Uluslararası kongrede medya koordinatörlüğü

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Türkiye Diyabet Tedavi ve Eğitim Vakfı'nı kurarken, böyle büyük ve onurlu aşamalara ulaşacağımızı hiç ummuyordum. Her şeyini bu hayırlı işe adayan dostum, Prof. Temel Yılmaz'ın o günkü sözleri hâlâ kulaklarımda çınlıyor:

‘‘Bir Çin atasözü vardır; uzun yolculuklar küçük adımlarla başlar.’’

Küçük adımlarla yürümeyi öğrenirken maraton koşmaya başladık. Halk Ozanı Aşık Veysel'in dediği gibi, 'Uzun ince bir yolda, gece gündüz gidiyoruz' ve her adımımızla daha aydınlanmış bir dünyaya varıyoruz.

TANITIM BAŞARISI

17 Kasım 1996'da, Dünya Diyabet Günü toplantısından sonra Boğaz Köprüsü üzerinde yürüyüş düzenlemiştik. 80 ülkeden gelen şeker çocuklar el ele tutup Asya'dan Avrupa'ya bir sevgi zinciri oluşturmuşlardı. Duygu yüklü, gözalıcı bu renk cümbüşünü başta CNN, dünyanın en tanınmış televizyonları günlerce yayımlamıştı. Milyonlarca dolar harcasanız, Türkiye için bu denli olumlu bir tanıtım yapamazdınız. Biz bunu başarmıştık!

1999'da böyle bir fırsatı yine yakalayabiliriz. Uluslararası St. Vincent Deklarasyonu 5'inci Kongresi İstanbul'da yapılacak. St. Vincent, 1989'da diyabetin kronik hastalıklar içinde mücadele kapsamının en başına alındığı kongreydi. 10'uncu yıldönümünde, 20. Yüzyıl'ın son kongresi bizde yapılacak. En az 1500 yabancı delege katılacak. Organizasyonu, kurucusu olduğum Türkiye Diyabet Tedavi ve Eğitim Vakfı ile Türkiye Diyabet Cemiyeti uygulayacak.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Komitesi gözetiminde alınan kararlardan birinin benimle ilgili olduğunu öğrendim. Hem heyecan, hem de gurur duydum. 9-12 Ekim 1999 günleri Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'ndaki kongrenin 'Medya Koordinatörü' seçildiğimi bir resmi yazıyla bildirdiler:

‘‘Sayın İsmet Solak,

St. Vincent Deklarasyonu'nun (SVD) beşinci toplantısı 9-12 Ekim 1999 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak. Toplantıya, 52 Avrupa ülkesinden yaklaşık 1500 katılımcının gelmesi bekleniyor.

Toplantı genel olarak sağlık konulu olacak; SVD'nin diyabetikle ilgili coğrafi aşamalı hedeflerinde gelinen noktalar ve onlara yardımcı olan sağlık uzmanları tanıtılacak. Bu toplantı SVD'nin 10. yıldönümüne denk geldiği için, toplantıda 1989-1999 arasındaki dönemde elde edilen başarıların tekrarı yapılacak ve SVD'nin gelecek yüzyılla ilgili çalışmaları planlanacak.

SVD-99'un program komitesi olarak, sizin SVD-99 için ‘medya kordinatörü' olarak seçildiğinizi bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Uluslararası Diyabetik Federasyonu (IDF), Türkiye'deki diyabetli hastaların sorunları ve haklarıyla ilgili çalışmalarınızdan ötürü bu görevi size vermeyi uygun buldu. Umuyoruz bu görevi kabul edersiniz ve biz de hastaların sorunlarıyla ilgili tartışmalarda sizin görüşlerinizden faydalanırız ve onlar için doğru çözümler üretebiliriz.’’

Bu yazı, beni alıp diyabetle ilk karşılaştığım yedi yıl öncesine taşıdı. Hiç bilmediğimiz bir hastalığın, ailemi tüketişini yaşamıştık. Komada geçen kâbus dolu o günleri şimdi hatırlamak bile istemiyorum. Çok ağır, taşınmaz gibi görünen o zorluktan silkinip kurtulmak kolay değildi. Benim ailem zor oyunundan kurtuldu. Önümüzde engebeli, ama umut dolu yıllar var. Mutluyuz!

NEREDEN NEREYE

Yedi yılda nereden nereye geldik! Ben, şimdi ABD’de yayınlanan ve bir milyondan fazla satan Diyabet Dergisi'nin ünlü editörüne, dünyanın sayılı uzman gazetecilerine ev sahipliği yapacağım. Onlar ne çete kasetleri, ne de kısır siyasi çekişmelerle ilgili. Tek ilgi alanları, diyabetli insanların bilgisizlikten riske girmemeleri; ayaklarının kesilmemesi, gözlerinin kör olmaması, böbrek ve kalp yetmezliği ile karşılaşmamaları.

Yani, diyabetle güzel yaşamaları. Bu mümkün, biz ailece başardık!



Yazarın Tüm Yazıları