Ünüvar: “Adana, Yarını Çok Parlak Bir Şehir”

Güncelleme Tarihi:

Ünüvar: “Adana, Yarını Çok Parlak Bir Şehir”
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 13:07

TBMM SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI, AK PARTİ ADANA MİLLETVEKİLİ PROF. DR. NECDET ÜNÜVAR, ADANA’DAKİ ODA VE BORSALAR İLE HACI ÖMER SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ (OSB) BAŞKANLIĞI’NIN AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI AĞIRLADIĞI TANIŞMA TOPLANTISINDA, SANAYİCİ VE İŞADAMLARINA HÜKÜMETİN ADANA’DA GERÇEKLEŞTİRDİĞİ VE GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLADIĞI YATIRIMLAR HAKKINDA BİR SUNUM YAPTI.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, devam eden yatırımların tamamlanmasıyla, dünü parlak bir şehir olan Adana’nın yarınının çok daha parlak olacağını söyledi.
Ünüvar, Adana’daki oda ve borsalar ile Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı’nın AK Parti milletvekili adaylarını ağırladığı tanışma toplantısında, sanayici ve işadamlarına hükümetin Adana’da gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı yatırımlar hakkında bir sunum yaptı.
Sorumluluk gerektiren bir iş olan siyasetin yegane çözüm adresi olduğunu ifade eden Ünüvar, siyaset kurumu ne kadar etkili olursa, sorunların çözümünün de o kadar kolay olacağını belirtti.
Şehirlere bakıldığında; her şehrin karakteristiğini belirleyen bir unsur olduğunu, bu unsurların bazen nehir, bazen deniz, bazen de petrol veya madenler gibi doğal kaynaklar olduğunun altını çizen Ünüvar, “Adana’ya baktığınız zaman, Adana gerçekten çok heyecan uyandırıcı bir şehir. Toroslar dağların en kalitelisi. Nehre baktığımız zaman; dünyada içinden 2 tane nehir geçen kaç şehir vardır. İçinden hem Ceyhan, hem Seyhan Nehri geçiyor. Denize baktığınız zaman, 162 kilometrelik bir sahil hattı var. Bizim doğal kaynağımız yok, ama BTC Boru Hattı’yla adeta Bakü’den çıkan petrolün dünyaya sevkinin yapıldığı şehir konumundayız. BTC 1996’da kurulmuş, faaliyete geçmiş ve bugüne kadar toplam 2 milyar varil petrol ihraç edilmiş. Çok enteresan, çok çarpıcı, çok etkileyici bir şehir. Adana ilklerin de şehri. İlk çırçır fabrikası Adana’da kurulmuş, ilk zeytinyağı fabrikası, ilk iplikhane, ilk iplik dokuma. Adana böyle etkileyici bir şehir” dedi.
3 kıtanın kesişim noktasında bulunan Adana’nın, ulaşım potansiyeliyle de son derece kritik bir transit noktada bulunduğuna dikkat çeken Ünüvar, İncirlik Üssü’nün bu kentte kurulmasının da aslında Adana’nın dünya ölçeğindeki önemini ifade bakımından önemli olduğunu, “Adana’ya hakim olan, Ortadoğu’ya hakim olur” düşüncesinin ürünü olduğunu kaydetti.
Türkiye Ulaşım Kolaylığı Endeksi’nde İstanbul, Hatay, Tekirdağ ve İzmir’den sonra 5. Sırada yer alan Adana’nın, pekçok sektörü bir arada barındıran bir şehir olduğuna işaret eden Ünüvar, “Adana, orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatında ilk 5’te. Dolayısıyla Adana aslında yüksek kalitede ürünler de üretiyor ve ihraç ediyor. 2002 yılından beri de Adana’nın ihracatı artmaya devam ediyor” diye konuştu.
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, 13 yılda Adana’ya yaklaşık 20 milyar TL’lik yatırım ve destek sağlandığını belirterek, “Antalya’ya yapılan yatırımın tutarı ise 13 yılda 14 milyar TL. Bu rakamlar, ‘İktidar Adana’ya yatırım yapmıyor’ diyenlere de net bir cevap” şeklinde konuştu.
YATIRIMLAR
Siyasetin sadece bugünü değil, yarını da düşünmeyi gerektirdiğini vurgulayan Ünüvar, yapılan yatırımları şöyle sıraladı:
“Hızlı Tren: Hızlı tren, Adana’nın hayallerinden birisi. 2018 yılı başında bir Adanalı Adana’dan bindiğinde İstanbul’a gidebilecek. Şu anda İstanbul-Ankara hattı tamam. Ankara-Konya tamam. Ondan sonraki aşama Konya-Karaman hattının ihalesi yapıldı. Karaman-Ulukışla arasında elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları devam ediyor. Ulukışla-Yenice arasında benzer bir çalışma yapılıyor. Adana-Mersin arasındaki hızlı tren hattı ise ihalesi yapıldı, yer teslimi yapıldı, yakında çalışmalar başlayacak. Dolayısıyla bütün bu 4 aşamalı işlem bittikten sonra Ankara-Adana, Adana-İstanbul arasındaki hızlı tren seferleri başlamış olacak. Bu iktidarın Adana’ya verdiği bir sözdü, o sözün de gereği yapılıyor.
Adalet Sarayı: Adalet sarayı ve istinaf mahkemesi inşaatları şu anda devam ediyor. İdari istinaf mahkemesiyle ilgili de bir talep var, bununla ilgili görüşmelerimiz ise devam ediyor.
Eğitim: Eğitimle ilgili pek çok yatırımımız var. Derslik yatırımlarımızla derslik başına düşen öğrenci sayısı 44’ten 33’e düştü. Bu çok önemli bir şey. Çocuklarımızın daha kaliteli eğitim alması açısından son derece önemli.
Sağlık Kampüsü: Bin 550 yataklı bir şehir hastanesi. 6 ayrı hastaneden oluşan devasa sağlık şehri. İnşaatı etrafında şu an barakalar olduğu için halk bunu fark etmiyor olabilir, ama çok yakında binalar yükselecek ve fark edilecek. Çünkü çok hızlı ilerliyor. Şu anda bin civarında işçi çalışıyor. Gece gündüz çalışmalar devam ediyor. Ulaşım açısından Türkiye’nin en iyi sağlık tesisi olduğunu söyleyebilirim. Burada olayın hep sağlık boyutu konuşuluyor, ama müteşebbislerimize şunu da ifade etmek isterim. Bu yatırım, esasında sadece yöredeki insanlara sağlık hizmeti sunmakla kalmayacak. Çevre illere ve buraya gelecek müteşebbislere sağlık hizmeti sağlayacak. İkincisi burada 5 bin civarında istihdam olacak. Yani OSB’de 33 bin civarında istihdam olduğunu düşünürsek altıda biri oranında istihdam oluşacak. İstihdam konusu da bu şehirde en fazla konuşulan, en fazla talepte bulunulan husustur. Üçüncüsü de sağlık turizmi potansiyeli. Buraya ciddi bir döviz girdisi olacak. İnsanlar döviz bırakırken, aynı zamanda bu şehrin otelini kullanacaklar, taksisini kullanacaklar, kebabını ve şalgamını tanıyacaklar. Adeta bir tanıtım ve turizm kapısını da açmış olacak. Aslında şehir hastanesinin heyecanını bu şehre biraz daha fazla yansıtmamız gerekiyor.
Üniversite: Birkaç yıl önce kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kampüs alanıyla ilgili çalışmalar başlayacak.
Yedigöze Barajı: Yedigöze Barajı da çok iyi anlatamadığımız hizmet alanlarından birisi. Yedigöze’yle ilgili geçtiğimiz hafta 5 Mayıs’ta bir gelişme oldu. Yedigöze’nin kapalı devre sulama sistemiyle ilgili bir ihale yapıldı. Yaklaşık 125 milyonluk TL’lik bir ihale. Tam 18 bin hektarlık alanı sulayacak. Yani 180 bin dönümlük alanı sulayacak. Seyhan Barajı’nın sulama havzası 75 bin hektar. Ama onun yarısının sulanabildiğini biliyorum. Dolayısıyla bu Yedigöze Barajı’nın sulama ihalesiyle yeni bir Çukurova doğacak.
Stadyum: 33 bin kişilik stadyum inşaatında çalışmalar devam ediyor.
Kent Müzesi: Kent Müzesi de Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’in kentimize kazandırdığı önemli bir hizmet.
Anavarza Antik Kenti: Anavarza Antik Kenti’nde büyük bir kazı yapılıyor. Kazı bittiği zaman Anavarza ikinci bir Efes olacak. İnsanlar bir yandan Tarsus, bir yandan Hatay’a inanç turizmine gelirken, Anavarza’yı görmeden geçemeyecek. Anavarza, Kozan’la ilgili çok ciddi bir adım olacak.
Hastane: Kozan’a 200 yataklı bir hastane yapıyoruz, Ceyhan’a 250 yataklı hastane yapıyoruz. Çukurova Aşkım Tüfekçi Hastanesi’ne ek bina yapıyoruz. İmamoğlu Devlet Hastanesi ek binası devam ediyor. Karaisalı Devlet Hastanesi’ni tamamladık, açılışını yaptık. Feke Devlet Hastanesi tamamlandı. Saimbeyli Devlet Hastanesi devam ediyor.
Madencilik: Bu şehrin potansiyeliyle ilgili konuşurken madenciliği göz ardı etmemek lazım. Aslında Adana’da çok ciddi bir madencilik potansiyeli var. Tufanbeyli ilçesinde kurulan termik santralde 3 bin civarında insan çalışıyor. O yörede işsizliği neredeyse sıfırladı. 3 bin işçinin 2 bin 500’ü Tufanbeyli yöresinden çalışıyor. Aladağ ilçesine gittiğiniz zaman benzer bir potansiyel var. Adana’nın çok ciddi bir maden rezervinin olduğunu ve bunu harekete geçirmemiz gerektiğini ifade etmeliyiz.
Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi: Bu şehri enerjide lider şehir yapacak bir yatırım. Kamulaştırmayla ilgili aşmamız gereken, yerel mahkemede devam eden bir süreç var. O süreç bittiği zaman, kamulaştırma işlemi bittiği zaman orada hızla yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırımın kazmaları vurulacak ve bu da yaklaşık 60 bin istihdam sağlayacak. Bu müthiş bir rakam. Ceyhan bölgesini yeniden şekillendirecek yepyeni bir yatırım.
Karataş Limanı: Karataş’a ticari potansiyeli olan ve tarımsal ürünlerin ihracatıyla ilgili bir liman projesini ilgili makamlara iletmiştik. Bu konuyla ilgili gelişme oldu, ancak yeri henüz kesinleşmedi. Bu konuyla ilgili de yakında inşallah gelişmeler olacak.
Güney Kuşak Bulvarı: Projeyle ilgili Karayolları Genel Müdürlüğünce yakında ihale yapılacak. Kozan-Mansurlu yolunun da takipçisi olacağız.
Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması: Bir bölgenin Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi ilan edilip, daha sonra seraların orada teşvik edilmesiyle ilgili husus gündemimizde olması gereken bir konu. Bunun detaylarını konuşmamız, tartışmamız lazım. Tarım sektöründeki arkadaşlarla bir araya gelip, bunları birlikte geliştirmemiz lazım.”
Ünüvar, Adana’ya 13 yılda yatırım ve desteğin sektörlere dağılımıyla ilgili de şunları kaydetti:
“Ulaştırma ve haberleşme 2.9 milyar TL, eğitim 1.4 milyar TL, sağlık 1.7 milyar TL, adalet 421 milyon TL, orman ve su işleri 1.6 milyar TL, enerji ve tabii kaynaklar 465 milyon TL, çevre ve şehircilik 159.2 milyon TL, TOKİ 1.5 milyar TL, İlbank 4.3 milyar TL, gıda tarım ve hayvancılık 2.2 milyar TL, aile ve sosyal politikalar 2.2 milyar TL, gençlik ve spor 671 milyon TL, kültür ve turizm 134.4 milyon TL, vakıflar 22.7 milyon TL, bilim, sanayi ve teknoloji 281 milyon TL, TÜBİTAK 92 milyon TL; KOSGEB 58.8 milyon TL, KÖYDES 125 milyon TL, kalkınma ajansı 125.3 milyon TL, üniversite 463 milyon TL.”
LİDER ŞEHİR ADANA
Ünüvar, Adana’da, çok farklı etnik kimliğin kardeşçe bir arada yaşadığını belirterek, iktidar partisi milletvekili adayları olarak, farklı katmanlar arasında bir sinerji oluşturmak zorunda olduklarını belirtti.
Önümüzdeki dönemde Adana’nın birliği, birlikteliği için herkese el uzatacaklarını ifade eden Ünüvar, “Bunu sağlayabilirsek, bu şehri öncü şehir yapabiliriz. Bunu yapabildiğimiz ölçüde tarımda, sağlıkta, enerjide, ulaşımda ve daha birçok alanda bu şehri lider şehir yapabiliriz. Adana dünü parlak, ama yarını çok daha parlak bir şehir olacak. Yapılan yatırımlar, Adana’nın yarınını çok daha parlak hale getirecektir. Biz bunun için inşallah çalışacağız. Biz ekip olarak hazırız, sizin de desteğinizi bekliyoruz” dedi.
AK Parti Adana İl Başkanı Fikret Yeni de, AK Parti iktidarının, millete hizmet ederken gerek demokratik istikrar gerek siyasal istikrar gerekse ekonomik istikrarın olmazsa olmaz unsurlar olduğunun bilincinde olarak hareket ettiğini dile getirdi. Sanayici ve iş adamlarının, her zaman ülkenin geleceği, ülkenin bekası için çalışan siyasi iradenin yanında olduğunu belirten Yeni, “Aday arkadaşlarımızın hepsi, sorunların çözümü yönünde, hizmet etme yönünde bu yola çıkmıştır. Seçilecek olan her bir milletvekili, Adana’ya hizmet aşkını gönlünde taşıdığı gibi, Adana’ya hizmet etme yürekliliğini de ortaya koyacaktır. AK Parti olarak bunu gerçekleştirecek bir ekibe sahibiz” diye konuştu.
Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ise, toplantıyı, seçim öncesi milletvekili adaylarına yapıcı öneriler sunmak amacıyla düzenlediklerini ifade etti. Sütçü, AK Parti’nin adaylarını genel olarak çok iyi tanıdıklarını, sanayici ve tüccarın dilinden anlayan bir ekip olduğunu düşündüklerini kaydetti.
Toplantıda; oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları ile meclis başkanları, adaylara önerilerini sundu, Adana’yla ilgili taleplerini iletti.
Adana Hacı Ömer Sabancı OSB, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası, Kozan Ticaret Odası, Kozan Ticaret Borsası, Ceyhan Ticaret Odası ve Ceyhan Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; adaylardan Necdet Ünüvar, Fatma Güldemet Sarı, Sadullah Kısacık, Talip Küçükcan, Mehmet Şükrü Erdinç, Mustafa Çalışkan, Asuman Tekin, Kasım Pamuk, Ramazan Demir, Mehmet Ay ve Hasan Berzan Toprak katılırken; Mehmet Faruk Bozkurt rahatsızlığından dolayı, Esra Yalvaç ve Mehmet Can ise ilçelerdeki programlarından dolayı katılamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!