Uluslararası Buluş Fuarı’ndan Yeditepe’ye 9 ödül

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Buluş Fuarı’ndan Yeditepe’ye 9 ödül
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 11:15

Uluslararası Buluş Fuarı’ndan Yeditepe’ye 9 ödül

Haberin Devamı

İSTANBUL (DHA) - YEDİTEPE Üniversitesi, İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'ndan 9 ödül kazanarak, fuarda en fazla ödül alan üniversite oldu. Ödüller sahiplerine Yeditepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla verildi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA) himayeleri altında Türk Patent ve Marka Kurumu ev sahipliğinde gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’na (ISIF’17) 9 adet patent çalışmasıyla katılan Yeditepe Üniversitesi, yarışmada 1 Altın, 2 Gümüş, 5 Bronz, madalya alırken Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından “En iyi Ulusal Patent” ödülüne de layık görüldü. Patenti alınan tüm çalışmalardan bazıları cerrahi ameliyatlarda kullanılmak üzere “Spinal Cerrahi Masası”,“Saç Dökülmesini Önleyen Ürün”, yaşlanmayı geciktirici, yara iyileştirici “Polimer Bazlı Hidrojel” bitki büyüme ve gelişmesini olumlu yönde teşvik eden “Biyolojik Gübre”, “Sıcaklık Zincirine Tabi Ürünler İçin Akıllı Kutu” oldu.

Ödül töreni sonrası sorularımızı yanıtlayan Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan üniversitelerin iyi eğitim vermek ve üretilen bilgiyi aktarmak gibi iki önemli görevi olduğunu belirterek "Eğer bu ikisini birden yapmıyorsa üniversiteler görevini yapmıyor demektir ya da adına üniversite denmez" dedi.

BİR DEĞİL BİRKAÇ NOBEL GELİYOR

Ödül töreninde bir de Nobel müjdesi veren Bedrettin Dalan, bir değil birkaç çalışmayla birden Nobel'e çok yaklaştıklarını söyledi. Dalan, "Bir değil birkaç çalışmayla birden Nobel'e çok yaklaştık. Maddi manevi tüm insanlığa katkı sağlayacak buluşlar sırada bekliyor, hatta bazıları bitti diyebilirim. Örneğin 5 6 ay evvel bir basın toplantısında tanıttığımız saçla ilgili buluş hemen hemen bitti, piyasaya çıkmak üzere" dedi.

10 YILDA 189 ULUSLARARASI PATENT

Yeditepe Üniversitesi'nde son 10 yıl içerisinde 189 tane uluslararası patent alındığını söyleyen Dalan, şöyle devam etti:

"Bizim üniversite, Türkiye'de ilk defa hem bilgiyi üreten hem de bilgiyi aktaran bir üniversite konumuna geçti. 189 tane uluslararası patenti son 10 yıl içinde aldık. Patent önemli çünkü bilgiyi üretirsiniz ama patent almazsanız getireceği bütün artı değerleri başkaları kullanır. Biz bu konuda da öncü olduk. Bundan 10 sene evvel Türkiye'de ilk defa üniversitenin içinde patent ofisi oluşturduk ve bilim insanlarının bilgilerini patentlemek için her türlü parasal yardımı yaptık. Dolayısıyla da birden bire bu üniversite patent konusunda diğer üniversiteleri geçti. Bütün üniversitelerimiz içinde çok kıymetli bilim insanları var ama ürettikleri bilgiler boşa gidiyor. Herkese bilgilerini patentlemeden yayınlanmamalarını tavsiye ediyorum."

"ANCAK BİLİMİ DESTEKLEYEREK DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULURUZ"

"Daha sonra bu bilgilerin üretim teknolojisine dönüştürülmesi ve katma değer yaratarak ülkemizin ileri teknolojide dış ticaret açığını kapatmaya yönelik çalışmalar yapılması lazım diye konuşan Dalan, bilime yapılması gereken desteğin önemine şu sözlerle değindi:

"Devletin, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) ve ilgili bütün bakanlıkların büyük bir koordinasyon içinde buluşçulara, buluş yapan üniversitelere destek vermeleri lazım. Ancak bu şekilde dış borçtan, dışa bağımlılıktan kurtulabiliriz. Kendi ilacımızı, kendi savunma sistemi araçlarımızı yapabiliriz. Dünyada var olmak istiyorsak bunun başka yolu da yok."

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!