Unutma beni dolması

Osmanlı döneminde gedikli, bir meyhaneye girdiğinde, tezgahta hazır bekleyen mezeler olurmuş.

Lahana turşusu, piyaz, leblebi gibiÉ Bu mezeler ikram olduğu için ücrete tabi değilmiş. Zaten, müşteri içeri girdiği zaman masayı da hazır bulurmuş. Müşteri masaya oturunca da masada mum yakılırmış.

Ramazan bittiğinde, meyhane sahipleri, gedikli müşterilerine şık bir anımsatma yaparlarmış. Bu anımsatma, müşterilerinin evine midye dolma ya da uskumru dolma göndermekmiş, ki bu yemeğe "bizi unutma dolması" denirmiş. Günümüzde ise meyhaneler iftar programı hazırlıyor.

Anadolu’daki uygulama meyhanelerin ramazanda tatile girmesi yönünde. "unutma bizi dolması" ise unutulup gitti. bile.

İNCE NOKTALAR

Kavanozdaki Türk kahvesinin nemlenmesini engellemek için, içine bir adet kesme şekeri koyun.

İFTAR MÖNÜSÜ

Güveçte patlıcan tava

Yapılışı:

Öncelikle, patlıcanları tuzlu suda bekletin. Etleri yıkayıp, toprak güvece koyun. 3 adet domatesi etlerin üzerine doğrayın. 10 diş sarımsağı ekleyin. Patlıcanların yarısını etlerin üzerine yerleştirin. Domateslerden bir sıra yapın. Yeşil ve kırmızı biberlerin yarısını doğrayın. Üzerine kalan patlıcanları yerleştirin. Sırayla kalan sarımsakları, domatesi, biberleri ilave edin. Tuzu ve karabiberi atın.Güvecin ağzını, patlıcan kabuklarını yan yana dizerek, kapatın. Suyunu koymadan, 175 dereceye ayarlı fırında 90 dakika pişirin. Patlıcan kabuklarını üzerinden alın. Güveci ters çevirerek, servis tabağına alın.

8 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 90 dakika

Malzeme listesi

6 adet kuzu kol parça

6 adet patlıcan (çizgili şekilde soyulup kuşbaşı formunda doğranmış)

6 adet domates

4 adet yeşil biber

2 adet kırmızı biber

20 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz, karabiber

SAHUR MÖNÜSÜ

Kolay köbete

Yapılışı:

Öncelikle, etleri tereyağıyla kısık ateşte kavurun. 3 su bardağı sıcak suyu ve tuzu ekleyip 5 dakika daha pişirerek süzün. Öte yandan, et suyuna pirinçleri ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin. Karabiberini de ekip, karıştırın. Pirinçlerin biraz diri kalması gerekir, çünkü, bir kez de fırında pişeceği için lapa olabilir. Sonra, sosu hazırlamak için, bir kasede yumurtaları, sütü ve sıvıyağı iyice çırpın. Kobeteleri sarmak için, yufkaları 4’e bölüp börek sosunu üzerlerinde gezdirdikten sonra ikiye katlayın. Kenarları dışta kalacak şekilde bir komposto kasesine yayın.. Önce etli harçtan koyup, üzerini pilavla doldurun. Kaseden sarkan yufkalarla üstünü kapatın. Kaseyi, yağlanmış fırın tepsisine ters çevirin. Diğer yufkaları da aynı biçimde sarıp kalan sosu da üzerlerine sürerek orta sıcaklıktaki fırında börekler kızarıncaya kadar pişirip servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Malzeme listesi

500 gr kuşbaşı dana ya da kuzu eti

2 tatlı kaşığı tereyağı

5 adet yufka

3 su bardağı pirinç (ayıklanıp yıkanmış)

3 su bardağı et suyu

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Börek sosu için

2 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

2 adet yumurta
Yazarın Tüm Yazıları