Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu başladı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 17:54

Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu başladı

Haberin Devamı

Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR,(DHA) -NEVŞEHİRLİ Damat İbrahim Paşa’nın Haziran 1726 tarihli fermanıyla 18-20 hanelik bir köy olan Muşkara’nın Nevşehir adıyla anılmasının ve kaza statüsüne kavuşmasının 290. yılı vesilesiyle düzenlenen ‘2. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu’ başladı.

Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Nevşehir Valiliği  işbirliği ile 2-4 Mayıs 2016 tarihleri arasında üniversitenin Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan sempozyumun açılışına; Vali Mehmet Ceylan, Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlyas Gökhan ve Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, kurum ve kuruluş müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler, davetliler, yazarlar ve şairler katıldı. Sempozyum, Nevşehir’in yetiştirdiği değerli şair ve yazarlarının eserlerinin yer aldığı ‘Değerlerimiz ve Değerlilerimiz’ konulu sergi ile fotoğraflarla, şehrin tarihine ışık tutan ‘Geçmiş Zaman Olur ki…’ sergisinin açılışıyla başladı.

Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Damat İbrahim Paşa’nın “Vatan sevgisi imandandır” hadis-i şerifi mucibince doğduğu topraklara vefa borcunu ödemek isteğinin “Nevşehir-i Dilara”yı meydana getirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Nevşehir’de, 290 yıl boyunca kendini ifade etmek için çok güzel şeyler söylendi; çok güzel eserler ortaya kondu. Nevşehir’in ruh ikliminden beslenenler söylediklerini damıtarak yazıya döktü; mekânlar inşa etti. Bu anlamda Nevşehir, birçok şair, edip ve sanatkâr yetiştirdi. Osman Aytekin, Oğuz Özdem, Ayşe Paslanmaz, Sadi Teltik, İbrahim Çerçi, Cemil Gören, İbrahim Yolalan, Mustafa Dinleyen, Hüseyin Seyfi, Ahmet Dirlikyapan, Necati Aslan, Mustafa Kaya, Burak Serdengeçti, Ömer Demir, Mustafa Soner Menekşe, H.İbrahim Tokmak, Ozan Sadık Gül, Yusuf Gültekin, Murat Ertuğrul Gülyaz, Ahmet İslamoğlu Fatma Tatlı, Fuat Çiftçi ve daha adını burada sayamayacağım birçok isim, Nevşehir’in sesi olup geleceğe kıymetli eserler aktarmıştır; aktarmaya devam etmektedir. Bizler de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak ilkini 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz ‘Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu’muzla Nevşehir’in Türk ve dünya kültür tarihindeki önemini ortaya koymayı amaçladık. Kültür, tarih, çevre, turizm, sağlık, ekonomi, inanç ve eğitim gibi disiplinler çerçevesinde Nevşehir’in konumunu tespit etmek istedik."

 Vali Mehmet Ceylan ise, Nevşehir’in M.Ö. 7000’li yıllardan itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Nevşehir’in kültürel yaşamı, yüzyıllar boyunca farklıklı uygarlıkların değerleri ve manevi özellikleriyle şekil aldığını kaydeden Ceylan "  Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli, hoşgörü ve insan sevgisine dayanan felsefesini bu topraklar üzerinde yaymıştır.  Osmanlı Devletinin ünlü Sadrazamı Damat İbrahim Paşa da bu topraklar da doğmuş, yaptığı imar hareketleri ile bugünkü Nevşehir’in temelini atmıştır. Dolayısıyla tek cümle ile anlatmak gerekirse; doğanın, tarihin, sanatın, kültürün ve hoşgörünün buluştuğu bir yerdir Nevşehir” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Üniversite Kongre ve Kültür Merkezi'nde bulunan; Damat İbrahim Paşa, Gülşehri, Mustafa Hayri Efendi, Refik Başaran, Hakkı Atamulu, Avanoslu Selahattin ve Karavezir salonlarında Nevşehir’in pek çok yönden ele alındığı sempozyum oturumlarına geçildi.

FOTOLU

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!