Uşak'ın yerel markası 97 yıldır tahin üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Uşakın yerel markası 97 yıldır tahin üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2017 09:13

Uşak'ın yerel markası 97 yıldır tahin üretiyor

Haberin Devamı

UŞAK'ta 1920'de kurulan Kartaş Karamanlar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., geleneksel Türk lezzetlerini 3 kuşaklık deneyimiyle sofralara taşıyor.

Ulubey İlçesi'nde 1920'de girişimci Kamil Karaman tarafından tahin üretimi için kurulan ve atlı taş değirmenle tahin üretimi gerçekleştiren Kartaş, ardından su değirmeni kullanarak üretimine yıllarca kesintisiz devam etti. 1950'li yıllarda Uşak'a elektriğin gelmesiyle elektrik gücüyle çalışan tesislere geçerek üretimini büyük oranda artıran Kartaş, Türkiye'nin birçok ilindeki helva üreticisine uzun yıllar boyunca tahin tedarik etti. Dededen toruna 97 yıldır üretimini sürdüren, 1990 yılında kurumsallaşan ve 1992 yılında 'KARTAD' markasını oluşturan firma, odun ateşinde imal ettiği tahin, susam ezmesi, çifte kavrulmuş tahin, haşhaş ezmesi, üzüm pekmezi, tahin helvası, kırmızı gelin tatlısı, köpük helva ve Uşak ev tarhanası gibi geniş ürün yelpazesi ile sofraları süslüyor.

Uşak'ın yerel markası olan KARTAD'ın 97 yıllık mazisini anlatan şirketin yönetim kurulu başkanı Kamil Karaman, "Rahmetli dedem Kamil Karaman tarafından 1920 yılında Ulubey ilçesinde büyükbabaların teşvikleriyle kurulan şirketimiz tahin üretimine başladı. Tahin o dönemde susamın temizlenip fırınlarda kurutulup at ile döndürülen taşların yardımı ve insan gücüyle üretilirdi. 1932 yılında su değirmenlerine geçirken, 1945 yılında ise Tayyip Karaman tarafından aile şirketinin temelleri atılmıştır. O dönemde günlük 1500 kilogram tahin üretimi yapan şirketimiz, 1953 yılında Uşak'a elektriğin gelmesiyle tesislerini Ulubey'den Uşak'a taşımış, 1970 yılında modern üretim tesislerinde günlük 10 ton üretime ulaşmıştır. 1980 yılından bu yana şirketin başında 3. kuşağı temsilen ben bulunuyorum ve kapasite artırımına giderek çok sayıda ürün yelpazesi ile üretimi devam ettirmekteyim" dedi.

Kartaş Karamanlar Gıda'nın 97 yıllık tecrübesi ile kurumsallaşarak markalaşmaya gittiğini, 'KARTAD' markasıyla sofralardaki yerini aldığını ifade eden Karaman, "Firmamızda halen tahin, taze ve organik üzüm pekmezi, köpük helva, tahin helvası, yaz helvası, kırmızı helva, haşhaş ezme, susam  ezme, reçel, çıtır helva, ev tarhanası, simitlik ve pidelik susam ile birçok yöresel kahvaltılık gıda maddesi üretimi gerçekleştirilmektedir. Tüketiciye sunulan tüm ürünlerin üretimini, son teknolojiyi hijyen, kalite ve tecrübe ile birleştirip, HACCP ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemleri Sertifikaları dahilinde yüksek standartlarda çalışan ve Uşak'ta bulunan 10 bin metrekare açık, 6 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerde gerçekleştiriyoruz. Üretimin her aşamasında kontrollü, katkısız ürünleri, kaliteden ödün vermeden tüketiciye sunan 'KARTAD', bugün modern tesislerinde ürettiği asırlık lezzetleri Türkiye'nin dört bir köşesine ve dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor. Ticari kaygılardan uzak, tamamen tüketicinin damak zevki, gıda sağlığı ve beklentileriyle bütünleşen bir üretim anlayışı içindeyiz" diye konuştu.

Yavuz KUŞDEMİR / UŞAK, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!