Ünlülerin Maço'su

Ünlü fotoğrafçı Zeynel Abidin Ağgül’ün, en az kendisi kadar ünlü bir köpeği var: Maço.

O, ünlülerin fotoğraf çekimlerinde vazgeçemedikleri bir partner. Azra Akın, Asena, Sibel Can, Aşkın Nur Yengi, Hepsi Kızları gibi pek çok isim, onunla objektif karşısına geçmiş. Maço da alışmış, sahibinin İstanbul Maslak’taki stüdyosunda mesai yapıyor. Çok rahat poz veriyor, verilen komutların dışına çıkmıyor. Zeynel Abidin Ağgül, köpeğinin kendisinden daha çok ilgi gördüğünü söylüyor: "Mesela, Pakize Suda yakınlardaysa mutlaka uğrar. Bir keresinde sen işine bak ben Maço’yu sevip gideceğim dedi. Benim de hatırımı sormalarını bekliyorum ama onlar Maço’ya geliyor."

Maço bir Alman çoban köpeği. Daha bir aylıkken Zeynel Abidin Ağgül’e hediye edildi. Şimdi altı yaşında ve 41 kilo. İsminin Maço olduğuna bakmayın, dört yaşına kadar çok korkak bir köpekmiş. Sokakta başka bir köpekle karşılaştığı zaman sahibinin arkasına saklanıyormuş. Son iki yıldır sokaktaki diğer hayvanlardan korkmuyor. 24 saat sahibinin yanından ayrılmıyor. Çekimlere, iş görüşmelerine, hatta bankaya fatura ödemeye bile birlikte gidiyorlar. Sabahtan akşama kadar stüdyodaki çalışmaları, fotoğraf çektiren ünlüleri ve objektif önünde verilen pozları seyrediyor.

GÜZEL KADINLARA BAYILIYOR

Küçükken dik kulakları ve sevimli yüzü, stüdyoya gelen pek çok ünlünün kalbini kazanmasına yetti. Hemen herkes onu kucağına alıp bir kere objektifin karşısına geçti. Yaşı büyüdükçe beğendiği mankenlerin, oyuncuların peşinden ayrılmaz oldu. Zeynel Abidin Ağgül, köpeğinin güzel kadınlara bayıldığını söylüyor: "Yakışıklı erkekleri de seviyor ama ona ilgi gösteren bir kadın olursa peşini bırakmıyor. Bir süre önce oyuncu Evrim Akın’ın fotoğraflarını çektik. Evrim’i o kadar sevdi ki, her karede kafası olmasa kuyruğu var."

Zamanla Maço usta bir fotomodel olma yolunda ilerledi. Gözünü kırpma dediğinizde uzun süre öyle durup en iyi karenin çıkmasına yardımcı oluyor. Çok yakışıklısın dediğinizde hemen oturuşunu değiştiriyor. Kendine çekidüzen veriyor. Kendisinden korkan biri olursa, komiklikler yaparak gönlünü anlamaya çalışıyor. Bütün bu çekimler karşılığında en büyük ödülü, karşı koyamadığı kaju fıstığı.

BAYILAN OYUNCUYU AYILTTI

Oyuncu bir kız çekim için stüdyoya gelmişti. Tam çalışmaya başlayacağımız sırada birden bayıldı. Ambulans çağırdık. O sırada Maço da kızın yanına geldi. Koca cüssesiyle kızın yattığı koltuğun üstüne çıktı. Yanına uzandı. Yüzünü yalayarak uyandırdı.

ÜLKÜCÜ SİMGESİ DİYEN ADAMA DARILDI

Bir iş görüşmesine Maço ile gittik, insanlarla tanıştık ve rahatsız olmasınlar diye kapı kenarına oturduk. Tam karşımızdaki adam ben bu köpekleri sevmem, bunlar ülkücü simgesi, dedi. Maço darıldı ve adama arkasını dönerek oturdu. Bir süre sonra adam "Niye böyle oturuyor" diye sordu. "Sen öyle konuştuğun için" dedim. İnanamadı. Maço’ya sarılarak bin kere özür diledi. Onun mağrur bakışlarını görmeliydiniz.Hakan GENCE

Hamile kedilerin bakımına dikkat

Hamilelik dönemleri normalde 60 - 63 gün süren kedilerde, ilk 2-3 hafta genellikle gözle görülür bir değişiklik olmaz. Dikkati çeken en belirgin durum, çiftleşme isteğine ait tekrarlayan belirtilerin kesilmesidir.

Veteriner hekim, ultrason ile 15. günden itibaren, elle muayene ile de 18 - 20. günden itibaren hamileliği teşhis edebilir. Genellikle 3-5 yavru doğuran kedilerde, bebeklerin kalp sesleri ultrason ile 24. günden itibaren izlenebilir. Beşinci haftadan itibaren karında büyüme başlar. Yavru sayısı fazlaysa bu belirtiler daha hızlı ve belirgin olur.

Hamilelik öncesinde ve başlangıcında, kedinin kaliteli mamalarla ve uygun vitamin, mineral ilaveleri ile desteklenmesi iyi olur. Yetersiz ve kalitesiz ürünlerle yapılan beslenme, yavruların ve anne kedinin sağlığı açısından olumsuz etki yapar. Ancak gereğinden fazla beslenmesi ve az hareket etmesi de aşırı kilo almaya ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden günlük aktivite ve egzersizlerinin kısıtlanmaması, aşırı beslenme ve gereğinden fazla vitamin-mineral takviyesinden kaçınmak gerekir. Yapılacak en iyi şey veteriner hekiminizden beslenme konusunda profesyonel destek almak.

Hamileliğin 4. haftasından itibaren anne kediye verdiğiniz mamaya yavaş yavaş yine yüksek kalitede yavru kedi maması ilave etmek faydalı olur. Miktarını kademeli olarak her hafta artırın, son haftalarda sadece yavru kedi mamasına dönün. Bu geçişin yanı sıra günlük tüketim miktarı ve frekansı da arttırılmalı. Hamileliğin ortalarında en az üç öğün veya mama kabında sürekli mama olacak şekilde beslenme uygulanması yeterli. Son haftalarda ise anne kedi daha küçük porsiyonlar halinde ancak 3-4 saat gibi kısa aralıklarla beslenmek isteyecektir. Hamileliğin son haftası ile emzirme döneminin ilk ayında anne kedi normal zamanlarına göre 2 kat mama yemeye ihtiyaç duyar.

Hamilelik boyunca anne kediye ilaç uygulamalarından kaçınılmalı. Ancak gerekli durumlarda ve sadece veteriner hekiminizin kullanmanızda sakınca görmediği ilaçları verebilirsiniz. Emzirme döneminde de veteriner önerileri dışında ilaç vermeyin.

Anne kedinin doğum yapacağı ve bebeklerine bakıp onları emzireceği bir yer hazırlamak gerekir. Aksi takdirde kediniz yeri kendisi seçer ve bu yer de çoğu kez gardırobunuz, dolabınız, yatağınız gibi uygun olmayan alanlar olur. Hamilelik boyunca ve özellikle son haftada kedinizin sokağa çıkmasına da izin vermeyin. Aksi takdirde dışarıda doğum yapabilir. Kuytu bir yere gireceği için bulmakta zorluk çekebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları