klinik ve hastane kurulması gerektiğini vurguladı.

Yüzyılın salgını olarak nitelendirilen ve 365'den fazla hastalığı taklit etmesi nedeniyle tıp çevrelerinde tedirginlik yaratan Lyme hastalığı Buca Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansta ele alındı. Lyme hastalığının dünyayı ve insanlığı tehdit ettiğini ancak ülkemizde bu konuda klinik veya hastane bulunmaması nedeniyle teşhisinin çok zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Başta kene olmak üzere sivrisinek, at sineği, bit gibi kan emen canlılar yoluyla bulaşma gösteren hastalığın dünyada tespit edilmiş 25 milyon hastası bulunuyor. En hızlı yayılan ve popülasyonu yakın gelecekte 80 milyonu bulması beklenen Lyme hastalığı için ülkemizde de acil olarak klinik ve hastane kurulması gerekiyor" diye konuştu.

Hastalığa neden olan 'Borrelia Burgdorferi' bakterisinin dünyanın bir numaralı vampir bakterisi olduğunu açıklayan Prof. Dr. Barbaros Çetin, hastalığın kalp krizi, şizofreni, bipolar bozukluk, beyin tümörü, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, ürtiker, haşimato tiroidi, alzheimer, parkinson, MS, ALS gibi kas hastalıkları, çölyak gibi pek çok hastalığı taklit etmesi nedeniyle çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Hastalığa genellikle bir çeşit orman kenesinin neden olduğu belirten Prof. Dr. Barbaros Çetin, en bilinen belirtisinin vücutta görülebilen iç içe geçmiş kırmızı, pembemsi halka ya da halkalar olduğunu söylerken, piknik alanlarında çok dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı. Hastalığın kan testi ile tespit edilebildiğini dile getiren Çetin, "Wester blot testi şu an için en kullanışlı test. Bu kan testi ile büyük oranda tespit ediliyor. Bu test bütün dünyada şu an sorun. Test daha da geliştirilmeli. Bakteriye karşı aşı da yok. Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde özel labarotuvarlarda birkaç merkezde testi yapılıyor. Bugün dünya genelinde 25 milyon LYME hastası var. Bunun yakın gelecekte 80 milyonu bulabileceği öngörülüyor Hastalık ile ilgili farkındalık artmalı, üniversitelerde bu konularda kürsüler kurulmalı, Lyme klinikleri açılmalıdır, bu konuda çok geç kaldık" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!