Unutmamak yeter mi?

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Üzerinden beş yıl geçtiği halde, Sıvas Katliamı dediğimiz meşum olay hafızalarımızdaki tazeliğini bütün gücüyle koruyor olmalı ki, bu yılın 2 Temmuz günü de tüm kamuoyunda ilgi ile beklendi.

Beklenmekle kalmadı:

Atatürk'ün gerçekleştirdiği o eşsiz ‘‘kültür devrimi’’nin evlatları, bildirilerle, demeçlerle bu vahim olayı tekrar tekrar kınadılar.

Kuşkusuz çok haklıydılar.

Ama ‘‘haklı olmak’’ ve ‘‘kınamak’’ bize yeterli gelmedi.

Niçin böyle söylediğimizi anlatabilmek için, bazı alıntılar yapalım:

Zonguldak Barosu Başkanı Zeki Çolakoğlu, beş yıl önce cumhuriyet tarihinin en acımasız gerici ayaklanmalarından birinin daha gerçekleştiğini belirterek:

‘‘Sıvas katliamı, laikliğe, cumhuriyete, demokratik hukuk devletine başkaldırıdır. Amaç şeriatı getirerek teokratik devlet düzeni kurmak (...) Atatürk devrimlerinin laiklik olan ana ilkesini ortadan kaldırmaktır.’’ diyor.

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Ataol Behramoğlu'nun görüşleri farklı değil. Şöyle diyor:

‘‘Sıvas katliamının üzerinden 5 yıl geçti. Bazı yaralar kapanmaz. Sıvas'ta açılan yaralarımız bu türdendir. Türkiye'nin aydınlık güçleri gericiliğe geçit vermeyecektir.’’

Bir de Aydın Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Erol Ertuğrul'un sözlerini aktaralım:

‘‘Bizler bu insanlık dışı eylemi unutmadık. Ve hiç unutmayacağız. Unutmayacağız ki, bir kez daha bu tür alçakça eylemler gerçekleşmesin. Unutmayacağız ki, bu düşünceyi taşıyanlar yanlışlıklarını anlasınlar. Unutmayacağız ki, ulusumuza yakışmayan bu tür çağdışı eylemler bir kez daha yinelenmesin.’’

Bu sözlerin her kelimesi altına biz de imza atarız. Ama takıldığımız nokta şu:

Dikkat ederseniz, hepsi de olayı lanetliyor ve ‘‘unutmayacağız’’ yemini ediyor. Yapıcı bir şey söylemiyor.

Oysa bizim bildiğimiz Atatürkçülük önce ‘‘akılcılık’’tır.

Akılcılık, Sıvas katliamını unutmamayı gerektirdiği kadar, başta Sıvas olmak üzere Türkiye'nin hiçbir yerinde yeni bir Sıvas olayı yaşamamak için gerekli önlemleri almayı öngörür. Yoksa her yıl 2 Temmuz'da ayağa kalkıp, ‘‘lanetliyoruz’’, ‘‘unutmayacağız’’ diyerek hiçbir yere varamayız.

O nedenle gerek Sıvas'taki ve Sıvas dışındaki Sıvaslı aydınlar, gerek yeni bir Sıvas olayı yaşanmaması için Sıvas'a Atatürk ışığını taşıyacak öteki aydınlar, evet tüm bu insanlar ne yapıyorlar?

Sıvas'ı Türkiye haritasının dışına atamayacağımıza göre onu nasıl kazanacağımızı tartışsak daha iyi olmaz mı?













Yazarın Tüm Yazıları