Uzaydan tweet atan adam

Chris Hadfield ünlü bir oyuncu ya da şarkıcı değil ama Twitter'da bir milyondan fazla takipçiye sahip. Sosyal medya yıldızı olmasını sağlayansa Dünya’dan 400 km mesafedeyken göndermeye devam ettiği günlük bildirimler.

Haberin Devamı

Komutan Hadfield, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) bulunduğu süre içinde geleneksel sosyal ağ servislerinden faydalanarak günlük yaşamıyla ilgili deneyimlerini paylaştı, Google+ Hangout'larına katıldı ve alçak yörüngeden çekilmiş eşsiz Dünya görüntülerini paylaştı. Bunu yaparken kendini ön plana çıkarıp görevini abartmaya çalışmadı. Tüm bunları, UUİ’deki görevine, gerçekleştirdiği araştırmaya, gelecek üzerindeki olası etkilere inandığı için yaptı. Hadfield şöyle diyor: “Uzay istasyonu, keşif teknolojilerinin tasarlandığı ve test edildiği ortam. Uzayda ilerlememizi UUİ'deki başarısı kanıtlanmış donanımlara borçlu olacağız.”

UUİ'DEN TWEET GÖNDERMEK

UUİ Keşif 34'te yer alan altı kişiden biri olan Hadfield, iki NASA astronotu Kevin Ford ve uçuş mühendisi Tom Marshburn dışında Oleg Novitskiy, Evgeny Tarelkin ve Roman Romanenko adlı üç Rus kozmonotla çalıştı. Ford'un dünyaya dönmesinden sonra Keşif 35’te Hadfield komutan oldu.

Hadfield'in tweet atmasına olanak veren sistem, istasyonla NASA Görev Kontrol Merkezi (Houston, Teksas'taki Johnson Uzay Merkezi’nde) arasındaki veri bağlantısı. reddit'te gerçekleşen AMA (Bana İstediğinizi Sorun) seansı sırasında sorulan soruya Hadfield'ın verdiği cevap şöyle: "Buradaki dizüstü bilgisayarım uydu bağlantısı aracılığıyla Houston'daki sunucuya bağlanıyor. Yeryüzündeki sunucuysa bir bilgisayarla internete erişiyor. Veri akışı çok yavaş ve video izlemek için yeterli değil ama reddit ve Twitter gibi uygulamalar için yeterli. Zamanımızın yarısı boyunca veri bağlantısına sahibiz."

Hadfield, Twitter hesabı üzerinden (@Cmdr_Hadfield) uzay istasyonunda gerçekleşen yangın alarmından ("alarmlar çaldı, eğitimdeki gibi hareket ettik, şüpheli paneli alıcıyla kokladık, yanlış alarm…") kahvaltıya ("Dünya yörüngesinden günaydın! Kahvaltıda sulu mısır gevreği, kuru süt, şeftali ve siyah kahve var. İşbaşı zamanı.") kadar her şeyi paylaştı. Daha da önemlisi, UUİ'deki yaşamı, deneyleri, operasyonları ve özellikle de yukarıdan Dünya’yı gösteren nefes kesici fotoğraflarla takipçileri büyüledi. Etna Yanardağı lav püskürtürken, Avustralya'daki büyük kayalıkların yoğun renkleri belirirken, İngiltere'deki Dorset sahilindeki oluşumlar görünürken Hadfield'dan gelen fotoğraflı tweet'ler insanların dünyaya bakışını değiştirdi.

Fotoğraf çekimlerinde 12,4 MP alıcılı Nikon D2X ve 12,1 MP tam çerçeve alıcılı Nikon D3S dijital SRL fotoğraf makineleri, balıkgözünden 400 mm telefotoya kadar çok farklı lensler kullanıldı. Hadfield her gün 20-30 arası fotoğraf çekti ve genelde günde sekiz fotoğraf paylaştı. Bunların dizüstü bilgisayarından Houston'daki sunucuya ulaşması ve Twitter'a gönderilmesi gerekiyordu. Arada belirli bir gecikme olduğundan fotoğrafların paylaşılmasındaki gecikme üç dört günü buluyordu. Etna Yanardağı’nın lav püskürtmesi gibi acil fotoğraflarsa birkaç saat içinde sunuldu.

Hadfield'ın fotoğrafçılık ve sosyal medya aktiviteleri NASA'nın ya da Kanada Uzay Ajansı'nın bir isteği değil. Hadfield gün içinde deneyler yapıyor, UUİ işlerini yürütüyor ya da bakım gerçekleştiriyor. Tweet atmak içinse boş zamanlarını kullanıyordu. 54 yaşındaki astronotun Twitter ve reddit gibi servisleri kullanmasını isteyen, babalarının sosyal ağ hesaplarını idare etmesine yardımcı olan oğulları Evan ve Kyle oldu.

Reddit AMA sırasında "Her astronotun kariyerlerinin parçası olan kişisel hedefleri vardır. Benimkilerden biri eğitim ve uzay keşfi sırasında yaptıklarımızı halka anlatmak. Devam etmekte olan beş aylık göreve ek olarak sosyal medya sayesinde bu hedef hiç olmadığı kadar mümkün hale geldi." açıklamasını yaptı.

Şubat ayındaki bir röportaj sırasında devamını getirdi: "Uzay istasyonunda yaptıklarımız temel anlamda büyüleyici. Yaptığımız keşifler, deneyler, Dünya’ya olan bakışımız ve tarih içindeki yerimiz, sürekli olarak Dünya’yı terk eden insanlar… Yeni teknolojiler ve iletişim sayesinde insancıl tarafı doğrudan aktarma şansı elde ediyoruz."



Yazarın Tüm Yazıları