Uyan Türkiye

Yurtta sulh, Irak hariç cihanda sulh

LONDRA'dan izne gelen gazeteci dostumuz Faruk Eskioğlu ile ilginç bir sohbet yaptık. ‘‘Londra'da ne var ne yok’’ dedik. Türkiye'de savaşa karşı seslerin cılız kaldığı dikkatini çekmiş. ‘‘Saddam'ın menzilindeki Türkler bir şey yapmazken, menzil dışındaki biz Türkler dışarda savaşa karşı yürüyoruz’’ diyor.

Turizmi merak ettik; Eskioğlu şöyle konuşu:

‘‘İngiltere'den bakarak Irak'a karşı olası savaşın Türkiye'yi turizm ve finans açısından şimdiden olumsuz etkilemeye başladığı söylenebilir. İngiltere'de savaş rüzgárlarından etkilenen turizm şirketleri Türkiye'nin içinde bulunduğu Irak'ın komşusu ülkeleri riskli bölge ilan edip, ‘özel indirim, rezervasyon azaltma ve alternatif ülkeler sunma' gibi önlemler almaya başladı. İngiltere'nin en büyük turizm şirketi Thomas Cook'un Tur Operatör Direktörü Manny Fontenla Novoa, 'hassas nokta' olarak Türkiye, Mısır ve Tunus'u gördüklerini vurgulayarak, kapasite kesintisi ve uçuşları başka bölgelere kaydırma yoluna gittiler. Deniz yolları turizm şirketi Cruise Lines direktörü Fred Olsen'in İngiliz medyasına ‘Biz İstanbul'a tur düzenlemeye başladık. Keşke bu işe girmeseydik' diye hayıflanması Kuşadası ve İstanbul için büyük kayıp değil mi?’’

KRİZ AĞIRLAŞABİLİR

Faruk Eskioğlu, 'kara bulutların' mali sistem üzerinde de dolaştığını anlatırken, İngiltere'deki finans çevrelerinin bir savaş halinde Türkiye'deki bankalara sağladığı sendikasyon kredilerinin faiz oranlarının yükseleceğini, Türkiye'nin ucuz kredi bulmakta zorlanacağını söyledi. ‘‘Bunun anlamı krizin derinleşmesidir’’ dedi.

Başka olumsuzluk örneklerine de dikkat çekiyor:

‘‘Bilindiği gibi ABD ve İngiltere hükümeti Türkiye'yi Irak harekátına katılmaya ikna etmeye uğraşırken, The Independent gazetesi yazarı Mauren Freely'ın alışılmışın dışındaki yazısı bizi uyandırmaya yeter mi acaba? Freely, ‘Türkiye'de politik çalkantı sonrasında AB'ye uyum için önemli adımlar atılmaya başlandı, büyük ekonomik yükümlülükler üstlenildi' diyerek, ABD'nin Türkiye üzerindeki Irak operasyonu için baskısına göz yummanın ikiyüzlü ve siyasi aptallık olacağı yorumunda bulunuyor. Bu sözleri aslında Ankara'nın söylemesi gerekli... 'Yurtta Sulh, Cihan'da Sulh' söylemi Irak için geçerli değil mi?’’

DIŞ TÜRKLER DAHA DUYARLI

İngiltere'
de savaşa karşı yapılan son gösteriyi sorduğumuzda Eskioğlu şöyle diyor:

‘‘Bütün sendika ve dernekler, 'Savaşa Karşı Birlik' çatısı altında birleştiler. Parlamentoda kulis faaliyetleri yapan birlik, geçtiğimiz cumartesi günü Londra'da 250 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenledi. Yaklaşık 2 bin Türk'ün de katıldığı bu gösteride, savaşın Irak'a karşı değil, yoksulluk ve AIDS'e karşı yapılması istendi; Blair ve Bush da protesto edildi. Eşcinsellerden din adamlarına, çocuklardan ihtiyarlara kadar yaşamın her kesiminden katılanlar olduğunu söylersem bizim sivil toplum örgütleri, siyasetçiler ve üniversiteli gençler alınır mı acaba?’’

Karakaya-Aksöz


PROF. Yaşar Nuri Öztürk'ün seçim bölgesindeki çalışmaları sırasında yerel gazetelerin ne yazdığını aktarınca Adana'dan fakslanan 'Ekspres' gazetesinde ilginç bir haber daha okuduk.

Prof. Öztürk'ün 'ezan'dan başka bir kızgınlığı daha varmış...

Gazeteye göre; Öztürk, dostu olan Adanalı işadamı Şekip Karakaya'nın CHP'den aday olmasını istemiş. Ancak listeler açıklandığında Karakaya'nın yerine eski ANAP'Uğur Aksöz'ün, Deniz Baykal'ın kontenjanından Adana 5. sıraya konulduğa dikkat çekmiş... Prof. Öztürk de, son kitabıyla ilgili tartışmaları vesile yaparak ‘‘Sözüm dinlenmiyor’’ diyerek istifa etmiş.

Yaşar Hoca'nın ne kadar programlı ve sözünde duran bir kişi olduğunu CHP'liler daha öğrenememişler.

CHP'
nin hata yapmaya hiç hakkı yok.

Yıldız Porselen MHP'lileştirildi


BEŞİKTAŞ Yıldız Parkı'nda Abdülhamit tarafından kurulan Yıldız Porselen Fabrikası, Osmanlı ve Türk sanatının yaşatıldığı ve geliştirildiği bir yer olarak işlevini Temmuz 2001'e kadar korudu... Bir bakıldı ki, 35 kişi emekli edilivermiş...

'Yıldız Porselen'den tehditle emekli edilen bir grup' 35 kişinin emekli edilmesiyle yaşanan huzursuzluk ve tedirginlik sonrasında neler olduğunu şöyle anlatıyor:

- Kimya mühendisliği eğitimi olan Japonya'da porselen üzerine çalışmaları olan fabrika müdürü Metin Ermiş zorla emekli edilip yerine zar zor AÖF'yi bitirmiş olan MHP İstanbul İl Başkanı H.H.Ceylan'ın yakını Kaya Okuçuoğlu, 2 milyar 250 milyon maaşla fabrika müdürü yapıldı.

- İTÜ Makina Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği mezunu, bu konularda doktora vermiş olan Planlama Müdürü Bahar Korkusuz emekli edip yerine de Ömer İzgi'nin ahbabı bir başka emekli 1.8 milyar maaşla getirildi.

- Zorla emekli edilenlerden İktisat Fakültesi mezunu Emin Şahin'in yerine Muhasebe Müdürü olarak açıktan atanılan AÖF mezunu kişinin, Meclis Genel Sekreter Yardımcısı'nın danışmanı olmaktan başka ne gibi meziyetleri olduğu; fabrika müdür yardımcılığına açıktan atanan kişinin MHP'li bir bakanın kardeşi olmasının bu görev için yeterli bir kriter olup olmadığı üzerinde düşünülecek hususlar değil midir?

- Konusunda uzman, ressamlıkta iddialı çalışmaları olan El Dekor Müdürü Mürşit Aydın'ın yerine getirilen iki yıllık MYO mezunu Hayati Erdem'in Klasik Türk Süsleme Sanatı konusunda ne gibi hüneri ve katkıları olabilir.

- Personel Müdürlüğü'ne aday Hüseyin Pamuk'un iki yıllık açık öğretim mezunu olması ve ülkü ocaklarından yetişmiş eylemli bir ülkücü olması, servis müdürlüğüne atanması için yeterli midir? Bu kişilerin servis müdürlüklerine atanmasıyla 1.7 milyarın üzerinde maaş alacak olmaları MHP teşkilatına olan hizmetlerinin ödüllendirilmesi midir?

Eski Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut'un yeğeni olan Daire Başkanı Polat Akbulut'un, MHP'lileşen bir kurumdan bilgisi var mıdır?

İSKİ’nin ihmali


BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'ya Kadıköylülerden bir not: İSKİ, Kalamış'ta Münir Nurettin Selçuk Sokağını kazalı neredeyse 1.5 yıl oldu. Boru döşeceği söyleniyordu. Toz toprak arasında ikinci yaz geçti; yağışlı havalar geldi ortalık çamur deryasına döndü. Hele Fenerbahçe'nin maçlarında ortalık tam bir rezalete dönüyor. Kimdir bu müteahhit; parasını mı alamaz yoksa becereksiz midir?

Biliyor musunuz?


9-14 Ekimdeki Frankfurt Kitap Fuarı'na, Kültür Bakanlığı'nın davetlisi olarak katılacak Uluslararası PEN Kulüpleri Federasyonu Türkiye Başkanı Üstün Akmen'e Alman Konsolosluğu'nun vize vermediğini ama sonuçta bir başka ülke konsolosluğundan Schengen vizesi aldığını,

Türkiye'nin en kapsamlı seçim haber portalı ve aday tanıtım sitesi secimhaber.com faaliyete geçtiğini,

biliyor musunuz?

MESAJ


GÜRPINAR'da Parlamenterler Konut Kooperatifi üyesi okurumuz ‘‘Müteahhit Fatih Recep Saraçoğlu'na (AKP kurucusu, 3. bölge 17. sıra adayı) iskan parası ödendiğini hatırlıyoruz. Peki istenen 1 milyar 750 milyon liralık altyapı parası arasında yeniden neden iskan parası var?
Yazarın Tüm Yazıları