Üreticilere zararlıyla mücadele eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Üreticilere zararlıyla mücadele eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 09:37

Üreticilere zararlıyla mücadele eğitimi

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - DEMRE'de portakal ve nar üreticilerine Çiftçi Tarla Okulu projesi kapsamında uygulamalı eğitim verildi.

Köşkerler Mahallesi'nde Çiftçi Tarla Oklu eğitim uygulamasına Demre Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Işık, ziraat mühendisleri Elif Akkaya, Arzu Demirel, Ali Anaç, portakal ve nar üreticileri katıldı. Çiftçilere teorik bilgilerin verildiği eğitimin ardından portakal bahçelerinde uygulama yapıldı. Portakalda büyük zarara yol açan Akdeniz meyve sineği, unlu bit zararlıları, kahverengi hastalığı, Güney Amerika domates güvesi (tuta absoluta) ve narda görülen ağaç sarı kurdu hakkında bilgilendirme yapıldı. Biyolojik mücadele başlatılan portakal bahçelerinde uygulamanın sonuçları gözlemlendi.

KALINTI SORUNU

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa Işık, portakal bahçelerinde en büyük zarara Akdeniz meyve sineği ve unlu bitin neden olduğunu söyledi. Köşkerler Mahallesi'nde Türkiye'nin en kaliteli portakalının yetiştiğini ifade eden Mustafa Işık, "Bu portakalın tamamı ihraç edilmeli. Ama olmuyor. Ya Akdeniz meyve sineği kalıntısı ya da ilaç kalıntısı çıkıyor. Bunun tek çözümü biyolojik, kültürel ve biyoteknik mücadele yöntemlerini kullanmak. Kimyasal mücadele son çözüm olmalıdır. Mümkünse hiç olmamalıdır" dedi.

KİMYASAL MÜCADELE SON ÇARE OLMALI

Portakal ve nar bahçelerinde görülen unlu bit zararlılarına karşı savaşçı böceklerin kullanılmasının önemine vurgu yapan Mustafa Işık, "Akdeniz meyve sineğine karşı feromon tuzakları denen 'delta' ve 'besi' tuzakları kullanın. Bahçenizi sürekli kontrol edin. Hastalık belirtisi görünce hemen biyolojik ve biyoteknik önlemleri yaşama geçirin. Bizi haberdar edin. Bahçenizi gözlemleyelim. Ama tekrar söylüyorum. Kimyasal mücadele en son çare olmalı veya hiç olmamalı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!