Üniversite kenti Ankara öğrencilerini bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversite kenti Ankara öğrencilerini bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

10 üniversitesi ile ’üniversite kenti’ niteliğindeki Başkent Ankara, yeni eğitim yılında Ankara dışından gelecek öğrencilerine hazır. Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak öğrenciler için devlet yurtlarının yanı sıra üniversite yurtları ile özel öğrenci yurtları da seçenekler arasında yer alıyor.

ÜNİVERSİTEYE yeni kayıt yaptıracak adaylar için devlet yurtlarının yanı sıra üniversitelerin yurtları ile özel öğrenci yurtları da seçenekler arasında yer alıyor.

Adayların kazandıkları üniversitelere göre barınma imkanları da değişebiliyor. Özel üniversitelerin çoğu öğrencilerine olanakları fazla yurt imkanı sunarken, kampüsü olan devlet üniversitelerinin çoğunun da kendine ait yurtları bulunuyor. Ancak bu devlet üniversitelerinin yurtlarının yatak kapasitesi sınırlı olduğu için öğrenciler başarı durumlarına ve ekonomik düzeylerine göre değerlendirilerek yurda alınıyor.

Bazı üniversitelerin kampüslerinin yakınlarında devlet yurtları hizmet verirken, yurdu olmayan özel üniversiteler öğrencilere kalabilecekleri özel yurtlar öneriyor.

Kapasite kadar kayıt

Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak adaylar, kazandıkları üniversitenin yurt imkanı bulunup bulunmadığını ilgili üniversiteden öğrenebilecek. Üniversite yurtları, boş kapasiteleri kadar öğrenci kaydı yapıyor.

Devlet veya üniversite yurdunda barınma hakkı kazanamayan adayların barınma sorunları için özel yurtlar da çözüm olabiliyor. Birçok özel yurt, üniversitelerin bulunduğu semtlerde hizmet veriyor. Ücretlere bakıldığında, en düşük ücret devlet yurtlarının standart odaları için alınıyor.

Özelde lüks olanaklar

Öğrencilerine ’geniş ve lüks olanaklar’ sunan bazı özel üniversitelerin yurtlarının ücretleri, odaların özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Özel üniversitelerdeki tek kişilik veya süit odaların yıllık fiyatları (bir yılda eğitim-öğretim sürecince ödenecek fiyat) şehirdeki ortalama daire fiyatlarının da üzerine çıkıyor. Özel yurtların fiyatları ise konumlarına, üniversiteye uzaklıklarına göre değişiyor. Özel yurtların ücretleri de odalarının özelliklerine göre belirleniyor. Bazı özel yurtlar tam pansiyon hizmet vererek ve üniversiteye servis sağlayarak bunu da ücrete dahil ediyor. Ankara’da üniversitelerin yakınlarındaki bazı özel yurtların tek kişilik odaları aylık 1200 YTL’ye kadar çıkarken, 2, 3 ve 4’er kişilik odaların fiyatları aylık 500-700 YTL arasında değişiyor.

ODTÜ

ODTÜ kampüsünde toplam 6 bin 718 kapasiteli 18 adet yurt binası hizmet veriyor. Osman Yazıcı Kız Konukevi, ODTÜ Konukevi ve EBİ Öğrenci Konukevi’nde 1, 2, 3 ve 4’er, diğer yurtlarda da 4 ve 6’şar kişilik odalar bulunuyor.

Her yurtta kantin, TV salonu ve öğrencilerin kendi yemeklerini yapabildikleri modern mutfaklar hizmet veriyor. Bunların dışında çay ve kahve ihtiyaçları için 24 saat hizmet veren sıcak su, bisküvi ve gazlı içecek makineleri öğrencilerin kullanımına sunuluyor.

Yurtlarda yeterli sayıda otomatik çamaşır ve kurutma makinesi ile ütü masası ve ütüler bulunuyor. Öğrencilerin kullandığı yatak takımları 2 haftada bir değiştiriliyor. Yurtlarda 24 saat sıcak su veriliyor.

Yurtların bulunduğu bölgede, öğrencilerin yararlanabileceği her türlü spor alanları, kapalı ve açık yüzme havuzu, spor salonları, futbol, basketbol sahaları ve tenis kortları; kampüs içinde de öğrencilerin yemek ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alışveriş merkezi ve banka şubeleri mevcut.

Yurtlar ile şehir merkezi arasında ulaşım 07.00-24.00 saatleri arasında dolmuş ve belediye otobüsleriyle yapılıyor. Ayrıca öğrencilerin derslerine zamanında gidebilmeleri için belli saatlerde yurtlardan bölümlere ring servisleri düzenleniyor.

Başvurular kayıt sırasında

ODTÜ yurtlarına ailesi Ankara dışındaki öğrenciler, üniversite kayıtları sırasında başvurabiliyor. Kayıtlar sırasında başvurmayan öğrenciler, derslerin başlamasından iki hafta sonraya kadar başvuru yapabiliyor.

ODTÜ’de yurt ücretleri normal yurtlar için aylık 104 YTL, 1,8 ve 9 numaralı yurtlar için 128 YTL, İsa Demiray ve Faika Demiray Öğrenci Yurtları ve Refika Aksoy Yurdu için 150 YTL olarak belirlendi. Konukevleri aylık yurt ücretleri ise 220 YTL ile 780 YTL arasında değişiyor. Normal yurtlar ile İsa Demiray ve Faika Demiray ve Refika Aksoy yurtlarında ücret kadar. Konukevleri ve master odalarında ise 150 YTL depozit ücreti alınıyor.

Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesinin Vehbi Koç Erkek Öğrenci Yurdunda başarı düzeylerine göre seçilmiş çoğunluğu son sınıf öğrencisi toplam 240 öğrenci barınıyor. Bu yurtta tek kişilik odalar için kişi başına aylık 305 YTL, 2 kişilik odalar için kişi başına 255 YTL ücret belirlendi. Yurtta ortak kullanıma açık internet ve ütü odası, lokanta, kafeterya, terzi, berber, çamaşırhane, çalışma salonu ve odalarda televizyon bulunuyor.

Üniversitenin Cebeci Kampüsü’ndeki Cumhuriyet Kız Öğrenci Evi’nde 2 ve 3’er kişilik odalar ve odalarda buzdolabından boy aynasına kadar her türlü imkan bulunuyor. 2 kişilik odalardan kişi başına 255 YTL, 3’er kişilik odalarda da kişi başına 210 YTL aylık ücret isteniyor. Yine Cebeci Kampüsü’ndeki Milli Piyango Kız Öğrenci Evi’nde de 2 ve 3’er kişilik odalarda, televizyondan buzdolabına her türlü imkan sağlanıyor. Bu yurtta da Cumhuriyet Kız Öğrenci Evindeki fiyatlar uygulanıyor.

Yıldırım Beyazıt Erkek Öğrenci Yurdunda 3’er kişilik odalar için kişi başına aylık 210 YTL, Yıldırım Beyazıt Kız Öğrenci Yurdunda 3’er kişilik odalar için kişi başına 210 YTL, 2’şer kişilik odalar için kişi başına 255 YTL ücret isteniyor.

Hacettepe Üniversitesi

Ankara’da devlet üniversitelerinden ODTÜ, Hacettepe ve Ankara üniversitelerinin kendi yurtları bulunuyor.

Hacettepe Üniversitesinde şehir merkezinden uzaktaki Beytepe Kampüsü’nde 3 bloktan oluşan kız yurdu toplam 842, 2 bloktan oluşan erkek öğrenci yurdu 548 kapasiteyle hizmet veriyor.

Kız yurtlarındaki bütün odalarda büro tipi buzdolabı, çalışma masası, kitaplık, soyunma dolapları; her katta tuvalet ve duşa kabinli banyolar bulunuyor. Yurtlarda her gün belirli saatlerde sıcak su veriliyor. Yerleşke içinde öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği alışveriş merkezleri ve kantinler de yer alıyor.

Erkek yurtlarından D Blok’ta tüm odalar ikişer kişilik ve her odada büro tipi buzdolabı, çalışma masaları, soyunma dolapları ve katlarda birer mutfak, mutfaklarda her öğrenci için birer dolap yer alıyor. Katlardaki banyolar duşakabinli ve günün belirli saatlerinde sıcak su veriliyor. Ayrıca öğrencilerin çamaşırlarını yıkamaları için tam otomatik çamaşır ve kurutma makinelerinin bulunduğu çamaşırhaneler ve ütü odaları hizmet veriyor.

Erkek öğrenci yurdunun E bloğunda ise odalar 2 ve 4’er kişilik olmak üzere iki farklı özellikte düzenlenmiş durumda. Odalarda büro tipi buzdolabı, çalışma masası ve soyunma dolapları yer alıyor. Katlara günün belirli saatlerinde sıcak su veriliyor. Blok altında bir çalışma salonu, bir internet odası ve mutfak, öğrencilere hizmet veriyor. Mutfakta 2 adet fırın, 4 adet elektrikli ocak öğrencilerin kullanımına sunulmuş durumda. Ayrıca öğrencilerin çamaşırlarını yıkamaları için tam otomatik çamaşır ve kurutma makinelerinin bulunduğu çamaşırhaneler ve ütü odaları bulunuyor.

Hacettepe Üniversitesinin Sıhhiye’deki kampüsünde de kız ve erkek yurtları hizmet veriyor. 2 bloktan oluşan 704 kapasiteli kız yurtlarında kantin, çalışma salonları, spor ve kondisyon odası, günün belirli saatlerinde sıcak su, çamaşırhane, ütü odası, bilgisayar odaları, televizyon odası, diş laboratuvarı (Diş Hekimliği öğrencileri için), yurt içi ve yurt dışı telefon görüşmelerine açık ankesörlü telefon imkanı bulunuyor. 2 ve 4’er kişilik odalarda möbleler, mini buzdolapları var. Tek bloktan oluşan 356 kapasiteli erkek yurdunun da imkanları kız yurdu ile aynı.

Başvuruları 27 Ağustosta sona eren Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsünde yurt ücretleri, odaların özelliklerine göre 120-260 YTL arasında değişiyor.

Gazi Üniversitesi

Gazi Üniversitesine ait yurt bulunmuyor. Ancak, bu üniversitenin bulunduğu bölgede Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) bağlı birçok yurt ile özel yurt yer alıyor. Sabancı Kız Öğrenci Yurdu, Gazi Yurdu, Mehmet Akif Kız Yurdu, Gazi Üniversitesine yakın devlet yurtları arasında yer alıyor.

Başkent Üniversitesi

Başkent Üniversitesinin şehir merkezinden uzaktaki Bağlıca Kampüsü’nde hizmet veren öğrenci yurtları tek ve 2 yataklı odalardan oluşuyor. Halı kaplı odalarda banyo, lavabo, tuvalet, kişiye özel yatak, gardırop, kitaplık, çalışma masası, bütün odalarda internet bağlantısı ve 24 saat sıcak su imkanı bulunuyor.

Yurt ücretleri tek kişilik odalar için yıllık KDV dahil 9 bin YTL, 2 kişilik odalar kişi başına yıllık KDV dahil 4 bin 500 YTL olarak belirlendi. Ayrıca, bin YTL depozito isteniyor.

Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesinin yurtları farklı özelliklere sahip 25 binadan oluşuyor. Merkez ve Doğu kampüslerinde yer alan, özel ve standart yurtlarda öğrencilere farklı fiyat kategorilerinde tek, çift, 3 ve 4’er kişilik odalar ve süit oda alternatifleri sunuluyor.

Odalarda karyola veya ranza, elbise dolabı, çalışma masası, kitaplık, telefon, merkezi sistem TV yayını (15., 77. ve 78. yurtlar hariç) ve 100 megabitlik UTP bağlantılı kablolu, akademik amaçlı sınırsız kullanımlı internet ağ erişimi, standart olarak bulunuyor. Yurtlarda mutfaklar, çamaşırhane, ütü, TV, çalışma, oyun ve ziyaretçi odaları öğrencilerin ortak kullanımına açık.

Bilkent’te 4 kişilik odalar yıllık KDV dahil 1800 YTL, 3 kişilik odalar 2 bin 900 YTL.

Tek kişilik odaların fiyatları ise içindeki olanaklara göre yıllık KDV dahil 7 bin 400 YTL ile 13 bin 500 YTL, süit odaların fiyatları da 12 bin YTL ile 15 bin 500 YTL arasında değişiyor.

Çankaya, Atılım ve Ufuk Üniversiteleri

Çankaya Üniversitesi kampüsü bünyesinde Petek Kız Öğrenci Evinde her türlü konfora sahip tek ve çift kişilik odalar, özel süit seçenekleri ve apart daireler bulunuyor. Odalarda dahili hatlı telefon, duşakabinli banyo, buzdolabı, mutfak, mutfak ünitesi imkanları, çalışma masaları yer alıyor. Tek kişilik odaların ücreti KDV dahil yıllık (eğitim-öğretim süresince) 12 bin 195 YTL, çift kişilik odalar yıllık 8 bin 640 YTL.

Atılım Üniversitesi ile Ufuk Üniversitesinin şu anda kendilerine ait yurdu bulunmadığı için Ankara dışından gelen öğrencilere bazı özel yurtlar öneriliyor.

Yurtkur yurtları

YURTKUR da halen 78 il, 85 ilçede bulunan toplam 229 yurtta 203 bin 851 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Yurtlar genellikle 4-6 kişilik odalardan oluşuyor.

Devlet yurtlarında barınan öğrencilerin kahvaltı ve yemekleri için belli miktarlarda katkı da yapılıyor. 2008 yılı için günlük 1,3 YTL’si kahvaltı, 2 YTL’si akşam yemeği olmak üzere toplam 3,3 YTL katkı veriliyor.

Devletin koruması altındaki öğrencilere de toplam 10,3 YTL katkıda bulunuluyor. Yurtlarda, lokanta-kantin, kafeterya gibi hizmet yerleri bulunuyor. Yemeklerin fiyatı, piyasa fiyatları ortalamasının en az yüzde 30’u oranında indirimli belirleniyor. Mutfak, depo, kullanılan araç gereçler ile malzemelerin kalitesi ve hijyen şartlarına uygunluğu diyetisyenler ya da yurt yöneticileri tarafından kontrol ediliyor. Yemekler, alakart ya da tabldot olarak veriliyor.

Maddi imkanları yetersiz öğrenciler ile şehit ve gazi çocukları, devletin koruması altındaki öğrenciler, Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları öğrencileri ile Hükümet Burslusu yabancı uyruklu öğrencilerden yurt ücreti alınmıyor. YURTKUR’un normal yurtlarında 2008 yılı için aylık ücretler 75 YTL, depozito ücreti 175 YTL olarak belirlendi. Bu yurtlar dışında olanakları daha geniş, standardı yüksek, özel nitelikli devlet yurtları da öğrencilere hizmet veriyor.

KAYITLAR

YURTKUR’a bağlı yurtlarda barınmaya hak kazanan öğrenciler, 1-12 Eylül 2008 arasında kayıt yaptırabilecek. Yurtlar, 8 Eylülde hizmete açılacak. Yurtlara yedek listeden öğrenci alımına 15 Eylül 2008’den itibaren başlanacak. Yedek listeler, her 5 günde bir bölge müdürlüklerinin bulunduğu illerde bölge müdürlüğünce, bölge müdürlüklerinin olmadığı il ve ilçelerde ise yurt müdürlüklerince ilan edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!