Uzaya yolcu kalmasın!

Uzun yolculuklarda aranız nasıldır bilmem ama ben pek severim.

İçinde bulunduğun taşıttan başka gidecek bir yerin olmadığı için saatlerce oturmaya mecbursundur, bu mecburiyet kimileri için panik atak sebebi olurken bende “kısa tatil” hissi yaratır.
Ne bileyim, evde 12 saat boyunca otursan, bunu hafta sonu yapsan bile, “bir şey yapmalıyım, çok boş oturdum” hissi kaplar bünyeyi.
Hiçbir suçluluk hissetmeden uzun saatler boyunca oturup düşünme, canın ne isterse onu yapma lüksünü verdiği için seviyorum bu uzun yolculukları...
Öte yandan“jetlag” denen hadise var ki o da olmasa tadından yenmeyecek.
Hipersonik uçaklarla yakın bir gelecekte o da tarihe karışacak gibi görünüyor.
Avustralya’da sürdürülen HIFIRE (Uluslararası Hipersonik Uçuş Araştırması Deneyi) bugün kullanılanlardan 6 kat daha hızlı giden “hipersonik” uçaklarla, 10-12 saat süren uzun yolculukları tarihe karıştırmaya hazırlanıyor.
Düşünün, Londra-Sydney arası sadece 3 saat olacak. ılk deneme uçuşunu geçen sene gerçekleştiren “hipersonik uçak” geçen günlerde yapılan ikinci deneme uçuşunu da başarıyla tamamlamış.
Test uçuşundan alnının akıyla çıkan tek taşıt hipersonik uçak değil bu arada. Uzay turizmine el atan Virgin’in ilk turistik “uzay gemisi”nin deneme uçuşları başarılı geçmiş.
Yolculukların bu sene veya önümüzdeki sene başlaması planlanıyor.
Virgin imparatorluğunun “uzay” tarafı olan Virgin Galactic, koltuk başı 220 bin dolar bayılan şanslı yolcuları uzaya götürecek.
Tabii bu biletlere ulaşmak da öyle kolay değil. şimdiden bir bekleme listesi bile var.
Virgin, 330 kişiden 49 milyon dolar depozito toplamış bile.
Bir yıl içinde “uzay turisti” denilen yeni bir tür gezgin ile karşı karşıyayız desenize...
*****
Wright kardeşlerden bu yana sadece 107 yıl geçmiş olmasına insanın inanası gelmiyor, değil mi?


Londra’da “hayallerimin turu”

Yolculuklardan bahsetmişken, Carlsberg, Facebook üzerinden ucunda üç kişilik bir Londra turu olan yaratıcı bir uygulama başlattı. Önce www.hayalleriminturu.com adresine tıklıyorsunuz, bu adres sizi Facebook’a yönlendiriyor.
Facebook hesabınız üzerinden arkadaş listenizde 3 arkadaşınızı seçiyorsunuz ve birlikte bu tura neden sizin katılmanız gerektiğini gösteren bir video, resim, mp3 ya da sadece bir cümle yazıyorsunuz.
Bu hazırladığınız “eser”i profilinizde paylaşıyorsunuz. Sıra geliyor arkadaşlarınızın oylamasına. En çok oyu alan bu seyahate çıkmaya hak kazanıyor, daha doğrusu en “yaratıcı” işe imzasını atan Londra turunu 3 arkadaşıyla birlikte kapıyor.
Tur 11-14 Mayıs’ta, yarışmaya son katılma tarihi ise 26 Nisan, elinizi çabuk tutun derim, zira site açıldığı günü takip eden 2 hafta içinde 3500 aktif üyeye ulaşmış.
Peki ne var bu turda?
Gezeceği-göreceği yerler bir kenara, kazanan 4’lü Londra’da geçireceği 4 günde O2’da Rihanna’yı, Wembley Arena’da Kiss’i VIP biletleriyle izleyecekmiş, Michelin yıldızlı şef Thierry Laborde’la birlikte yemek yapma fırsatı elde edecekmiş, Thriller Show’da Michael Jackson şarkıları söyleyecekmiş...
Kanı kaynayan Habitus okurlarına duyurulur...
Yazarın Tüm Yazıları